Η μεσογειακή διατροφή δεν είναι μόνο προσωπικά βιώσιμη -με πλήθος ερευνών να αποδεικνύουν τα τόσα οφέλη της για την ανθρώπινη υγεία και ευημερία- αλλά είναι σίγουρα και περιβαλλοντικά βιώσιμη, λόγω της θετικής της επίδρασης στο περιβάλλον και τον πλανήτη μας.

Ακολουθούν μερικοί από τους τρόπους με τους οποίους η μεσογειακή διατροφή επιδρά θετικά στο περιβάλλον:

Είναι πλούσια σε φυτικές ίνες

Είναι γνωστό πως η μεσογειακή διατροφή βασίζεται κυρίως στα ψάρια, τα φρούτα, τα λαχανικά, τα όσπρια, τους ξηρούς καρπούς, τα πλούσια σε φυτικές ίνες μη επεξεργασμένα δημητριακά και φυσικά στο ελαιόλαδο. Ούσα, λοιπόν, σε μεγάλο βαθμό φυτική, απαιτεί λιγότερους πόρους σε σύγκριση με τις διατροφές που είναι πλούσιες σε κρέας και ζωικά προϊόντα. Με αυτό τον τρόπο, συμβάλλει στη μείωση της κατανάλωσης κρέατος -άρα και στη μείωση της ανάγκης εκτροφής και εκμετάλλευσης των ζώων- την ίδια στιγμή που το αποτύπωμα άνθρακα της μεσογειακής διατροφής είναι σημαντικά χαμηλότερο σε σχέση με τις υπόλοιπες διατροφές.

Αειφόρες αλιευτικές πρακτικές

Όπως είπαμε, η μεσογειακή διατροφή δίνει έμφαση στην κατανάλωση ψαριών και θαλασσινών (ως πηγές πρωτεΐνης) αλλά προωθεί επίσης και τις βιώσιμες αλιευτικές πρακτικές, με στόχο την αποφυγή της υπεραλίευσης αλλά και την προστασία των θαλάσσιων οικοσυστημάτων. Αυτό σημαίνει ότι καταναλώνονται μόνο είδη ψαριών που δεν προέρχονται από υπεραλίευση, αλλά από άλλες μεθόδους αλιείας που δεν βλάπτουν το περιβάλλον.

Ανάπτυξη τοπικών προϊόντων

Εστιάζοντας στην κατανάλωση τοπικών και εποχιακών τροφίμων, η μεσογειακή διατροφή έχει ως αποτέλεσμα την ελάττωση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων της μεταφοράς και αποθήκευσης των τροφίμων, άρα και την περαιτέρω μείωση του αποτυπώματος άνθρακα στον πλανήτη. Άλλος ένας τρόπος, δηλαδή, που συμβάλλει στην ανάπτυξη παραδοσιακών δραστηριοτήτων, που συνδέονται με την αλιεία και τη γεωργία.

Διατήρηση της βιοποικιλότητας

Είναι αλήθεια πως το τόσο ευρύ φάσμα συστατικών φυτικής προέλευσης (μερικά από τα οποία είναι μοναδικά για την περιοχή της Μεσογείου), στο οποίο και βασίζεται η μεσογειακή διατροφή, προάγει τη διατήρηση της βιοποικιλότητας, την υποστήριξη των παραδοσιακών καλλιεργειών και ποικιλιών καθώς και την προστασία σπάνιων και απειλούμενων ειδών φυτών. Με λίγα λόγια, υποστηρίζει βιώσιμες πρακτικές παραγωγής και κατανάλωσης τροφίμων, που είναι ευεργετικές για το περιβάλλον.

Μειωμένη σπατάλη τροφίμων

Η μεσογειακή διατροφή ενθαρρύνει τη χρήση όλων των μερών της τροφής, συμπεριλαμβανομένων των στελεχών, των φύλλων και των ριζών, γεγονός που συμβάλλει στη μείωση της σπατάλης τροφίμων. Περιορίζοντας, λοιπόν, την ποσότητα των τροφίμων που καταλήγουν στις χωματερές, ταυτόχρονα ελαττώνονται και οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου, ενώ προωθείται σημαντικά και η βιώσιμη γεωργία.