Ένα αγαπημένο τρόφιμο του χειμώνα δεν είναι άλλο από τα κάστανα. Όλοι έχουμε όμορφες αναμνήσεις που περιλαμβάνουν ένα τζάκι, ωραία παρέα και ψητά κάστανα ή μια βόλτα στην Ερμού με ένα σακουλάκι κάστανα στο χέρι. Τα κάστανα, βέβαια, είναι φοβερή προσθήκη και σε συνταγές όπως η γέμιση της γαλοπούλας στο εορταστικό τραπέζι, αλλά και σε σαλάτες. Εκτός όμως από αυτά, τα κάστανα έχουν να προσφέρουν πολλά και στην υγεία μας.

Είναι γεμάτα θρεπτικά συστατικά

Τα κάστανα, σε σύγκριση με τους ξηρούς καρπούς, έχουν χαμηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά. Τα κάστανα έχουν ορισμένα διατροφικά χαρακτηριστικά παρόμοια με εκείνα των δημητριακών. Παρόλο που δεν περιέχουν γλουτένη, έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε σάκχαρα, ιδίως σε άμυλο. Είναι, επίσης, υψηλότερα σε υδατάνθρακες από τους περισσότερους ξηρούς καρπούς και περιέχουν καλή ποσότητα φυτικών ινών, παρέχοντας το 15% των ημερήσιων αναγκών σας σε μία μερίδα (περίπου 84γρ.). Τα κάστανα είναι πλούσια και σε μεταλλικά άλατα, όπως κάλιο, φώσφορο και μικρές ποσότητες σιδήρου. Επιπλέον, περιέχουν βιταμίνες Β2 και Ε.

Αποτελούν σημαντική πηγή αντιοξειδωτικών

Τα κάστανα είναι μια φοβερή πηγή αντιοξειδωτικών, τα οποία είναι σημαντικά για την υγεία μας. Μερικά μόνο από αυτά είναι η βιταμίνη C, διάφορες πολυφαινόλες, λουτεΐνη και ζεαξανθίνη. Τα δύο τελευταία αντιοξειδωτικά συσσωρεύονται στους αμφιβληστροειδείς των ματιών μας και τους προστατεύουν από τις βλάβες του μπλε φωτός.

Επιπλέον, μελέτες έχουν δείξει ότι διάφορα αντιοξειδωτικά που βρίσκονται στα κάστανα, όπως το γαλλικό και το ελλαγικό οξύ, μπορεί να συμβάλλουν στη μείωση του κινδύνου καρδιακών παθήσεων, στη μείωση της αντίστασης στην ινσουλίνη και στην καταστολή της ανάπτυξης και της εξάπλωσης των όγκων.

Προάγουν την υγεία της καρδιάς

Τα κάστανα είναι μια καλή πηγή θρεπτικών συστατικών που είναι ιδανικά για την καρδιά μας. Όπως προαναφέραμε, περιέχουν αντιοξειδωτικά, όπως το γαλλικό και το ελλαγικό οξύ, τα οποία σύμφωνα με μελέτες μπορεί να προστατεύσουν την καρδιά από το οξειδωτικό στρες, μια κατάσταση που μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο εγκεφαλικών επεισοδίων και καρδιακών παθήσεων.

Τα κάστανα είναι, επίσης, μια καλή πηγή καλίου, παρέχοντας το 11% των ημερήσιων αναγκών μας. Το κάλιο είναι σημαντικό για μια υγιή καρδιά και συμβάλλει στη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης. Μελέτες έχουν διαπιστώσει ότι η κατανάλωση μιας διατροφής πλούσιας σε κάλιο μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων έως και 27%, με 24% χαμηλότερο κίνδυνο εγκεφαλικών επεισοδίων.

Βοηθούν στον έλεγχο σακχάρου στο αίμα

Η διατήρηση του σακχάρου στο αίμα σε υγιή επίπεδα είναι σημαντική για την υγεία μας, αλλά ιδιαίτερα σημαντική αν έχεις διαβήτη. Αυτό συμβαίνει επειδή τα παρατεταμένα υψηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο επιπλοκών στην υγεία των ατόμων με διαβήτη. Αυτές οι επιπλοκές περιλαμβάνουν βλάβες στα αιμοφόρα αγγεία και τα όργανα.

Τα κάστανα έχουν αρκετές ενδιαφέρουσες ιδιότητες που μπορεί να βοηθήσουν στον έλεγχο του σακχάρου στο αίμα. Παρά το γεγονός ότι έχουν υψηλότερη περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες από τους περισσότερους ξηρούς καρπούς, αποτελούν μια καλή πηγή φυτικών ινών, βοηθώντας στην πρόληψη της αύξησης του σακχάρου στο αίμα.

Επιπλέον, μελέτες έχουν δείξει ότι τα αντιοξειδωτικά του κάστανου, όπως το γαλλικό και το ελλαγικό οξύ, βοηθούν στη διαχείριση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα και μπορεί να βελτιώσουν την ευαισθησία στην ινσουλίνη, καθιστώντας τα κύτταρά σας πιο ευαίσθητα στην ινσουλίνη.

Έχουν πιθανές αντικαρκινικές ιδιότητες

Έρευνες δείχνουν ότι τα κάστανα μπορεί να έχουν αντικαρκινικές ιδιότητες. Συγκεκριμένα τα αντιοξειδωτικά που βρίσκονται στα κάστανα μπορεί να βοηθήσουν στην καταστολή της ανάπτυξης και της εξάπλωσης των καρκινικών κυττάρων. Άλλες μελέτες έχουν δείξει ότι το εκχύλισμα από κάστανα καταστέλλει την ανάπτυξη και την εξάπλωση διαφόρων τύπων καρκινικών κυττάρων, όπως ο καρκίνος του προστάτη, του μαστού και του παχέος εντέρου.

Ωστόσο, οι επιστήμονες πρέπει να κάνουν περισσότερες έρευνες σε ανθρώπους και ζώα για να κατανοήσουν πώς οι ενώσεις που βρίσκονται στα κάστανα μπορεί να επηρεάσουν τα καρκινικά κύτταρα στον άνθρωπο.

Βοηθούν στην απώλεια βάρους

Τα κάστανα έχουν διάφορες ιδιότητες που μπορεί να βοηθήσουν στην απώλεια βάρους. Το υψηλό ποσοστό φυτικών ινών που περιέχουν σε βοηθούν να παραμείνεις χορτάτη για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, επιβραδύνοντας την πέψη.

Επιπλέον, μελέτες έχουν δείξει ότι η υψηλή πρόσληψη φυτικών ινών μπορεί να αυξήσει την παραγωγή ορμονών που βοηθούν στη συγκράτηση της όρεξης σου, ενώ καταστέλλουν την ορμόνη της πείνας, τη γκρελίνη.

Ακόμα, τα κάστανα περιέχουν λιγότερες θερμίδες ανά γραμμάριο από τους περισσότερους ξηρούς καρπούς. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι έχουν χαμηλή περιεκτικότητα σε λίπος – το θρεπτικό συστατικό με τη μεγαλύτερη θερμιδική πυκνότητα. Έτσι μπορείς να πετύχεις εύκολα το θερμιδικό έλλειμα που χρειάζεσαι για μια απώλεια βάρους.

Ας μην παραλείψουμε και το γεγονός ότι μια μελέτη σε ζώα διαπίστωσε ότι η κατανάλωση κάστανων μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της χοληστερόλης και του λίπους της κοιλιάς. Ωστόσο, οι επιστήμονες πρέπει να κάνουν περισσότερες έρευνες για να διερευνήσουν αυτές τις πιθανές επιδράσεις.