Όλοι μας έχουμε όνειρα που θέλουμε να πραγματοποιήσουμε, αλλά συχνά εμφανίζονται εμπόδια που χρειάζεται να ξεπεράσουμε για να τα καταφέρουμε. Τα εμπόδια που καλείται να αντιμετωπίσει ο καθένας είναι διαφορετικά, όμως υπάρχουν κάποια που είναι κοινά για το μεγαλύτερο ποσοστό των ανθρώπων.

3 πιο συνηθισμένα εμπόδια που σε κρατούν πίσω είναι:

«Δεν ξέρω τι θέλω»

Όταν δεν ξέρεις τι θες, δεν ξέρεις και ποια κατεύθυνση να ακολουθήσεις. Χωρίς ένα σαφές όραμα δημιουργούνται συναισθήματα σύγχυσης κι αβεβαιότητας κι αυτή η ατμόσφαιρα μπλοκάρει την εξέλιξή σου. Μια τεχνική που θα σε βοηθήσει να ξεπεράσεις αυτό το εμπόδιο και να βάλεις σε μια τάξη τις σκέψεις σου είναι ο στοχασμός. Επίλεξε ένα ήσυχο μέρος και γράψε στο τετράδιο σου πώς φαντάζεσαι τον εαυτό σου στην καλύτερη του εκδοχή. Φαντάσου ότι έχεις πετύχει όλα όσα θέλεις στη ζωή σου. Ποια θα ήταν αυτά; Πώς θα ήταν η ιδανική σου καθημερινότητα;

Έλλειψη ενέργειας/ διάθεσης

Όταν νιώθεις εξαντλημένη ψυχικά και σωματικά, όσα όνειρα κι αν έχεις δεν έχεις το κουράγιο για να τα διεκδικήσεις. Είναι σημαντικό να αξιολογήσεις: τι εξαντλεί την ενέργεια σου και τι σου δίνει ενέργεια; Για παράδειγμα, η υπερανάλυση και οι παράλογες απαιτήσεις από τον εαυτό σου είναι συνήθειες που σε εξαντλούν, ενώ η κίνηση του σώματος και η αυτοφροντίδα είναι συνήθειες που μας επαναφορτίζουν και συμβάλλουν στην ενίσχυση της ψυχικής και σωματικής υγείας.

Τελειομανία

Η τελειομανία οδηγεί στο αυτοσαμποτάζ και μπλοκάρει την ανάπτυξη σου. Οι τελειομανείς έχουν απίστευτα υψηλές απαιτήσεις από τον εαυτό τους, φοβούνται την αποτυχία κι αναζητούν συνεχή έγκριση. Αυτό έχει ως συνέπεια να παραμένουν αδρανείς και να γίνονται αναβλητικοί εμποδίζοντας έτσι την πρόοδο τους. Η τελειομανία διαβρώνει την αυτοεκτίμηση και την αυτοπεποίθηση σου, καθώς γίνεσαι επικριτική διαρκώς με τον εαυτό σου. Η αποδοχή της ανθρώπινης φύσης σου, δηλαδή ότι είσαι άνθρωπος κι όχι υπερήρωας, η αυτοσυμπόνια για όσα καταφέρνεις καθημερινά και η θετική αυτοομιλία θα σε βοηθήσουν να σπάσεις το μοτίβο της τελειομανίας, να ζεις αυθεντικά και να πετύχεις τα όνειρα σου.