Καλωσορίζουμε ένα νέο «κύμα» hero συστατικών που απαντούν σε διαφορετικές ανάγκες της επιδερμίδας και μάντεψε: Θα συζητάμε πολύ για αυτά στο μέλλον.

6 συστατικά περιποίησης της επιδερμίδας που θα μας απασχολήσουν:

Ηλεκτρικό ή σουκινικό οξύ

Το σουκινικό ή ηλεκτρικό οξύ είναι φυσικό οργανικό δικαρβοξυλικό οξύ με τέσσερα άτομα άνθρακα, το οποίο βρίσκεται φυσικά στο κεχριμπάρι ή ήλεκτρον (από εκεί πήρε και το όνομά του). Το σουκινικό οξύ έχει ήπια απολεπιστική δράση και ενισχύει την ενέργεια των κυττάρων. Επιπλέον, εξουδετερώνει βακτήρια που ευθύνονται για την ακμή, αλλά ταυτόχρονα αποτρέπει και τις κυτταρικές βλάβες που προκαλούνται από τους περιβαλλοντικούς παράγοντες, χάρη στις αντιοξειδωτικές του ιδιότητες.

Γαλλικό οξύ

Τι κοινό έχουν τα μύρτιλλα, τα καρύδια, τα μήλα, ο λιναρόσπορος κ.ά.; Όλα περιέχουν γαλλικό οξύ, ένα φυσικό φαινολικό οξύ που απαντάται σε ποικιλία τροφίμων και βοτάνων, γνωστών για τα αντιοξειδωτικά συστατικά τους. Οι ισχυρές αντιοξειδωτικές, αντιμικροβιακές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες του γαλλικού οξέος προστατεύουν την επιδερμίδα και μειώνουν την εμφάνιση ερυθρότητας και δυσχρωμιών, αναδεικνύοντας τη λάμψη της.

Μεταβιοτικά

Σίγουρα μία παράγραφος δεν αρκεί για να μιλήσουμε για τα μεταβιοτικά και το μικροβίωμα, όμως μία μικρή εισαγωγή θα σε βάλει στο κλίμα. Η διατήρηση ενός ισορροπημένου μικροβιώματος είναι απαραίτητη προϋπόθεση μίας υγιούς επιδερμίδας. Το μικροβίωματα αποτελεί το σύνολο των βακτηρίων (π.χ. προβιοτικών) και των μικροβίων που βρίσκονται στην επιφάνεια του δέρματός μας και αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της φυσικής άμυνας του, αφού λειτουργεί ως ασπίδα προστασίας από τις εξωτερικές επιθέσεις.

Τα μεταβιοτικά (postbiotics) παράγονται κατά τη διαδικασία της ζύμωσης των προβιοτικών και πρόκειται για έναν συνδυασμό προβιοτικών κυτταρικών θραυσμάτων, χημικών υποπροϊόντων και «αποβλήτων» από τα νεκρά, προβιοτικά βακτήρια. Αν και σαν σκέψη δεν είναι ελκυστική, αυτή η διαδικασία ζύμωσης απελευθερώνει όλα τα θρεπτικά συστατικά που υπάρχουν μέσα στο κύτταρο του βακτηρίου και, ουσιαστικά, το διαθέτει για να θρέψει την επιδερμίδα σου.

Παράδειγμα: Χρησιμοποιείς γαλακτικό οξύ; Τότε εφαρμόζεις ήδη μεταβιοτικά στην επιδερμίδα σου. Αν και το γαλακτικό οξύ υπάρχει φυσικά στο ανθρώπινο σώμα, όταν μιλάμε για την περιποίηση της επιδερμίδας, πρόκειται για ένα υποπροϊόν του προβιοτικού βακτηρίου γαλακτοβάκιλλου (lactobacillus acidophilus), το οποίο ενισχύει τη λάμψη και εξισορροπεί το pH του δέρματος.

Μανιτάρια

Γνωστά για τις αντιφλεγμονώδεις ιδιότητές τους, τα μανιτάρια προστατεύουν την επιδερμίδα από τις εξωτερικές περιβαλλοντικές επιθέσεις, υποστηρίζουν την ορμονική ισορροπία και ανακουφίζουν από συμπτώματα δερματικών παθήσεων, όπως η ροδόχρου ακμή και το έκζεμα. Στην περίπτωση των μανιταριών, πρόκειται για μία εξαιρετική συνέργεια μεταξύ φύσης και επιστήμης.

Τρανεξαμικό οξύ

Ένα αποτελεσματικό συστατικό που μειώνει τις δυσχρωμίες, το τρανεξαμικό οξύ στοχεύει το ορατό μέλασμα, την υπερμελάγχρωση και τα σημάδια γήρανσης. Συνδυάζεται έξοχα με βιταμίνη C και ρετινόλη – πάντα, φυσικά, με την προσθήκη αντηλιακού με υψηλό δείκτη προστασίας.

Centella Asiatica

Συνυφασμένο με την αγιουβερδική ιατρική, το φυτό centella asiatica ή gotu kola διαθέτει αναπλαστικές και επουλωτικές ιδιότητες. Φαίνεται πως μπορεί να αναστείλει κάποια ένζυμα που διασπούν το κολλαγόνο και ταυτόχρονα να διεγείρει τους ινοβλάστες για την παραγωγή κολλαγόνου. Γι’αυτό είναι δημοφιλές για την ιδιότητά του να επουλώνει γρήγορα τις πληγές, ενώ χρησιμοποιείται και ως συστατικό σύσφιγξης.

Σχετικά θέματα που μπορεί να σε ενδιαφέρουν:

Τα skincare συστατικά που αναζητήσαμε περισσότερο στο Google το 2021
Η τελευταία λέξη στο skincare είναι η kombucha
Τι θα συμβεί στην ομορφιά το 2022;