Οι συσκευές καθαρισμού προσώπου αποτελούν μία «συνέργεια» τεχνολογίας και ομορφιάς που ολοένα εξελίσσεται. Στην αγορά υπάρχει μεγάλη ποικιλία, γι’ αυτό σίγουρα θα έχει ενδιαφέρον να ερευνήσουμε τις αγαπημένες μας σε ένα επόμενο θέμα. Στο μεταξύ, ας γνωρίσουμε καλύτερα τα οφέλη τους και ας ξεδιαλύνουμε τους ενδοιασμούς που, ενδεχομένως, έχεις.

Μερικοί λόγοι που οι συσκευές καθαρισμού προσώπου αξίζουν μία θέση στη ρουτίνα περιποίησης της επιδερμίδας σου:

  • Προσφέρουν βαθύτερο και πιο σχολαστικό καθαρισμό από το να χρησιμοποιείς απλώς τα δάχτυλά σου ή ένα πανί. Οι τρίχες διεισδύουν περαιτέρω στην επιφάνεια του δέρματός σου, απαλλάσσοντας ακόμα περισσότερο από τα υπολείμματα μακιγιάζ και προϊόντων, τους ρύπους, τη βρωμιά και τη λιπαρότητα.
  • Το δέρμα σου ανανεώνεται κάθε 28 ημέρες και μία συσκευή καθαρισμού επιταχύνει αυτή τη διαδικασία.
  • Η απολέπιση συσφίγγει την επιδερμίδα, συρρικνώνοντας την εμφάνιση των πόρων με την πάροδο του χρόνου.
  • Η χρήση μιας συσκευής καθαρισμού προσώπου διεγείρει την επιφάνεια του δέρματος, καθιστώντας το πιο λαμπερό και λείο.
  • Το λεμφικό σου σύστημα συλλέγει τα κυτταρικά απόβλητα και τα παραδίδει στο αίμα σου για αποβολή. Οι συσκευές καθαρισμού προσώπου διεγείρουν αυτή τη διαδικασία και βοηθούν το δέρμα σου να «αποτοξινωθεί».
  • Προετοιμάζουν την επιδερμίδα για την υπόλοιπη ρουτίνα περιποίησης. Ο ορός και η ενυδατική σου κρέμα, για παράδειγμα, θα απορροφηθούν ευκολότερα.

Παρά τα οφέλη που προσφέρουν, υπάρχει αρκετή παραπληροφόρηση και σύγχυση δημιουργώντας, τελικά, διάφορους μύθους γύρω από τη χρήση τους, τους οποίους θα ξεδιαλύνουμε ευθύς αμέσως.

Ποιοι είναι οι δημοφιλέστεροι μύθοι σχετικά με τις συσκευές καθαρισμού προσώπου;

Ερεθίζουν το δέρμα και προκαλούν έξαρση ακμής

Το μόνο που έχεις να κάνεις είναι να γνωρίζεις τον τύπο του δέρματός σου, να το προετοιμάσεις για καθαρισμό και να χρησιμοποιήσεις τη συσκευή με τον σωστό τρόπο. Είτε προτιμάς μικκυλιακό νερό είτε ένα cleansing balm, αρχικά απομάκρυνε το μακιγιάζ σου πριν χρησιμοποιήσεις τη συσκευή. Η συσκευή καθαρισμού δεν θα αφαιρέσει το μακιγιάζ. Στην πραγματικότητα, μπορεί πραγματικά να ωθήσει το μακιγιάζ πιο βαθιά στους πόρους, προκαλώντας σπυράκια.

Χρησιμοποίησε άφθονο καθαριστικό και νερό στην κεφαλή της βούρτσας για να αποφύγεις τον ερεθισμό. Είναι φυσιολογικό να εμφανίσεις έξαρση ακμής μετά τη χρήση μιας συσκευής για πρώτη φορά. Αυτό ονομάζεται «περίοδος προσαρμογής». Γενικά, τα μάγουλα, οι κροτάφοι και το πηγούνι είναι τα πιο επιρρεπή σε ξεσπάσματα.

Ο λόγος για αυτό είναι ότι το δέρμα σου αποβάλλει τα νεκρά κύτταρα του δέρματος με ταχύτερο ρυθμό από τον κανονικό και όλα τα υποκείμενα βακτήρια έρχονται στην επιφάνεια με τη μορφή σπυριών. Θα πρέπει να δεις βελτίωση μέσα σε 2-3 εβδομάδες. Απλώς τήρησε τη συνηθισμένη σου ρουτίνα και το δέρμα σου θα αρχίσει να φαίνεται καλύτερο από ποτέ. Εάν συνεχιστεί ή επιδεινωθεί (όπως ερυθρότητα, ξηρότητα κ.λπ.), είναι εντάξει να κάνεις ένα διάλειμμα μέχρι το δέρμα σου να ηρεμήσει και να επανέλθει στο φυσιολογικό. Αφού του δώσεις λίγο χρόνο, επανάφερε σταδιακά τη χρήση της συσκευής (ξεκίνα με μία φορά την εβδομάδα).

Έχω ευαίσθητο δέρμα, άρα δεν μπορώ να χρησιμοποιήσω μία τέτοια συσκευή

Αυτό δεν είναι απαραίτητα αλήθεια. Απλά πρέπει να είσαι προσεκτικ@ και να βεβαιωθείς ότι δεν υπερβάλλεις. Είναι καλό να επιμείνεις με ένα καθαριστικό προϊόν που γνωρίζεις ήδη ότι το δέρμα σου μπορεί να ανεχτεί. Χρησιμοποίησε τη συσκευή 1-2 φορές την εβδομάδα και σκέψου το ως θεραπεία για το πρόσωπό σου. Βεβαιώσου ότι ασκείς ήπια πίεση και μην το χρησιμοποιείς για πολλή ώρα. Οι λεπτότερες τρίχες, όπως μια κεφαλή βούρτσας σιλικόνης, είναι πιο «ευγενικές» για το δέρμα.

Θα εξαπλώσω τα βακτήρια στο πρόσωπό μου

Αυτό θα συμβεί μόνο εάν δεν καθαρίσεις σωστά την κεφαλή της βούρτσας σου (πράγμα που πρέπει να κάνεις μετά από κάθε χρήση). Ξέπλυνε τη με ζεστό νερό και χρησιμοποίησε ένα υγρό σαπούνι χωρίς άρωμα για να αφαιρέσεις τη βρωμιά και τα υπολείμματα μακιγιάζ. Στη συνέχεια, κάνε μασάζ στις τρίχες δεξιόστροφα με τα καθαρά δάχτυλά σου για 1 λεπτό και έπειτα αριστερόστροφα. Αυτό αποτρέπει τη συσσώρευση βακτηρίων. Μια φορά την εβδομάδα, μουλιάζεις την κεφαλή της βούρτσας σε ένα μπολ με οινόπνευμα για 1 λεπτό (και μην την ξεπλένεις). Αυτό θα απομακρύνει τυχόν εναπομείναντα βακτήρια. Φρόντισε να αφήνεις πάντα την κεφαλή της βούρτσας σου να στεγνώσει στον αέρα σε μια καθαρή πετσέτα, σε ένα καλά αεριζόμενο δωμάτιο. Για καλύτερα αποτελέσματα, αντικατάστησε την κεφαλή της βούρτσας σου κάθε 3 μήνες και μην τη μοιράζεσαι ποτέ με άλλους.

Απολεπίζουν υπερβολικά

Η υπερβολική απολέπιση μπορεί να οδηγήσει σε ερυθρότητα, ερεθισμούς και ξηρότητα. Ανεξάρτητα από τον τύπο του δέρματός σου, ξεκίνα αργά (1-2 φορές την εβδομάδα) για να δεις πώς αντιδρά το δέρμα σου. Στη συνέχεια, μπορείς σιγά-σιγά να φτάσεις στη συχνότητα χρήσης που σου ταιριάζει.

Αν έχεις ξηρό και ευαίσθητο δέρμα είναι καλό να χρησιμοποιείς μια τέτοια συσκευή 1-2 φορές την εβδομάδα, ενώ αν έχεις πιο λιπαρό δέρμα μπορείς να το χρησιμοποιείς καθημερινά. Μπορείς ακόμη να σκεφτείς να πάρεις μια συσκευή δύο ταχυτήτων, ώστε να μπορείς να ξεκινήσεις από τη χαμηλότερη ταχύτητα και να προχωρήσεις σταδιακά στη δεύτερη ταχύτητα. Ανεξάρτητα από τη συσκεύη, απόφυγε την ευαίσθητη περιοχή των ματιών.

Δεν έχει σημασία τι καθαριστικό χρησιμοποιώ

Η επιλογή ενός απαλού καθαριστικού που λειτουργεί καλά με το δέρμα σου θα σου δώσει τα καλύτερα αποτελέσματα. Μια φόρμουλα κρέμας, αφρού ή τζελ θα λειτουργήσει καλύτερα. Μην χρησιμοποιείς φυσικό ή χημικό απολεπιστικό με συσκευή καθαρισμού γιατί αυτό θα προσφέρει υπερβολική απολέπιση και μπορεί να προκαλέσει μια σειρά άλλων προβλημάτων, όπως διάσπαση του ιστού του δέρματος).

Ο τύπος της επιδερμίδας μου δεν έχει σημασία

Αυτό απέχει πολύ από την αλήθεια. Για παράδειγμα, αν έχεις δέρμα με τάση ακμής έχεις διαφορετικές ανάγκες από κάποιον με ξηρό δέρμα. Ο τύπος του δέρματός σου θα καθορίσει τι είδους καθαριστικό και κεφαλή βούρτσας θα χρησιμοποιήσεις και πόσο συχνά πρέπει να το χρησιμοποιείς.

Οι συσκευές καθαρισμού προσώπου είναι από τα καλύτερα εργαλεία για την περιποίησης του δέρματος. Αν θέλεις να εντάξεις ένα τέτοιο gadget στη ρουτίνα σου θυμήσου να κάνεις την έρευνά σου, διάβασε κριτικές, συμβουλέψου τ@ δερματολόγο σου. Με χρόνο και προσπάθεια, θα παρατηρήσεις μια ορατή αλλαγή στην εμφάνιση και την αίσθηση της επιδερμίδας σου.