Επειδή η χαρά είναι ένα συναίσθημα που πηγάζει από μέσα μας, είναι, θεωρητικά, δική μας υπόθεση να την καλλιεργούμε και να έρθουμε σε επαφή μαζί της. Αλλά, όπως μπορείς να μαντέψεις, είναι εξίσου εύκολο να τη σαμποτάρεις με ορισμένες συνήθειες που έχεις, πολλές φορές άθελά σου. Ποιες είναι αυτές;

1. Αγνοείς το ένστικτό σου

Είναι δύσκολο να νιώθεις χαρά αν δεν επιτρέπεις στον εαυτό σου να νιώσει, να αναγνωρίσει και να αντιμετωπίσει τα άλλα αυθεντικά συναισθήματα που στροβιλίζονται μέσα σου. Μάλιστα, γινόμαστε πολύ καλοί στο να «ανταποκρινόμαστε» σε ένα αρνητικό συναίσθημα προσποιούμενοι ότι δεν υπάρχει. Αλλά όταν δεν ακούς το συναίσθημά σου, είναι εύκολο να χάσεις το τι είναι καλύτερο για σένα εκείνη τη στιγμή. Κάθε φορά που σκέφτεσαι ένα «όχι», αλλά λες ένα «ναι» ή όποτε οι λέξεις μέσα στο κεφάλι σου δεν ευθυγραμμίζονται με τις λέξεις που λες και τις πράξεις που όντως κάνεις, τότε δεν νιώθεις χαρά.

Αν, για παράδειγμα, πας σε ένα πάρτι και νιώθεις άβολα, ασχολήσου με αυτό το συναίσθημα και αναζήτησε το «γιατί». Ίσως αυτό οφείλεται στο ότι η ενέργεια απλώς χάνεται και θα ήταν καλύτερα να φύγεις. Ή, ίσως θα ήσουν πιο άνετα να βρεις μια διέξοδο για να είσαι αυθεντικά ο εαυτός σου. Θα μπορούσες να βρεις κάποιον στο πάρτι και να του πεις πως νιώθεις εντελώς άβολα, όπως θα έκανε ένα μικρό παιδί. Αυτή η απλή πράξη είναι αυθεντική, συμβαδίζει με το πώς νιώθεις εκείνη τη στιγμή και μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα να σε φέρει πιο κοντά σε εσένα.

2. Βάζεις τους άλλους πάντα πάνω από εσένα

Το να κάνεις άλλους ανθρώπους πρωταγωνιστές της δικής σου ζωής αποτελεί μία συνήθεια που μπορεί να κλέψει τη χαρά σου πιο γρήγορα από ό,τι φαντάζεσαι. Ως παράδειγμα, σκέψου να αναλαμβάνεις τη δουλειά ενός συναδέλφου που δεν μπορεί να φέρει ένα project εις πέρας και να καταλήγεις να παρατείνεις την εργάσιμη ημέρα σου με αντάλλαγμα τις δικές σο δραστηριότητες / χαλάρωση / υποχρεώσεις κ.ο.κ. Έχεις δώσει τον χρόνο σου σε αυτό το άλλο άτομο και τώρα, δεν έχεις πλέον τον χρόνο που θα αφιέρωνες στον εαυτό σου. Και ναι, αυτό μπορεί να συμβεί κάποιες φορές, ειδικά για σημαντικά πρόσωπα της ζωής μας, αλλά όταν συμβαίνει συχνά, έχει σημασία να το αντιμετωπίσεις. Η συνεχής ιεράρχηση των αναγκών κάποιου άλλου θα μπορούσε να σε αφήσει χωρίς ενέργεια, χαρά και ικανοποίηση. Προγραμμάτισε έγκαιρα ό,τι απολαμβάνεις πραγματικά κάθε μέρα, είτε είναι γιόγκα, μαγείρεμα, μπάνιο ή κάτι άλλο.

3. Περιβάλλεις τον εαυτό σου με ανθρώπους που σου ρουφούν τη χαρά

Ενώ οι άλλοι άνθρωποι δεν μπορούν απαραίτητα να σας δώσουν χαρά, η ενέργεια που ξοδεύεις στους ανθρώπους μπορεί σίγουρα να «κλέψει» από τη χαρά σου, όχι απαραίτητα επειδή οι άνθρωποι είναι εγγενώς «κακοί» με οποιονδήποτε τρόπο, αλλά περισσότερο έτσι επειδή δεν ευθυγραμμίζονται μαζί σου. Μερικές φορές, έχουμε τη συνήθεια να περνάμε χρόνο με ανθρώπους που είτε έχουμε ξεπεράσει είτε που απλώς δεν μας καταλαβαίνουν. Και αυτό μπορεί να ισχύει ακόμη και για ορισμένους ανθρώπους που βρίσκονται στη ζωή μας από πάντα.

Η δημιουργία απόστασης από αυτούς τους ανθρώπους μπορεί να είναι αυτό που χρειάζεσαι για να ξανά βρεις τη χαρά. Μπορούν να βρίσκονται ακόμα στον κόσμο σου και μπορείς ακόμα να τους βλέπεις κάθε τόσο, αλλά οι άνθρωποι που είναι πιο κοντά σου, χρειάζεται να βρίσκονται και κοντά σε ό,τι επιθυμεί η καρδιά σου.