Για να μπορέσεις να ζήσεις μια πιο χαρούμενη και ανέμελη ζωή, χρειάζεται να αφήνεις μερικές συμπεριφορές σου στο παρελθόν. Είναι σημαντικό να θυμόμαστε το παρελθόν μας, τα λάθη μας και τα επιτεύγματα μας. Όμως πρέπει να τα θυμόμαστε ως αναμνήσεις και μαθήματα και όχι να τα αφήνουμε να μας κρατούν πίσω! Αφήνοντας συγκεκριμένα πράγματα πίσω σου θα καταφέρεις να φέρεις λίγη παραπάνω ευτυχία στη ζωή σου.
Συγκρίνεις τον εαυτό σου με άλλα άτομα
Μπορεί να αισθάνεσαι απολύτως ικανοποιημένη και χαρούμενη για κάτι που συμβαίνει στη ζωή σου… μέχρι που το συγκρίνεις με κάτι που συμβαίνει σε κάποιον άλλον. Μπορεί να είναι ένα story που μοιράστηκε κάποιος στο Instagram ή μια άλλη ιστορία που άκουσες ή κάποιο άτομο που παρατήρησες έξω στον δρόμο. Μπορεί ακόμη και να το συγκρίνεις με κάτι που είχες στο παρελθόν ή σκέφτεσαι ότι μπορεί να έχεις στο μέλλον. Η σύγκριση είναι ο «κλέφτης» της χαράς. Πάντα θα υπάρχει μια καλύτερη περίσταση από αυτή στην οποία βρισκόμαστε τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή ή και μια χειρότερη, για να συγκρίνεις, όμως αυτό δεν αλλάζει την κατάσταση στην οποία βρίσκεσαι. Η σύγκριση αλλάζει μόνο το πώς αισθάνεσαι για την κατάστασή σου.
Προσπαθείς να αλλάξεις όσα έχουν συμβεί
Ο πόνος του παρελθόντος μπορεί να μας βοηθήσει να πάρουμε αποφάσεις για να προχωρήσουμε μπροστά, αλλά το να ξοδεύεις τον χρόνο σου αναρωτώμενη πώς θα ήταν τα πράγματα αν είχες κάνει κάτι διαφορετικά, το μόνο που κάνει είναι να σε απομακρύνει από το να αισθάνεσαι καλύτερα αυτή τη στιγμή. Θα χάνεις συνεχώς τις πιθανές χαρές της παρούσας στιγμής κοιτάζοντας πίσω και ευχόμενη για ένα καλύτερο αποτέλεσμα. Ίσως ήρθε η ώρα να προχωρήσεις μπροστά. Αν η συνήθεια να σκέφτεσαι το παρελθόν έχει γίνει μια επίμονη για εσένα, δοκίμασε να επιτρέπεις στον εαυτό σου λίγα λεπτά κάθε μέρα για να αναστοχαστείς μέσω του journaling. Βγάλε όσα σκέφτεσαι από το μυαλό σου στο χαρτί. Πριν ολοκληρώσεις, γράψε ένα ή δύο πράγματα που σου συμβαίνουν και σε κάνουν να χαμογελάς.
Ανησυχείς για πράγματα που δεν είναι στον έλεγχο σου
Αυτό ίσως είναι δύσκολο να το αφήσεις στο παρελθόν αλλά αν το καταφέρεις θα μπορέσεις να αισθανθείς μια ευφορία. Αυτό το άγχος που κουβαλάς ανησυχώντας για πράγματα που δεν μπορείς να αλλάξεις, για πράγματα που δεν έχεις κανέναν έλεγχο, σε βαραίνει. Αυτό δεν σημαίνει ότι εγκαταλείπουμε τα πράγματα που μας ενδιαφέρουν. Αντίθετα, πριν εκνευριστούμε, παρατηρούμε τις σκέψεις μας και αναρωτιόμαστε αν η συγκεκριμένη κατάσταση βρίσκεται υπό τον έλεγχο μας. Αν η απάντηση είναι αρνητική αναρωτήσου πώς μπορείς να απομακρυνθείς από την κατάσταση αυτή. Μια βόλτα, η τήρηση ημερολογίου, το μαγείρεμα ή η ακρόαση ενός ανάλαφρου podcast μπορεί να είναι αρκετά για να αφήσεις την ανησυχία στην άκρη και να νιώσεις πιο ήρεμη.
Αισθάνεσαι ενοχές
Το αίσθημα ενοχής υπονοεί ότι έχεις κάνει κάτι κακό, αλλά συχνά, όταν αισθάνεσαι ενοχή, δεν κάνει πράγματι κάτι κακό. Αντίθετα, αισθάνεσαι ενοχές όταν νιώθεις ότι δεν έχεις κάνει αρκετά ή όταν πρέπει να πεις όχι ή να θέσεις όρια σε κάποιον που αγαπάς. Μπορεί ακόμη και να νιώθεις ενοχές όταν αρρωσταίνεις και πρέπει να πάρεις άδεια ή να ξεκουραστείς. Οι άνθρωποι λένε ότι αισθάνονται ένοχοι επειδή χαλαρώνουν και δεν κάνουν τίποτα ή επειδή δεν παρευρίσκονται σε μια εκδήλωση στην οποία δεν θέλουν έτσι κι αλλιώς να παραβρεθούν. Αν μπορείς να ταυτιστείς και έχεις νιώσει ενοχές για αυτά τα πράγματα, στην πραγματικότητα δεν αισθάνεσαι ενοχές. Αντίθετα, αισθάνεσαι δυσφορία επειδή φροντίζεις τον εαυτό σου. Μπορεί να μην αισθάνεσαι άνετα να βάζεις τον εαυτό σας πρώτο, να φροντίζεις τις ανάγκες του ή ακόμη και να του δίνεις αυτό που μοιάζει με απλή ευχαρίστηση. Όταν δεν έχεις συνηθίσει να το κάνεις αυτό, ονομάζεις τη δυσφορία… ενοχή, πράγμα που σε κάνει να αισθάνεσαι χειρότερα επειδή νομίζεις ότι κάνεις κάτι λάθος. Άσε αυτόν τον φαύλο κύκλο και αμφισβήτησε την ενοχή σου και δώσε στον εαυτό σου την φροντίδα που του αξίζει.
Είσαι people-pleaser
Δηλαδή προσπαθείς να τους ικανοποιείς όλους εις βάρος σου. Θεωρητικά, δεν είναι κακό να είσαι ευγενικός και να ευχαριστείς τους άλλους ανθρώπους. Αλλά στην πραγματικότητα, πρέπει να αναρωτηθούμε από πού πηγάζει αυτή η επιθυμία. Είναι πραγματικά μια πράξη γενναιοδωρίας; Ή μήπως οφείλεται στη χαμηλή αυτοεκτίμηση, στο φόβο της απόρριψης ή σε μια αντίδραση που προκύπτει από ένα ψυχικό τραύμα; Συνήθως όσο περισσότερα κάνεις για τους άλλους, τόσο περισσότερα περιμένουν να κάνεις! Φυσικά, αυτό δεν ισχύει για όλους αλλά είναι αρκετά συχνό φαινόμενο. Να είσαι προσεκτική με όσα υπόσχεσαι και δεσμεύεσαι να κάνεις και να προσπαθείς να βάζεις τον δικό σου εαυτό και τις ανάγκες του σε προτεραιότητα!
Σχολιάζεις τους άλλους
Το κουτσομπολιό για τους άλλους όχι μόνο βλάπτει τη φήμη τους, αλλά αντανακλά και άσχημα τον χαρακτήρα του καθενός. Δημιουργεί ένα περιβάλλον δυσπιστίας και αρνητικότητας, διαβρώνοντας τις σχέσεις και σπέρνοντας τη διχόνοια. Επίσης, είναι πολύ πιθανό να μεταφέρεις μεταφέρεις πληροφορίες που δεν είναι αληθείς και να πληγώσεις κάποια άτομα (κάτι που φυσικά θα σου δημιουργήσει ενοχές στο μέλλον). Είναι σημαντικό να εστιάζεις σε ουσιαστικές συζητήσεις και δράσεις που εξυψώνουν και υποστηρίζουν τους άλλους. Αποφεύγοντας τον σχολιασμό, μπορείς να καλλιεργήσεις μια κουλτούρα σεβασμού, ακεραιότητας και καλοσύνης.