Σύγκρουση. Διαφωνίες. Χάος. Όλες αυτές οι λέξεις χαρακτηρίζουν απόλυτα το τι συμβαίνει όταν εσύ και ο/η σύντροφός σου τσακώνεστε. Για να είμαστε ειλικρινείς, όλοι γνωρίζουμε πως με την πάροδο του χρόνου οι μικρές διαφορές μετατρέπονται σε έντονες διαφωνίες. Και η αγάπη φαίνεται πως δεν λειτουργεί πλέον ως… σωτήρας. Τα ζευγάρια συχνά δυσκολεύονται να διαχειριστούν τέτοιες στιγμές, επειδή προσδοκούν ότι οι σχέσεις θα είναι πάντα αρμονικές και υπέροχες. Η ψυχραιμία χάνεται και η ανάγκη να υπερισχύσει η φωνή μας αυξάνεται αφήνοντάς μας απογοητευμένους, μη μπορώντας να προσδιορίσουμε αν η σχέση μας, τελικά, είναι όλο καυγάδες και παρεξηγήσεις κι αν η αγάπη υπάρχει ακόμα εκεί ως βασικό συστατικό.

Σίγουρα οι ειδικοί λένε και ξανά λένε πως οι καβγάδες είναι πράγματι πολύ υγιείς για μια σχέση, αλλά σημασία έχει και πώς συγκρούεστε. Και η αλήθεια είναι πως οι «ρωγμές» στη σχέση σας ορίζονται κυρίως από λάθη του παρελθόντος και τσακωμούς που έχουν ήδη συμβεί.

Το παρελθόν γίνεται ιερό. 

Θα παρατηρήσεις αυτή τη συχνή συνήθεια, ενώ τσακώνεστε με έκφρασεις όπως «το έκανες και την τελευταία φορά αυτό και έχω πλέον βαρεθεί!». Η συνήθεια της αναφοράς στο παρελθόν δεν συμβαίνει μόνο με εσάς, αλλά και με εκατομμύρια άλλα ζευγάρια που έχουν εγκλωβιστεί σε προηγούμενες διαφορές. Η ανάδειξη του παρελθόντος είναι μία κοινή συνήθεια που σχεδόν όλοι έχουμε και τη συμπεριλαμβάνουμε στα τρέχοντα επιχειρήματά μας, χωρίς να αντιλαμβανόμαστε το βαθιά ριζωμένο τραύμα που προκαλεί. Ωστόσο, κάποιος μπορεί να υποστηρίξει ότι η αναφορά στο παρελθόν γίνεται αυτόματα, καθώς ο εγκέφαλος τείνει να κατανοεί θέματα που έχουν συμβεί κάποτε ή είναι οικεία.

Ωστόσο, έχεις σκεφτεί να αφήσεις εντελώς το παρελθόν πίσω σου; Ξέρουμε ότι ακούγεται δύσκολο, αλλά μπορεί να είναι απλώς το «ελιξίριο» που χρειάζεστε στη σχέση σας. Οι μνησικακίες του παρελθόντος απειλούν μια σχέση. Επιπλέον, δεν μπορείς πραγματικά να κάνεις τίποτα γι ‘αυτό. Αποδεχτείτε πως δεν μπορείτε να λύσετε τα προβλήματα του παρελθόντος.

«Δεν μπορείς να αλλάξεις τα προβλήματα του παρελθόντος»

Αυτό το μάντρα είναι εξαιρετικά αληθινό. Εάν έχεις πληγώσει τον/τη σύντροφό σου ή το αντίστροφο, άφησε τη μνησικακία και ανάλαβε την πλήρη ευθύνη για όσα έχεις κάνει ή πει. Αυτό για το οποίο παλεύεις στο παρόν θα πρέπει να είναι το μόνο θέμα που σε απασχολεί. Η αναγνώριση των λαθών του παρελθόντος θα πρέπει να είναι απαραίτητη για να αποφευχθεί η επανάληψη παρόμοιων λαθών στο παρόν και το μέλλον. Μόλις αποδεχτείς αυτό το μάντρα, οι σχέσεις σου θα έχουν περισσότερες πιθανότητες να πάρουν θετική τροπή και οι δύο θα μπορείτε να σέβεστε και να καταλαβαίνετε ο ένας τον άλλον περισσότερο. Οι συγκρούσεις θα παραμείνουν, αλλά θα έχουν λιγότερες πιθανότητες να εξελιχθούν σε χάος.

Μήπως να το γράψεις και σε μία πέτρα; Το παρελθόν δεν έχει σημασία, δεν θα αλλάξει ποτέ. Μπορείτε να αλλάξετε μόνο το παρόν. Μαζί.

Μπορεί, επίσης, να σε ενδιαφέρουν:

5 πρωτότυπες ιδέες για να ανανεώσεις τη μακροχρόνια σχέση σου
Συναισθηματική οικειότητα: 10 τρόποι για να την ενισχύσεις μέσα στη σχέση σου
6 απλοί τρόποι να φροντίσεις τη σχέση σου