Είστε αρκετό καιρό μαζί και σκέφτεσαι πως η συγκατοίκηση είναι το επόμενο βήμα που βλέπεις στον ορίζοντα, αλλά έχεις και κάποιες δεύτερες σκέψεις. «Να συγκατοικήσω ή όχι;». Αν αντιμετωπίζεις αυτό το βήμα με καχυποψία, πιθανόν χρειάζεται να ψάξεις λίγο πιο βαθιά τους λόγους που σε κάνουν να αμφιταλαντεύεσαι. Γνώρισε εκείνα τα σημάδια που υποδηλώνουν ότι δεν είσαι έτοιμη να μείνεις με τ@ σύντροφό σου κάτω από την ίδια στέγη – τουλάχιστον, όχι ακόμα.

1. Πιστεύεις ότι θα βελτιώσει τη σχέση σας

Αν υπάρχουν πράγματα που σε βασανίζουν στη σχέση με τ@ σύντροφό σου και βλέπεις τη συγκατοίκηση ως μία «μαγική» λύση στα προβλήματά σας ή ως την «κόλλα» που θα σας ενώσει και θα σας φέρει ξανά κοντά, τότε ήρθε η ώρα να αναθεωρήσεις. Πολλά ζευγάρια αντιμετωπίζουν πρόβλημα με την επικοινωνία, αλλά αν έρχεστε σε σύγκρουση περισσότερες φορές από αυτές που είστε ήρεμοι και χαρούμενοι μαζί, να είσαι σίγουρη πως η συγκατοίκηση δεν θα βελτιώσει τη σχέση σας.

2. Δεν συζητάτε ουσιαστικά τις διαφωνίες σας

Μπορείς να μιλήσεις για όλα όσα σε προβληματίζουν / απασχολούν μέσα στη σχέση σου; Αν η απάντησή σου είναι όχι, τότε ίσως χρειάζεται να πατήσεις μία παύση στο μεγαλόπνοο σχέδιο της συγκατοίκησης. Δεν μπορείς να επιδιορθώσεις κάτι, αν δεν έρθεις αντιμέτωπη με το δυσλειτουργικό κομμάτι, αν δεν το συζητήσεις με αγάπη και κατανόηση. Και σίγουρα κάνοντας το επόμενο βήμα με πολλά άλυτα θέματα, δεν είναι καλός οιωνός.

3. Έχεις περισσότερο άγχος, παρά χαρά

Σίγουρα είναι φυσιολογικό να έχεις άγχος για μία τέτοια αλλαγή, αλλά αυτό το άγχος θα πρέπει να είναι δημιουργικό και να ενέχει χαρά και ενθουσιασμό. Προφανώς, δεν θα είναι όλα «ρόδινα» και θα υπάρχουν ενδεχομένως διαφωνίες, καθυστερήσεις, προβληματισμοί, αφού πρόκειται για κάτι άγνωστο. Αρχικά, προσπάθησε να έρθεις σε επαφή με το συναίσθημά σου και να ακούσεις τι σου «λέει» το άγχος σου. Σε δεύτερο χρόνο, θα μπορούσες να κάνεις μία ανοιχτή συζήτηση με τ@ σύντροφό σου και να εκφράσεις το άγχος και τον προβληματισμό σου.

4. Δεν έχετε ταξιδέψει μαζί

Οι εκδρομές, οι διακοπές και τα ταξίδια αποτελούν σημαντικές ευκαιρίες για να γνωρίσετε καλύτερα ο ένας τον άλλον και να δείτε πώς ανταποκρίνεστε μένοντας προσωρινά κάτω από την ίδια στέγη. Αν αυτό είναι ένα βήμα που έχετε προσπεράσει, θα σου προτείναμε να ξεκινήσεις από εκεί, διοργανώνοντας μία όμορφη απόδραση για δύο.

5. Ο λόγος που επιθυμείς τη συγκατοίκηση είναι για την εξοικονόμηση χρημάτων

Αν ο λόγος που θέλεις να συγκατοικήσεις είναι γιατί έτσι πιστεύεις πως θα κάνεις εξοικονόμηση χρημάτων, τότε χρειάζεται να κάνεις ένα βήμα πίσω και να το σκεφτείς ξανά. Αυτός μπορεί να είναι ένας από τους λόγους που θα επιλέξεις τη συγκατοίκηση, αλλά αν είναι μόνο αυτός ή ο βασικός, τότε το πλάνο χρειάζεται μία αναθεώρηση.

6. Αφού περνάτε, έτσι κι αλλιώς, πολύ χρόνο μαζί, γιατί όχι;

Μολονότι, μπορεί να σε γεμίζει ο χρόνος που περνάτε ο ένας στο σπίτι του άλλου, είναι τελείως διαφορετικό το να βρίσκεστε συνέχεια κάτω από την ίδια στέγη, αφού αυτό είναι κάτι που φέρνει νέες ευθύνες και μία νέα ζωή.

Πάρε λίγο χρόνο με τον εαυτό σου, κάνε την ενδοσκόπησή σου και αναρωτήσου αν πράγματι αυτή είναι η κατάλληλη στιγμή για το επόμενο βήμα στη σχέση σου.