“Το ήξερες ότι για τη δημιουργία ενός μόνο παιδικού ρουχισμού δαπανώνται 1.200 λίτρα νερού; Αυτός ο αριθμός ισοδυναμεί με 2.400 μικρά μπουκαλάκια νερού. Εκτός όμως από όλο αυτό το νερό, που καταναλώνεται κατά τη δημιουργία των ρούχων, για κάθε τεμάχιο παιδικών ενδυμάτων εκλύονται 9 κιλά διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα. Αυτό ισοδυναμεί με 30 χιλιόμετρα οδήγησης (φαντάσου μία απόσταση Σύνταγμα-Λαγονήσι). Και κάτι ακόμα: στην πραγματικότητα, η βιομηχανία ενδυμάτων εκλύει πολύ περισσότερους ρύπους και διοξείδιο του άνθρακα στην ατμόσφαιρα σε σχέση με τη βιομηχανία πλαστικών, αλλά κανείς δεν μιλάει για αυτό. Δεν είναι σοκαριστικό;”, μου λέει η Έλενα Στάμου, co-founder της Swaplanet, της πρώτης ελληνικής πλατφόρμας ανταλλαγής παιδικού ρούχου, καθώς καθόμαστε και τα λέμε σε ένα όμορφο bistrot των Εξαρχείων.
“Και εμείς σοκαριστήκαμε ακούγοντας αυτούς τους αριθμούς, με αποτέλεσμα να μας ωθήσουν στο να αποφασίσουμε να δημιουργήσουμε την πλατφόρμα Swaplanet, ώστε να βοηθήσουμε και τους γονείς αλλά και τον υπέροχο πλανήτη μας. Στόχος της πλατφόρμας μας είναι μέχρι το 2027 με τα ρουχαλάκια, που θα έχουν ανταλλαχθεί, να έχουμε μειώσει την έκλυση του διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα κατά 300 εκατ. κιλά που αντιστοιχεί στην ύπαρξη 14 εκατομμυρίων δέντρων και θα έχουμε εξοικονομήσει 47 δις λίτρα νερού”. Όπως θα έλεγε και η 2χρονη κόρη μου “ουάου”.
Όμως ας πάρουμε τα πράγματα…από τη δημιουργία τους. Η Έλενα, ο Sherif και ο Jimmy γνωρίστηκαν μέσω ενός incubator (εκκολαπτήριο επιχειρήσεων) και τους ένωσε η αξία του να προσφέρουν. Για την ακρίβεια ο Sherif γεννήθηκε στο Κουβέιτ και όταν εκεί έγινε πόλεμος μετακόμισε με την οικογένειά του στην Αίγυπτο. Στα 17 του πήγε στον Καναδά για να σπουδάσει και εκεί έμεινε γύρω στα 10 χρόνια. Έχει δουλέψει στο Μαρόκο, στο Βερολίνο, στο Λονδίνο και κάποια στιγμή γνωρίζει την Ελληνογαλλίδα γυναίκα του και αποφασίζουν να έρθουν στην Ελλάδα. Ο Jimmy έχει μεγαλώσει στην Ελλάδα, αλλά είναι μισός Βρετανός και μισός Λιβανέζος. Έφυγε για σπουδές στην Αγγλία και για πολλά χρόνια έμενε στο εξωτερικό. Όπως και ο Sherif, έτσι και ο Jimmy δούλεψε ως μηχανικός. Το τελευταίο του project πριν τη Swaplanet ήταν μια startup, όπου έφτιαχναν πέταλα για άλογα 3d printing, μία εφεύρεση που έχει σώσει τη ζωή πολλών αλόγων. Από την άλλη η Έλενα είναι το 7ο παιδί μιας οικογένειας 9 συνολικά παιδιών. Έχει σπουδάσει δημοσιογραφία, επικοινωνία, διοίκηση επιχειρήσεων, και μεταξύ άλλων έχει δουλέψει στο μάρκετινγκ και έχει ασχοληθεί και με το HR. To 2019 είχε φτιάξει την εθελοντική ομάδα Share Love Travel, με την οποία πήγαν σε ένα χωριό στους πρόποδες του Κιλιμάντζαρου, έχτισαν ένα κτίριο για τους ντόπιους και κάναμε διάφορες εκδηλώσεις τόσο για τα παιδιά, όσο και για τις γυναίκες του χωριού. “Από αυτό το ταξίδι γύρισα στις 14 Μαρτίου του 2020 και την επόμενη μέρα μπήκαμε σε καραντίνα”.
Η ιδέα για τη Swaplanet γεννήθηκε ενώ ο ο Sherif, βρισκόταν με το βανάκι του κάπου ανάμεσα στην Ουγγαρία, Ρουμανία, Βουλγαρία (πέρασε αρκετούς μήνες ταξιδεύοντας με αυτό τον τρόπο σε 11 χώρες) μαζί με την γυναίκα του και την τρίχρονη κόρη τους. “Τότε η γυναίκα του ήταν έγκυος στο γιο τους. Οπότε μία σκέψη ήταν τι θα κάνουν τόσα κοριτσίστικα παιδικά ρουχαλάκια που είχαν και πόσα λεφτά επίσης θα χαλούσαν για να αγοράσουν καινούργια αγορίστικα ρουχαλάκια”.
Όπως μου εξηγεί η Έλενα, με την ήρεμη φωνή της και τα μάτια που χαμογελούν, “θέλουμε αυτό που δημιουργούμε να έχει ένα νόημα για όλους. Και τη Γη. Όλοι είμαστε ένα. Δεν ζούμε πάνω στη Γη, είμαστε η Γη”.
Το πώς ακριβώς λειτουργεί η Swaplanet μπορείς να το δεις αναλυτικά στο site τους, αλλά με πολύ απλά λόγια η διαδικασία είναι: στέλνεις παιδικά ρουχαλάκια που δεν χρειάζεσαι πια, ο λογαριασμός σου πιστώνετε με “πλανήτες” για τα ρουχαλάκια που γίνονται αποδεκτά, τους οποίους μπορείς να τους εξαργυρώσεις επιλέγοντας άλλα ρουχαλάκια και απλά καταβάλλεις ένα μικρό ποσό για την υπηρεσία ανταλλαγής. Και αυτή η διαδικασία επαναλαμβάνεται και επαναλαμβάνεται και επαναλαμβάνεται.
Με αυτό τον τρόπο, επεκτείνεται η ζωή των ρούχων, μειώνεται η υπερκατανάλωση και το fast fashion, μειώνεται το διοξείδιο του άνθρακα και εξοικονομούν χρήματα και οι γονείς.
Επίσης, όσα ρουχαλάκια δεν περνούν τον ποιοτικό έλεγχο, δεν πάνε χαμένα! Η Swaplanet συνεργάζεται με καταπληκτικούς ανθρώπους στους Μη Κερδοσκοπικούς οργανισμούς της Fabric Republic, της Khora και της Immortaliting, δωρίζοντας τους πλεονάζοντα ενδύματα.
Ακόμα και το χαρτί με το οποίο τυλίγονται τα ρούχα είναι χαρτί ζωγραφικής (βάζουν μέσα και ξυλομπογιές), ενώ η συσκευασία είναι από 90% ανακυκλωμένο πλαστικό και είναι πλήρως ανακυκλώσιμη και έχει δύο ταινίες, ώστε να χρησιμοποιείται δύο φορές.
“Πιστεύουμε πάρα πολύ σε όλο αυτό και θέλουμε να χτίσουμε και μία κοινότητα. Το έργο μας δεν σταματά στο swap. Κάνουμε δωρεάν webinar με ειδικούς, σχετικά τη γονεϊκότητα, την παιδική ψυχολογία και άλλα θέματα. Αυτό που θέλουμε να κάνουμε είναι να χτίσουμε μία κοινότητα”.
Νομίζουμε πάντως πως καλά τα καταφέρνουν αφού μέσα σε ένα χρόνο έχουν 2000 πελάτες!
Σου αρέσει να διαβάζεις για ηθική μόδα; Τότε τσέκαρε κι αυτά:
Fast Fashion: Τα ρούχα που φοράμε κάνουν κακό στο περιβάλλον!
Nouvelle Existance: H Ιωάννα Κουρμπέλα μας μιλά για όσα την εμπνέουν