Εδώ και αρκετό καιρό τη λέξη “sustainable” την ακούς και τη διαβάζεις αριστερά και δεξιά και να είσαι σίγουρη πως θα πέφτεις πάνω της ακόμα περισσότερο. Είτε έχει να κάνει με φαγητό, μόδα ή ταξίδι, ήρθε η ώρα να αρχίζουμε να σκεφτόμαστε και να κάνουμε πιο συνειδητές επιλογές. Ξέρουμε πλέον πως οι πράξεις μας έχουν αντίκτυπο στον πλανήτη – τόσο στον ίδιο το πλανήτη, όσο και στους ανθρώπους που το κατοικούν. Το να είσαι σκεπτόμενος καταναλωτής δεν είναι δύσκολο, θέλει απλά λίγη προσπάθεια από μέρους να κάνεις μία μικρή έρευνα. Σε αυτό το άρθρο θα μιλήσουμε για το πώς να ντύνεσαι χωρίς να επιβαρύνεις το περιβάλλον περισσότερο.

Κάνε την έρευνά σου

Λίγη έρευνα δεν χάλασε κανέναν. Βρες brands που είναι υπερήφανα για την ηθική τους ως προς τους υπαλλήλους τους και της πρακτικές τους. Μερικές από αυτές τις εταιρείες είναι η καλιφορνέζικη Re/Done, η οποία επαναχρησιμοποιεί vintage Levi’s και το γαλλικό brand sneakers Veja, το οποίο αγοράζει οργανικά και eco-friendly υλικά από  οικογενειακές fair-trade φάρμες στη Βραζιλία και στον Αμαζόνιο και καταγράφει ολόκληρη τη διαδικασία στο site της. Και φυσικά στήριξε μικρά ελληνικά brands, όπως είναι η Vathos Aparrel, όπου τα οι δημιουργοί του χρησιμοποιούν πιστοποιημένο οργανικό βαμβάκι, που προέρχεται από καλλιέργειες χωρίς τοξικά φυτοφάρμακα και λιπάσματα, ενώ κατά τη διαδικασία της βαφής χρησιμοποιούνται χρώματα εγκεκριμένα από τον Global Organic Textile Standard, και το brand Kimalé, του οποίου τα υφάσματα είναι σπάνια και χειροποίητα , μέρος των οποίων προέρχονται από την Αφρική. Η εταιρεία συνεργάζεται για την ανεύρεση αρκετών υφασμάτων με το γαλλικό οργανισμό «Les Piroguiers», ο οποίος δραστηριοποιείται στο Τόγκο και την Μπουρκίνα Φάσο της Αφρικής, για την ενίσχυση των τοπικών δημιουργών και τεχνιτών.

Αγόρασε second-hand και vintage ρούχα

Στην Αθήνα υπάρχουν πάρα πολλά μαγαζάκια, στα οποία θα βρεις πραγματικά θησαυρούς από δεύτερο χέρι. Από το κλασσικό Kilo Shop στην Ερμού και το Yesterday’s Bread στα Εξάρχεια, μέχρι το Treasure House στην Πρωτογένους.  Και φυσικά κατέβασε το depop στο κινητό σου. Εκεί πραγματικά θα βρεις ό,τι μα ό,τι θες.

Ακολούθησε τα σωστά άτομα για να εμπνευστείς

Κάνε follow στο instagram, άτομα που θα σε εμπνεύσουν για ένα περισσότερο βιώσιμο τρόπο ζωής. Δύο από τις αγαπημένες μας είναι η Ethical & Easy και η A Shiny Day.