Αν είσαι από αυτούς που με το που τελειώνουν τα Χριστούγεννα ξεκινάνε την αντίστροφη μέτρηση για τα επόμενα, το πιθανότερο είναι ότι έχεις ήδη βάλει το σπίτι σου στο κλίμα των γιορτών. Κι ενώ παλιότερα αυτό συνέβαινε στις αρχές του Δεκέμβρη, τα τελευταία χρόνια και λόγω των περιορισμών της πανδημίας στόλιζες όλο και νωρίτερα. Είχες, βλέπεις, την τέλεια δικαιολογία: κάπως έπρεπε να διώξεις από το μυαλό σου τις αρνητικές σκέψεις και να τονώσεις την ψυχολογία σου. Σύμφωνα με την Dr. Nilufar Ahmed, ψυχοθεραπεύτρια και λέκτορα κοινωνικών επιστημών στο Πανεπιστήμιο του Μπρίστολ, τα Χριστούγεννα του 2020 παρατηρήθηκε αύξηση αυτών που στόλισαν από νωρίς προκειμένου να δημιουργήσουν συνθήκες χαράς, που τόσο πολύ είχαμε ανάγκη τον πρώτο χρόνο της πανδημίας.

Δύο χρόνια αργότερα κι ενώ θέλουμε να πιστεύουμε ότι τα χειρότερα πέρασαν, διαπιστώνουμε ότι οι στολισμοί άρχισαν από την 1η Νοέμβρη, παρόλο που το θερμόμετρο δύσκολα έπεφτε κάτω από τους 20 οC. Το timeline μας γέμισε με χριστουγεννιάτικα δέντρα και μακροσκελείς εξομολογήσεις φίλων που εξηγούσαν τους λόγους για τους οποίους αποφάσισαν -σε πείσμα των καιρών- να στολίσουν δύο μήνες νωρίτερα από τα Χριστούγεννα!

Στόλισες κιόλας για τα Χριστούγεννα; Πρόκειται για ένδειξη ευτυχίας
@ Karolina Grabowska / Pexels

Η ευτυχία είναι αυτό που περιμένουμε να ‘ρθει

…όπως λέει το τραγούδι του Μανώλη Φάμελου και επιβεβαιώνεται σε αυτή την περίπτωση. Όσοι ανυπομονούν για τα Χριστούγεννα τόσο που δεν μπορούν να συγκρατηθούν και στολίζουν από νωρίς είναι πιο ευτυχισμένοι. Δεν πρόκειται για αυθαίρετο συμπέρασμα, καθώς επαληθεύεται από σχετικές έρευνες επιστημόνων. Η Dr. Nilufar Ahmed αναγνωρίζει ότι, όπως λέει και το ρητό, το ταξίδι για τα Χριστούγεννα είναι σημαντικότερο από τον προορισμό, καθώς πρόκειται για ένα τελετουργικό που προσφέρει ασφάλεια και σταθερότητα. «Τα έθιμα ξυπνούν αναμνήσεις από το παρελθόν, τότε που μυηθήκαμε σε αυτά, οπότε το μυαλό μας ανατρέχει στα “αποθηκευμένα” εορταστικά συναισθήματα» λέει.

Ουσιαστικά ο χριστουγεννιάτικος στολισμός αποτελεί έναν τρόπο σύνδεσης με την ευτυχία που πιθανώς βιώναμε ως παιδιά αυτήν την περίοδο του χρόνου. Η νοσταλγία κρύβεται συνήθως πίσω από την εμμονή με τα Χριστούγεννα. «Προσπαθούμε είτε να αναβιώσουμε τη μαγεία είτε να αποζημιωθούμε για όσα μας έλειψαν» λέει ο ψυχοθεραπευτής Steve McKeown και συμπληρώνει: «Σε έναν κόσμο γεμάτο άγχη και ανησυχίες, οι άνθρωποι έχουν ανάγκη να συνδεθούν με πράγματα που τους κάνουν χαρούμενους και η χριστουγεννιάτικη διακόσμηση ανακαλεί τα έντονα παιδικά συναισθήματα. Οπότε στολίζοντας νωρίτερα, εντείνεις τον ενθουσιασμό σου».

Στόλισες κιόλας για τα Χριστούγεννα; Πρόκειται για ένδειξη ευτυχίας
@ Andy Holmes / Unsplash

Γύρω γύρω Νοέμβριος και στο σπίτι σου Χριστούγεννα

Μπορεί ο Αι-Βασίλης που ανεβαίνει στο μπαλκόνι σου από αρχές Νοέμβρη, ενώ μπλέκεται σε φωτάκια και γιρλάντες να προκαλεί τα σχόλια περαστικών και γειτόνων, όμως σύμφωνα με άρθρο του Journal of Environmental Psychology, μαζί με τα δώρα του φέρνει και οφέλη για τους γύρω σου. Ένα στολισμένο σπίτι φαίνεται πιο φιλικό και εξωστρεφές. Εκτός από την προσμονή για τα Χριστούγεννα, τα φωτάκια σου αυξάνουν και τα επίπεδα ντοπαμίνης στους περίοικους, κατακλύζοντάς τους με όμορφα συναισθήματα. Πρόκειται για φυσιολογική απάντηση του νευρικού τους συστήματος, που φέρνει επαγρύπνηση και ξυπνά συναισθήματα χαράς.

Πρόσεχε μόνο να μην τους ζαλίζεις από νωρίς με χριστουγεννιάτικη μουσική, γιατί παλιότερη σχετική έρευνα έχει δείξει ότι προκαλεί άγχος. Την πρώτη φορά που ακούς το Last Christmas μπορεί να νιώσεις μια γλυκιά νοσταλγία. Τη δέκατη φορά, όμως, που θα παίξει το κομμάτι, μάλλον θα υπερισχύσει ο εκνευρισμός και η βαρεμάρα. Ο αρνητισμός και το στρες έρχονται ως απάντηση του νου στην υπερπροσπάθεια να χαρεί, ενώ είναι απασχολημένος με διάφορα θέματα. Βρετανική έρευνα της εταιρείας Soundtrack σε εργαζόμενους αλλά και πελάτες των εμπορικών καταστημάτων έδειξε ότι ενοχλούνται σε ποσοστό 43% από τη συνεχή επανάληψη των χριστουγεννιάτικων τραγουδιών. Οι πωλητές μάλιστα καταλήγουν να επηρεάζονται σε τέτοιο βαθμό που όχι μόνο δεν νιώθουν θετικά για το πνεύμα των Χριστουγέννων, αλλά δυσκολεύονται ακόμα και να κάνουν τη δουλειά τους.