Τα social media έχουν το δικό τους εγχείριδιο καλής χρήσης, για να είναι ωφέλιμα για τη ψυχική και πνευματική μας υγεία. Δεδομένου ότι αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητάς μας, έχει σημασία ο τρόπος που τα χρησιμοποιούμε.

Πώς θα βάλεις περισσότερη ενσυνειδητότητα στη χρήση των social media και, άρα, στην καθημερινότητά σου;

1. Γιατί μπαίνεις στα social media;

Χρησιμοποιείς το Instagram για έμπνευση ή γιατί θέλεις να παρακολουθείς την επικαιρότητα; Θέλεις να μαθαίνεις τα νέα των φίλων σου ή για να μοιράζεσαι περιεχόμενο με τον κόσμο; Κατανοώντας τον δικό σου σκοπό που αξιοποιείς τα social media, θα σε βοηθήσει να τα χρησιμοποιείς περισσότερο συνειδητά. Αν, για παράδειγμα, σε ενδιαφέρει περισσότερο να επικοινωνείς με τους φίλους και τους συγγενείς σου, αναρωτήσου αν σε εξυπηρετεί να ακολουθείς κανάλια επικαιρότητας.

2. Δημιούργησε ένα πρόγραμμα

Ο χρόνος που αφιερώνουμε στα social media, τις περισσότερες φορές, ξοδεύεται χωρίς ενσυνειδητότητα – όταν περιμένουμε το μετρό, όταν μας ετοιμάζουν τον καφέ μας κ.ο.κ. Τέτοιες στιγμές, κάνουμε scrolling απλά για να γεμίσουμε τον χρόνο μας. Θέτοντας, λοιπόν, συγκεκριμένα χρονικά πλαίσια που θα απασχοληθούμε με τα social media, π.χ. στις 11 το πρωί ή στις 8 το βράδυ, μειώνουμε τις πιθανότητες να κάνουμε άσκοπο scrolling κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Πώς θα διαχειρίζεσαι καλύτερα τον χρόνο σου στα social media
Anastasia Shuraeva / Pexels

3. Κάνε μία εκκαθάριση στο timeline σου

Έχεις παρατηρήσει ότι, αφού περάσεις λίγο χρόνο κάνοντας scrolling στα social media, συχνά σου δημιουργείται ένα αίσθημα ανασφάλειας, άγχους ή άλλου αρνητικού συναισθήματος; Αν ναι, μία καλή ιδέα είναι να επανεξετάσεις τη λίστα με τα accounts που ακολουθείς. Ποια posts και ποια accounts σε κάνουν συχνά να νιώθεις άβολα; Unfollow! Παράλληλα, ανακάλυψε ποια posts σε γεμίζουν με περισσότερα θετικά συναισθήματα και βρες σχετικά accounts για να ακολουθείς.

4. Απενεργοποίησε τις ειδοποιήσεις

Οι ειδοποιήσεις των social media σε αποσπούν και τις περισσότερες φορές σε οδηγούν να αφιερώνεις περισσότερο χρόνο σε αυτά, χωρίς στην πραγματικότητα να το θέλεις. Απενεργοποιώντας τις ειδοποιήσεις του κινητού σου εξασφαλίζεις περισσότερη ηρεμία και παραγωγικότητα κατά τη διάρκεια της ημέρας, γιατί εστιάζεις σε πράγματα που έχουν σημασία εκείνη τη στιγμή.