Καθώς δεν τρέφω μεγάλη αγάπη για τα gadgets, δεν είχα πάρει smartwatch, παρόλο που έτρεχα συστηματικά αρκετό καιρό κι εργαζόμουν σε εταιρεία που μεταξύ άλλων εισήγαγε και ρολόγια. Για καλή μου τύχη, όμως, χάλασε κάποια στιγμή το ρολόι που φορούσα καθημερινά και το αντικατέστησα με smartwatch.

Αυτό που κέντρισε το ενδιαφέρον μου τις πρώτες εβδομάδες ήταν η μέτρηση των παλμών. Ήμουν χαλαρή; Τσέκαρα πού βρισκόμουν. Αγχωνόμουν; Μια από τα ίδια. Στενοχωριόμουν; Άντε πάλι! Φίλοι με εμπειρία σε smartwatch με ενημέρωσαν ότι η συγκεκριμένη καταγραφή δεν είναι πολύ ακριβής, καθώς παίζει ρόλο σε ποιο ύψος φοράς το ρολόι και πόσο σφιχτό είναι πάνω στο χέρι σου. Παρόλα αυτά οι αυξομειώσεις που παρατηρούνται είναι ενδεικτικές, οπότε μπορεί κάποιος να καταλάβει πώς σωματοποιεί διάφορα συναισθήματα και καταστάσεις.

Επόμενο κόλλημα ήταν το training plan που μου πρότεινε το ρολόι. Έχοντας καταχωρήσει εξαρχής προσωπικά δεδομένα, όπως ηλικία, βάρος κτλ. και φυσικά το στόχο μου, λάμβανα ενημερώσεις κάθε φορά που υπήρχε προγραμματισμένη προπόνηση. Αγχωτικό; Όχι, στη δική μου περίπτωση. Σε μένα λειτουργούσε ως παρακίνηση και όσο περισσότερα μηνύματα επιβράβευσης έβλεπα στο smartwatch για την επίτευξη των στόχων μου τόσο περισσότερο προσπαθούσα.

Αύξηση φυσικής δραστηριότητας

Το ίδιο φαίνεται να ισχύει για το 88% των χρηστών smartwatch σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα της Value Penguin. Το 92% επέλεξαν το ρολόι τους για λόγους υγείας ή άθλησης και όπως λένε τους βοήθησε να πετύχουν κάποιο στόχο στο fitness όπως να αθλούνται τακτικά (48%) ή να καταγράφουν περισσότερα βήματα ημερησίως (34%). Αν και χρειάζονται περισσότερα επιστημονικά δεδομένα, για να πούμε με ακρίβεια ότι το ρολόι είναι αυτό που κάνει τον χρήστη πιο δραστήριο, οι ενδείξεις που έχουμε είναι προς αυτή την κατεύθυνση. Σύμφωνα με τη Value Penguin, οι χρήστες smartwatch γυμνάζονται κατά μέσο όρο 4,3 φορές την εβδομάδα σε σύγκριση με τους μη χρήστες που ασκούνται 3 φορές.

Περισσότερη ενέργεια

Μία άλλη χρήσιμη ένδειξη που είναι διαθέσιμη σε πολλά έξυπνα ρολόγια είναι η σχετική με την ενέργεια που καταναλώνει το σώμα σε διάφορες δραστηριότητες. Πρόκειται πάλι για υπολογισμό που δεν είναι απόλυτα ακριβής, όμως μάς δίνει μια εικόνα του τι καίμε, ώστε να την αντιπαραβάλουμε με ό,τι τρώμε και να δούμε μήπως υπερεκτιμούμε τις δυνατότητες του μεταβολισμού μας. Εάν μάλιστα συνδυάσουμε τη μέτρηση αυτή με το αίσθημα κορεσμού που μας προσφέρουν οι διαφορετικοί συνδυασμοί τροφών, μπορούμε να βελτιώσουμε σημαντικά τις διατροφικές μας συνήθειες και ακολούθως το βάρος μας.

Βελτίωση συνηθειών ύπνου

Σημαντικό όφελος από τη χρήση smartwatch είναι και η βελτίωση των συνηθειών ύπνου. Οι χρήστες έχουν πρόσβαση σε πληροφορίες σχετικά με τη διάρκεια και την ποιότητα του ύπνου τους, ενώ εξελιγμένα μοντέλα έξυπνων ρολογιών προσφέρουν ακόμα και τη δυνατότητα καταγραφής των φάσεων του ύπνου σε συνδυασμό μάλιστα με περιβαλλοντικές συνθήκες όπως το φως ή τη θερμοκρασία του περιβάλλοντος. Όλα αυτά βοηθούν στην ουσία στην παρατήρηση των συνηθειών τους και στην αλλαγή όσων από αυτές παρεμποδίζουν την ξεκούρασή τους. Βέβαια σύμφωνα με τον Alan Schwartz, διευθυντή του Κέντρου Διαταραχών Ύπνου του Ιατρικού Κέντρου Johns Hopkins Bayview, η παρέμβασή τους δεν μπορεί να είναι δραστική. Καθώς δεν μετρούν απευθείας τον ύπνο, αλλά τις στιγμές αδράνειας, ουσιαστικά κάνουν υποθέσεις σχετικά με τις ώρες ύπνου. Εάν λοιπόν χρειάζεσαι ακριβή διάγνωση υπνικής άπνοιας ή άλλων διαταραχών ύπνου, θα πρέπει να επισκεφτείς κάποιο κέντρο μελέτης ύπνου και να γίνει παρακολούθηση από ειδικούς.

Λιγότερο στρες

Συνυπολογίζοντας τις μετρήσεις που σχετίζονται με τους καρδιακούς παλμούς, τη φυσική δραστηριότητα και τον ύπνο, κάποια smartwatches μπορούν να υπολογίσουν ακόμα και τα επίπεδα του άγχους σου. Ασφαλώς ούτε οι μετρήσεις αυτές είναι ακριβείς, όμως είναι ενδεικτικές του τρόπου που αντιδράει ο οργανισμός σε διάφορα ερεθίσματα. Στην ίδια κατεύθυνση κινούνται -αν και με διαφορετική αφετηρία- και οι ενδείξεις για το χρόνο αποκατάστασης που απαιτείται μετά από κάθε φυσική δραστηριότητα. Συμμορφώνοντας το πρόγραμμά σου σε αυτές, προλαμβάνεις ουσιαστικά καταστάσεις στις οποίες ξεπερνάς τα όριά σου χωρίς να το συνειδητοποιείς. Θα μου πεις τώρα, αν παρακολουθείς όλες αυτές τις μετρήσεις σε καθημερινή βάση, το πιθανότερο είναι να αυξηθεί το άγχος σου και όχι να μειωθεί. Αλήθεια είναι και συμβαίνει σε κάποιους χρήστες, οι οποίοι καταλήγουν να αποδεσμευτούν από το ρολόι για να ηρεμήσουν.

Στις περισσότερες περιπτώσεις, όμως, οι προηγμένες δυνατότητες των smartwatches έχουν θετικό αντίκτυπο στη συνολική υγεία των χρηστών. Αξίζει να σημειωθεί ότι στο εξωτερικό υπάρχουν ασφαλιστικές εταιρείες που προσφέρουν στους πελάτες τους έκπτωση στην αγορά smartwatch, με την προϋπόθεση να κινητοποιηθούν για τη βελτίωση της φυσικής τους κατάστασης. Με άλλα λόγια, οι ασφαλιστές αναγνωρίζουν ότι τόσο οι ειδοποιήσεις του ρολογιού όσο και η καταγραφή πληροφοριών σχετικά με τη λειτουργία του καρδιοαναπνευστικού συστήματος συμβάλλουν στην έγκαιρη διάγνωση και την πρόληψη ασθενειών όταν γίνεται αξιολόγησή τους με τη βοήθεια γιατρού.