Τα γνωρίσαμε ως μια ευεργετική προσθήκη στην καθημερινή μας διατροφή, όμως τα τελευταία χρόνια συναντάμε τα προβιοτικά ολοένα και περισσότερο στα προϊόντα skincare και σε σχετικές έρευνες που βάζουν στο μικροσκόπιο μια άλλη ιδιότητά τους: να συμβάλλουν σημαντικά στην αντιμετώπιση δερματικών παθήσεων όπως η δερματίτιδα, το έκζεμα, η ακμή κλπ αλλά και στο «φρενάρισμα» της πρόωρης γήρανσης.

Ο λόγος για τα προβιοτικά τα οποία «είναι ζωντανοί μικροοργανισμοί, με πιο γνωστά το Lactobacillus sp και Bifidobacterium sp, οι οποίοι όταν προσλαμβάνονται σε ικανοποιητικές προσότητες συμβάλλουν σημαντικά στη συνολική υγεία μας, ιδιαίτερα στην καλή λειτουργία του πεπτικού συστήματος. Η καινοτομία είναι ότι όταν προστεθούν στα δερμοκαλλυντικά σχετίζονται άμεσα και με τη ρύθμιση του μικροβιώματος του δέρματος », μας εξηγεί η δερματολόγος Παναγιώτα Ρήγα. Να θυμίσουμε ότι με τον όρο μικροβίωμα εννοούμε τα «καλά» βακτήρια και άλλους μικροοργανισμούς που κατοικούν φυσιολογικά μέσα και πάνω στο δέρμα μας, «ένα ευεργετικό οικοσύστημα δισεκατομμυρίων μικροοργανισμών που είναι μοναδικό σε κάθε άτομο όπως ακριβώς και το DNA μας, και που αποστολή έχει να εμποδίζει τη δημιουργία φλεγμονών και να τις καταπολεμά, να ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα των κυττάρων, να ρυθμίζει τα επίπεδα του pH, να διαφυλάσσει την καλή λειτουργία του δερματικού φραγμού ο οποίος προστατεύει από τις κακόβουλες… επιθέσεις», λέει η Παναγιώτα Ρήγα – για όλους αυτούς τους πολύ σημαντικούς λόγους, το να βρίσκεται το μικροβίωμα σε ισορροπία είναι ιδιαίτερα σημαντικό.

προβιοτικά

Fleur Kaan/Unsplash

Τι μπορεί να διαταράξει αυτή την ισορροπία; Ο σύγχρονος τρόπος ζωής στα αστικά κέντρα, η κακή διατροφή, τα ακατάλληλα καλλυντικά, μπορούν να επηρεάσουν τους πληθυσμούς των μικροοργανισμών που απαρτίζουν το μικροβίωμα, με φανερό αντίκτυπο στην επιδερμίδα. «Επιπλέον, οι παράγοντες εξωγενούς γήρανσης προκαλούν μια χρόνια, χαμηλού βαθμού φλεγμονή στο δέρμα, εκτός από το οξειδωτικό στρες, που ονομάζεται “inflammaging” και συνοδεύεται από ευαισθησία του δέρματος και πρόωρη γήρανση. Η διαταραχή του μικροβιώματος συσχετίζεται και με την πρόωρη γήρανση και την ευαισθησία του δέρματος», εξηγεί η Παναγιώτα Ρήγα.

Διάβασε επίσης: Τα 3 βήματα που θα σώσουν την επιδερμίδα σου το χειμώνα

Η λύση στην οποία οδηγήθηκαν οι μεγάλες εταιρείες καλλυντικών μέσα από τις έρευνές τους γύρω από το μικροβίωμα, την ενίσχυση και την αποκατάσταση της ισορροπίας του, ήρθε από την… διατροφή. Όταν καταναλώνουμε τροφές που έχουν περάσει από ζύμωση όπως η kombucha, το kimchi, το miso, το κεφίρ, το ψωμί, οι πίκλες, το γιαούρτι (ή παίρνουμε τα σχετικά συμπληρώματα διατροφής), τα προβιοτικά που περιέχουν έρχονται να προστεθούν σε εκείνα που ήδη υπάρχουν στο έντερο, ενισχύοντας την μικροχλωρίδα του, που είναι απαραίτητη για ένα υγιές πεπτικό σύστημα.

προβιοτικά

Good Skin Club/ Unsplash

Δοκιμάζοντας να αντιγράψουν αυτή την ευεργετική τους δράση και για το μικροβίωμα της επιδερμίδας, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα προβιοτικά, όταν εφαρμόζονται τοπικά, ενισχύουν τη φυσιολογική χλωρίδα του δέρματος και εξισορροπούν τους πληθυσμούς της. Και εκεί ξεκίνησε ένα νέο κεφάλαιο της κοσμετολογίας, με τα προβιοτικά να μπαίνουν στο λεξικό του skincare και να διεκδικούν με αξιώσεις μια θέση ανάμεσα στα it συστατικά της καθημερινής φροντίδας.

Όπως μας λέει η Παναγιώτα Ρήγα «Κάποιες καλλυντικές συνθέσεις περιέχουν προβιοτικά, συνήθως σε κλάσματα και σε ημιενεργή ή ανενεργή μορφή (δεν είναι «ζωντανές» καλλιέργειες δηλαδή, ωστόσο διαθέτουν πολλές από τις ευεργετικές ιδιότητες των ζωντανών βακτηρίων), άλλες ενσωματώνουν και πρεβιοτικά, τα οποία τρέφουν τα «καλά» βακτήρια προκειμένου να πολλαπλασιαστούν ενώ στο παιχνίδι έχουν μπει και τα μεταβιοτικά (postbiotics), τα υποπροϊόντα που απελευθερώνουν τα βακτήρια όταν περνάνε από διαδικασία ζύμωσης, από τα οποία τρέφονται τα κύτταρα της επιδερμίδας. Και όχι μόνο αυτό αλλά οι έρευνες δείχνουν ότι τα μεταβιοτικά μιμούνται την ευεργετική δράση των προβιοτικών. Αυτός είναι ο λόγος που όλο και περισσότερο το τελευταίο διάστημα ακούμε για καλλυντικές συνθέσεις ενισχυμένες με συστατικά που προέρχονται από βιολογική ζύμωση, το νέο αναδυόμενο trend στο skincare, με το οποίο θα ασχοληθούμε σε επόμενο post.

«Βρισκόμαστε ακόμα στην αρχή αυτού του κεφαλαίου που αφορά στα προβιοτικά και την δράση τους στο δέρμα», σημειώνει η Παναγιώτα Ρήγα και προσθέτει: «Ενώ θεωρούμε ότι τα προϊόντα φροντίδας με προβιοτικά που υπάρχουν ως τώρα βοηθούν- γεγονός που επιβεβαιώνουν και όσοι τα χρησιμοποιούν- θα πρέπει να έχουμε υπόψιν μας ότι μέχρι στιγμής δεν είναι τεκμηριωμένη η ποσότητα των προβιοτικών που απαιτείται για υγιές δέρμα ενώ είναι πιθανόν να χρειάζονται ζωντανοί μικροοργανισμοί για να έχουμε μέγιστο όφελος».

ΠΡΟΒΙΟΤΙΚΑ LYS LOVES:

La Roche-Posay Lipikar Baume AP+M Eco Conscious

Προβιοτικά: Όχι μόνο στη διατροφή αλλά και στο skincare!

Έρευνα της La Roche-Posay έδειξε ότι για να ακακουφιστεί με διάρκεια το ατοπικό δέρμα με τάση εκζέματος, πρέπει να εξισορροπηθεί το μικροβίωμά του, το αόρατο ζωντανό οικοσύστημα του δέρματος. Το Lipikar Baume AP+M κλείνει στην καρδιά του το Aqua Posae Filiformis, ένα “super βακτήριο” – αποτέλεσμα βιοτεχνολογίας των εργαστηρίων της La Roche-Posay- που επαναφέρει την ισορροπία του μικροβιώματος και ενδυναμώνει τον δερματικό φραγμό. Στα plus και η eco-cosncious συσκευασία του από χαρτόνι, για την οποία χρησιμοποιείται 45% λιγότερο πλαστικό σε σχέση με την προηγούμενη πλαστική συσκευασία του προϊόντος.

Lancôme Advanced Genifique Microbiome Serum

Προβιοτικά: Όχι μόνο στη διατροφή αλλά και στο skincare!

Η ανανεωμένη σύνθεση του εμβληματικού αντιγηραντικού ορού προσώπου έρχεται εμπλουτισμένη με ένα σύμπλοκο κλασμάτων 7 πρεβιοτικών και προβιοτικών, τα οποία επιλέχθηκαν και υποβλήθηκαν σε ειδική επεξεργασία στα εργαστήρια της Lancôme, με στόχο να προσφέρουν το μέγιστο της ευεργετικής τους δράσης στο πολύτιμο μικροβίωμα του δέρματος.

Biotherm Cera Repair Barrier Cream

Προβιοτικά: Όχι μόνο στη διατροφή αλλά και στο skincare!

Αυτή η νέα, καταπραϋντική κρέμα ημέρας της Biotherm επανορθώνει τις βλάβες που προκαλούν οι περιβαλλοντικές επιθέσεις στον επιδερμικό φραγμό, τροφοδοτώντας την επιδερμίδα με πολύτιμα bioceramides φυσικής προέλευσης και 100% φυσικά προβιοτικά κλάσματα Life Plankton.

Murad Prebiotic 4-in-1 Multicleanser

Προβιοτικά: Όχι μόνο στη διατροφή αλλά και στο skincare!

Φόρμουλα 4 σε 1 που απομακρύνει μακιγιάζ, ρύπους, περίσσεια σμήγματος ενώ προσφέρει εντατική ενυδάτωση. Συνδυάζει φυτικής προέλευσης συστατικά που διαλύουν τις χρωστικές του μακιγιάζ από το πρόσωπο, ένα μοναδικό πεπτίδιο καθαρισμού για αποτέλεσμα υψηλής απόδοσης που δεν προκαλεί ερεθισμούς και μια πούδρα πρεβιοτικών που τρέφει τα καλά βακτήρια υποστηρίζοντας την ισορροπία του μικροβιώματος.

Korres Hydra-Biome Face Mask

Προβιοτικά: Όχι μόνο στη διατροφή αλλά και στο skincare!

Ιδανική για αφυδατωμένες, ευαίσθητες, θαμπές και κουρασμένες επιδερμίδες, αυτή η μάσκα προσώπου πολλαπλής δράσης είναι υπερενισχυμένη σε προβιοτικά από Ελληνικό Γιαούρτι για άμεση ενυδάτωση, θρέψη και προστασία του μικροβιώματος.

Drunk Elephant Sweet Biome Fermented Sake

Προβιοτικά: Όχι μόνο στη διατροφή αλλά και στο skincare!

Ένα face mist ενισχυμένο με πολύτιμα εκχυλίσματα που υποστηρίζουν τα καλά βακτήρια του δέρματος. Το super «κοκτέιλ» από εκχύλισμα sake, kombucha, νερό καρύδας, φυσικά μεταλλικά στοιχεία, βιταμίνες, αμινοξέα, λιπαρά οξέα, ηλεκτρολύτες και ceramides, αποκαθιστά τις βλάβες που προκαλούν οι εξωτερικές επιθέσεις στο πολύτιμο μικροβίωμα και το ενισχύει, ενώ παράλληλα καταπραύνει τοις κοκκινίλες, υποστηρίζει τη φυσική παραγωγή κολλαγόνου και επαναφέρει την απαλότητα του προσώπου.
Θα το βρεις αποκλειστικά στα Sephora.

Gallinée Prebiotic Face Oil

Προβιοτικά: Όχι μόνο στη διατροφή αλλά και στο skincare!

Μινιμαλιστική, vegan σύνθεση με μόλις 8 συστατικά, κατάλληλη ακόμα και για τις πιο ευαίσθητες επιδερμίδες. Το πρωτοποριακό Prebiotic Lipid Complex που περιέχει είναι ένας συνδυασμός πρεβιοτικών και μεταβιοτικών που τρέφουν το μικροβίωμα και το ενδυναμώνουν, φυσικό σκουαλάνιο ενισχύει την ανθεκτικότητά του, το έλαιο jojoba επανορθώνει τον δερματικό φραγμό με λιπίδια όμοια με αυτά της επιδερμίδας και προλαμβάνει την πρόωρη γήρανση, έλαιο βρώμης πλούσιο σε πρεβιοτικά λιπίδια που βοηθούν την επιδερμίδα να παράγει πρωτείνες, λιπίδια και ceramides, απαραίτητα για την υγεία της, και αντιοξειδωτική Βιταμίνη Ε.
Θα το βρεις στο www.gallinee.com

Biossance Squalene + Probiotic Gel Moisturizer

Προβιοτικά: Όχι μόνο στη διατροφή αλλά και στο skincare!

Σούπερ ενυδατικό, ανάλαφρο gel εμπλουτισμένο με σκουαλάνιο από ζαχαροκάλαμο και προβιοτικά, ένα “ντουέτο” που αποκαθιστά την υγιή όψη, την ηρεμία και τη φωτεινότητα της επιδερμίδας. Τα προβιοτικά που περιέχει επαναφέρουν την ισορροπία του δέρματος και μειώνουν κοκκινίλες και ερεθισμούς, το σκουαλάνιο μιμείται τα φυσικά ενυδατικά έλαια της επιδερμίδας και την κρατά απαλή και ελαστική, το εκχύλισμα από κόκκινη άλγη και ginger καταπραύνει τα σημάδια του στρες ενώ οι φύτρες κάρδαμου καταπολεμούν τις δυσχρωμίες και επαναφέρουν τη λάμψη του προσώπου.
Θα το βρεις στο biossance.com

Διαβάστε σχετικά: Τι προσφέρει στην ομορφιά η μεσοθεραπεία;