Όχι δεν είναι ιδέα σου, κάποτε τα πράγματα ήταν πιο απλά. Είτε ήσουν σε σχέση, είτε δεν ήσουν. Είτε ήσουν αλλά έπαιζε και κάτι παράλληλο, είτε ήθελες κάποιον πολύ αλλά δεν ανταποκρινόταν. Σε κάθε περίπτωση είτε ήσουν, είτε δεν ήσουν. Ε τώρα πλέον κι αυτό το κάστρο έχει πέσει. Μόνο που αυτό αντί για απελευθέρωση κουβαλάει μαζί του πολλά μπαγκάζια και απαιτεί, επιτακτικά, ψυχολογική δέσμευση πέρα από κάθε προσδοκία. Το όνομα αυτού “situationship” από το “relationship” και το “situation”… Είναι με άλλα λόγια το “it’s complicated” του Facebook ή το “ΔΞ/ΔΑ” της συναισθηματικής κατάστασης.

Η “situationship” βρίσκεται κάπου ανάμεσα στην απλή φιλία και την καθιερωμένη σχέση. Δεν έχει «ταμπέλα» αλλά αυτό δεν είναι το πρόβλημα. Το πρόβλημα είναι ότι δεν έχει πλαίσιο. Δεν έχει όρια. Κανένα από τα μέλη δεν γνωρίζει ξεκάθαρα τις προσδοκίες του άλλου, τις υποχρεώσεις και τα «δικαιώματά» του εντός της σχέσης. Και τι συμβαίνει όταν μια σχέση οποιασδήποτε φύσεως δεν έχει όρια; Υπάρχει άφθονο έδαφος για ανασφάλεια και χειραγώγηση. Ας επιστρέψουμε όμως σε αυτή τη μυστήρια κατάσταση μεταξύ της φιλίας και της σχέσης.

Αυτό που κάνει τη συγκεκριμένη κατάσταση τόσο δύσκολη είναι πως φαίνεται να υπάρχουν συναισθήματα. Απλά δεν είναι ανοιχτό το ποια είναι αυτά. Κι αν όλα αυτά κάτι σου θυμίζουν, δες παρακάτω τις 5 μεγαλύτερες ενδείξεις πως είσαι σε μία situationship.

1. Δεν γνωρίζεις το τι ακριβώς έχετε

Δεν υπάρχουν σαφή όρια ή κανόνες. Νιώθεις ίσως πως δεν ξέρεις κι αν είναι πολύ νωρίς ή πολύ αργά για να ρωτήσεις τον σύντροφό σου τι είστε τελικά και τελικά σου δημιουργείται στρες κάθε φορά που δεν είναι ξεκάθαρο το πώς πρέπει να τον αντιμετωπίζεις.

2. Υπάρχουν μόνο βραχυπρόθεσμα πλάνα και πολλές φορές προκύπτουν την τελευταία στιγμή.

Βρίσκεστε μάλλον σποραδικά και κάποιες φορές εντελώς αναπάντεχα.

3. Δεν υπάρχει βαθιά συναισθηματική σύνδεση

Η σωματική σύνδεση κι έλξη είναι σταθερά πιο βαθιά κι έντονη από τη συναισθηματική, ενώ δεν βασίζεστε ο ένας στον άλλο για συναισθηματική στήριξη.

4. Δεν υπάρχει αποκλειστικότητα (ή δεν έχει γίνει σαφές).

Μπορεί να μην μιλάτε για άλλους αλλά να αφήνει υπονοούμενα πως εκείνος έχει μια πλούσια ερωτική ζωή ή ότι ψάχνεται.

5. Δεν φαίνεται να υπάρχει κοινό μέλλον

Δεν κάνετε πλάνα για την επόμενη βδομάδα… πώς να κάνετε πλάνα για το μέλλον; Ή, ακόμα καλύτερα, πώς να γίνουν σαφείς οι προσδοκίες του άλλου όταν μοιάζουν να αλλάζουν καθημερινά;

Οκ, το επιβεβαίωσες… είσαι σε situationship. Και τώρα τι; Αρχικά πάρε μια βαθιά ανάσα και σκέψου… τι θες πραγματικά; Γιατί αν δεν σε ενδιαφέρει να μπεις σε σχέση με τον άλλο ενδεχομένως να μπορείς να περάσεις καλά μαζί του. Αν ωστόσο αναζητάς κάτι και κάποιον άλλο, το να φύγεις από την περίεργη αυτή κατάσταση είναι αρκετά εύκολο. Κι έχεις δύο επιλογές.

Η μία είναι να αφήσεις απλά την “σχέση” να κάνει τον κύκλο της γεγονός που σε αυτή την περίπτωση σημαίνει πως απλά η επικοινωνία σας θα αραιώσει και σταδιακά θα κοπεί. Η άλλη είναι το να ξεκαθαρίσεις τα πράγματα με ένα απλό και ξεκάθαρο μήνυμα εξηγώντας πως η κατάσταση μεταξύ σας δεν σε καλύπτει πια. Σε κάθε περίπτωση είναι σημαντικό να έχεις προσδιορίσει μέσα σου το τι ακριβώς επιθυμείς ώστε να μπορέσεις να το πεις, αν το θελήσεις ή αν σου ζητηθεί. Και μην το ξεχνάς, κανείς δεν μπορεί να σε υποχρεώσει να ζεις μια κατάσταση που δεν έχεις εσύ η ίδια επιλέξει, με τον ένα ή τον άλλο τρόπο.