Ζώντας με ενσυναίσθηση ανοίγεις στον εαυτό σου ένα μονοπάτι για βαθιά προσωπική ανάπτυξη και ολοκλήρωση. Καλλιεργώντας την επίγνωση της παρούσας στιγμής, μπορείς να αναπτύξεις μια βαθύτερη κατανόηση του εαυτού σου και του κόσμου γύρω σου. Η ενσυνειδητότητα σε ενδυναμώνει, σου επιτρέπει να απολαμβάνεις τις απλές χαρές της ζωής, να εκτιμάς την ομορφιά που βρίσκεται στις καθημερινές στιγμές και να αντιμετωπίζεις όλες τις προκλήσεις με ανθεκτικότητα.

Η αγχωτική και γρήγορη καθημερινότητα όλων μπορεί να σε απομακρύνει από την παρούσα στιγμή. Όμως με μικρές καθημερινές πρακτικές μπορείς να φέρεις ξανά την ενσυνειδητότητα στη ζωή σου.

Πάρε μια στιγμή και εκτίμησε όσα καταφέρνεις

Είναι στη φύση μας να εστιάζουμε σε όλα τα αρνητικά πράγματα και σε όσα θα θέλαμε να βελτιώσουμε. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα, οι μικρές ή μεγάλες νίκες που βιώνουμε σε καθημερινή βάση να περνούν απαρατήρητες. Γράψε όλα τα πράγματα για τα οποία είσαι ευγνώμων και αφιέρωσε λίγο χρόνο για να τα απορροφήσεις όλα. Μην αγνοείς τα θετικά συναισθήματα!

Προσέγγισε με προσοχή την εκτέλεση μιας καθημερινής εργασίας

Πόσα πράγματα κάνεις στον αυτόματο πιλότο; Μάλλον τα περισσότερα. Μπορεί να το παρατηρείς αυτό στη δουλειά σου, αλλά μπορεί να συμβαίνει και στην προσωπική σου ζωή. Ενσωμάτωσε την επίγνωση στις καθημερινές σου συνήθειες, π.χ. στο βούρτισμα των δοντιών, στην κατανάλωση ενός γεύματος, στη βόλτα σου. Κατά την εκτέλεση αυτής της ενέργειας βεβαιώσου ότι δεν κάνεις τίποτα άλλο και ότι ενεργοποιείς πλήρως όλες τις αισθήσεις σου. Πώς αισθάνεσαι όταν ακολουθείς συνειδητά μια δραστηριότητα; Τι παρατηρείς;

Κάνε σύντομες ασκήσεις αναπνοής

Οι σύντομες ασκήσεις αναπνοής είναι ζωτικής σημασίας για την ενσυνειδητότητα, καθώς προσφέρουν γρήγορες και προσιτές στιγμές ηρεμίας μέσα στο καθημερινό χάος. Αυτές οι ασκήσεις παρέχουν μια ήπια υπενθύμιση για να κάνεις μια παύση, να κεντράρεις στον εαυτό σου και να επανασυνδεθείς με την παρούσα στιγμή. Εστιάζοντας στην αναπνοή, έστω και για λίγα δευτερόλεπτα, μπορεί κανείς να καλλιεργήσει μεγαλύτερη επίγνωση, να μειώσει το στρες και να ενισχύσει τη συνολική ευεξία. Στους γρήγορους ρυθμούς της σύγχρονης ζωής, αυτές οι μικρές πρακτικές χρησιμεύουν ως ισχυρά εργαλεία για τη γείωση και τη διατήρηση της πνευματικής διαύγειας.

Απόκλεισε όλα τα ερεθίσματα

Την επόμενη φορά που θα περάσεις χρόνο με κάποιον, προσπάθησε να είσαι εντελώς παρούσα στη στιγμή. Κλείσε το τηλέφωνο και βάλε το στην άκρη. Προσπάθησε να μην αποσπάται η προσοχή σου από το περιβάλλον σου, από το τι θα συμβεί αργότερα ή από όλα τα πράγματα που πρέπει να κάνεις. Επικεντρώσου αποκλειστικά και μόνο στους ανθρώπους με τους οποίους είσαι μαζί.

Να έχεις μια καλή πρωινή και βραδινή ρουτίνα

Η τακτική επανάληψη μιας ρουτίνας μπορεί να εκπαιδεύσει τον εγκέφαλο σου να είναι πιο προσεκτικός και να αναγνωρίζει αυτές τις στιγμές. Δοκίμασε να κάνεις ένα χαλαρωτικό ντους, να βάλεις την αγαπημένη σου κρέμα σώματος, να διαβάσεις ένα βιβλίο, να φτιάξεις το αγαπημένο σου βραδινό γεύμα.

Βάλε την ευγένεια στην ζωή σου

Σε όλα τα έμβια όντα. Στο περιβάλλον και στον εαυτό σου. Όταν σχεδιάζεις να είσαι ευγενική ή κάνεις μια προσπάθεια να είσαι ευγενική, μοιράζεις σκόπιμα την καλοσύνη με τον κόσμο. Παρόμοια με την εξάσκηση της ευγνωμοσύνης, υπάρχουν πολλοί τρόποι για να διαδώσεις την καλοσύνη. Από το να πληρώσεις τον καφέ κάποιου στην ουρά της καφετέριας, μέχρι να αφήσεις όμορφα σημειώματα, υπάρχουν πολλές πράξεις καλοσύνης.

Κάνε ασκήσεις mindfulness

Εντάξει ίσως να είναι λίγο προφανές, αλλά το mindfulness θα σε βοηθήσει να ζήσεις μια πιο ενσυνείδητη ζωή. Η ενσυνείδητη ζωή και η εξάσκηση του mindfulness μπορεί να μοιάζουν, αλλά διαφέρουν ελαφρώς. Όταν ασκούμε την ενσυνειδητότητα, επιτυγχάνουμε μια νοητική κατάσταση χρησιμοποιώντας τις αισθήσεις μας για να γίνουμε πλήρως παρόντες. Για πολλούς, η εξάσκηση της ενσυνειδητότητας αποτελεί μέρος της δημιουργίας μιας ενσυνείδητης ζωής. Αποκτούμε μια επίγνωση του εαυτού μας που συνεχίζεται και μετά την ολοκλήρωση της πρακτικής της ενσυνειδητότητας και μας βοηθά να είμαστε πιο προσεκτικοί στις συμπεριφορές, τις πράξεις και τις αποφάσεις μας.