Ο θυμός είναι άβολο συναίσθημα, που όμως πολλές φορές μας εθίζει. Με το θυμό ενεργοποιούμαστε και πολλές φορές καταφέρνουμε να ξεπεράσουμε πράγματα που μας πληγώνουν (δεν είναι τυχαίο πως είναι ένα από τα στάδια για να βρούμε και πάλι τη γαλήνη μας μετά από έναν χωρισμό ή απώλεια). Ωστόσο, δεν παύει να είναι ένα συναίσθημα τοξικό, το οποίο αν πάρει τον έλεγχο του μέσα μας, μπορεί να γίνει ο μεγαλύτερος εχθρός μας.

Το καλό βέβαια είναι πως μπορούμε να μη γίνουμε έρμαιο αυτού του συναισθήματος και να μάθουμε να τον ελέγχουμε, ασκώντας στην ουσία μία παρέμβαση στον ίδιο μας τον εαυτό.

Κάνε τον θυμό σου αγάπη σε 5 βήματα

  1. Αναγνώρισε τον θυμό καθώς αυτός ξεπροβάλλει. Η καταστολή του θυμού απλά κάνει το συναίσθημα πιο έντονο και ανυπέρβλητο.
  2. Σκέψου αν υπάρχει κάτι που μπορείς να κάνεις και να βελτιώσεις την κατάσταση, όπως για παράδειγμα να αφήσεις το χώρο στον οποίο υπάρχει η ένταση ή να πας για μία βόλτα.
  3. Αν δεν υπάρχει κάτι που να μπορείς να κάνεις, εστίασε την προσοχή στην απλή αναγνώριση του θυμού σου. Το να κατευθύνουμε συνειδητά το μυαλό μας στη διαχείριση αυτής της κατάσταση, μας αποτρέπει να βγούμε εκτός εαυτού. Αυτό λέγεται αυτο-φροντίδα.
  4. Αν είναι αδύνατο να το διαχειριστείς αυτό που σου φέρνει ο θυμός, δοκίμασε να ανοίξεις την προοπτική σου. Σκέψου όλα αυτά τα πράγματα για τα οποία είσαι ευγνώμων. Αυτό ίσως σε βοηθήσει να αλλάξεις τη ροή των πραγμάτων και να αποφύγεις τον τσακωμό.
  5. Είτε το πιστεύεις, είτε όχι, το να δεχόμαστε τον εαυτό μας – θυμωμένο όπως είναι – είναι μία πράξη συμπόνοιας και αγάπης. Αυτές οι στιγμές πάντα θα έρχονται και πάντα θα φεύγουν. Γι’ αυτό πάντα να αναρωτιέσαι, τι αλχημείες μπορώ να κάνω για να μετατρέψω το θυμό μου σε αγάπη.