Μια προπόνηση μπροστά σε αγνώστους μπορεί για πολλούς να αποτελεί ένα ισχυρό κίνητρο. Για άλλους, πάλι, έναν λόγο «ν’ ανοίξει η γη να τους καταπιεί». Εάν ανήκεις και εσύ στη δεύτερη κατηγορία -που παγώνεις και μόνο στην ιδέα ότι μπορεί να σε κοιτά κάποιος στο γυμναστήριο- η νέα viral τάση “shy girl” του TikTok είναι ιδανική για εσένα.

Με πάνω από 408 εκατομμύρια προβολές μέχρι στιγμής στη δημοφιλή πλατφόρμα, το “shy girl workout” μας αποδεικνύει περίτρανα πως το να είναι κανείς αγχωμένος την ώρα της προπόνησης –ή έστω να μη θέλει να γίνεται εξαιρετικά αντιληπτός–, αφορά πολύ περισσότερο κόσμο απ ότι πιστεύαμε.

«Είναι απολύτως φυσιολογικό να νιώθετε νευρικότητα όταν πηγαίνετε στο γυμναστήριο, ειδικά εάν είστε αρχάριοι στη γυμναστική ή ακόμη και όταν αλλάζετε τοποθεσία. Ενδεχομένως, να ανησυχείτε ότι οι άλλοι μπορεί να σας κρίνουν ή να αγχώνεστε σχετικά με το πως θα χρησιμοποιήσετε όλον αυτό τον εξοπλισμό, που δεν έχετε ιδέα πως λειτουργεί. Όποιος κι αν είναι ο λόγος πίσω από την αμηχανία σας, όμως, αυτή η νέα τάση προπόνησης του TikTok σίγουρα μπορεί να σας βοηθήσει να νιώσετε την ασφάλεια που χρειάζεστε», τονίζει η Alayna Curry, καθηγήτρια φυσικής αγωγής με πιστοποίηση AFAA.

@nataleebfitness ultimate shy girl workout?? #fyp #gymgirl ♬ original sound – nataleebfitness

Τι είναι το “shy girl workout”;

Το “shy girl workout” συνίσταται στο να στήσεις το δικό σου «προσωπικό γυμναστήριο» σε μια γωνία του γυμναστηρίου σου, εκτελώντας τις ασκήσεις που θέλεις χωρίς πολύ χώρο, εξοπλισμό και κυρίως χωρίς τα «αδιάκριτα» βλέμματα των υπολοίπων. Σύμφωνα με την Curry, «αυτό μπορεί να σας κάνει να νιώσετε τεράστια ανακούφιση».

Όσο για την ίδια την προπόνηση, εδώ μπορείς να κάνεις πραγματικά ό,τι θέλεις και κυρίως απλές ασκήσεις. «Εστιάζοντας στην εκτέλεση των βασικών ασκήσεων που μπορούν να γίνουν σε ένα μικρό χώρο -όπως quats ή lunges- θα δημιουργήσετε σταθερές βάσεις πριν ξεκινήσετε πιο σκληρές ασκήσεις με εξοπλισμό», λέει η Alison Roessler, ειδικός δύναμης και αντοχής.

@emilyhottingerfit Shy girl full body? @aybl Workout details: • Squats into overhead press 4×10 • RDL’s into upright rows 4×10 • Hammer curls 4×10 • Heel-elevated goblet squats 4×12 • Standing side bend 3×10 (each side) Love you all? #fittok #fitness #shygirlworkout #fullbodyworkout ♬ Smoked out Phonk – TREVASPURA

Τα οφέλη της συγκεκριμένης μεθόδου δε σταματούν στο να μας κάνει να νιώθουμε απλώς πιο άνετα κατά τη διάρκεια της προπόνησης, αλλά μας βοηθάει παράλληλα να χτίσουμε και αυτοπεποίθηση με την πάροδο του χρόνου. «Σύντομα θα αρχίσετε να αισθάνεστε πιο άνετα με το σώμα σας και τους μυς σας και ίσως να θελήσετε να δοκιμάσετε ορισμένες ασκήσεις στα μηχανήματα ή ακόμη και να παρακολουθήσετε ένα ομαδικό μάθημα γυμναστικής, αν θέλετε», επισημαίνει η Curry.