Τον χειμώνα η κανέλα ως αρωματικό βρίσκεται παντού, χωρίς υπερβολή. Κεριά με άρωμα κανέλα, αιθέρια έλαια, αρωματικά χώρου… Και δικαίως γίνονται ανάρπαστα, αφού η κανέλα, εκτός την υπέροχη μυρωδιά που προσφέρει, χαρίζει κι ένα αίσθημα θαλπωρής. Αν, λοιπόν, λατρεύεις κι εσύ την κανέλα, σήμερα θα σου δώσω μια συμβουλή που, αυτή τη φορά, αφορά στον καθαρισμό του σπιτιού σου.

Για να μπορέσεις, λοιπόν, να γεμίσεις το σπίτι σου με τη μυρωδιά της κανέλας πρόσθεσε στον κουβά με τη σφουγγαρίστρα λίγη κανέλα! Πώς θα το κάνεις σωστά; Υπάρχουν διάφορες λύσεις. Η μια επιλογή είναι να προσθέσεις λίγη σκόνη κανέλας στο νερό, χωρίς όμως να κάνεις υπερβολές, καθώς αν δεν διαλυθεί σωστά η κανέλα τότε το πάτωμα του σπιτιού σου θα γεμίσει υπολείμματα κανέλας.

Η δεύτερη επιλογή, και η πιο απλή, είναι να βρεις ένα καθαριστικό διάλυμα με άρωμα κανέλας. Ωστόσο δεν είναι και τόσο απλή υπόθεση… γι’αυτό υπάρχει και μια τρίτη και ασφαλέστερη επιλογή, δηλαδή να το φτιάξεις μόνη σου. Μπορείς σε έναν κουβά με ζεστό νερό να προσθέσεις μερικές σταγόνες σαπούνι για τα πιάτα, δύο ξυλάκια κανέλας και ένα κουταλάκι του γλυκού σκόνη κανέλας. Άφησε το μείγμα σου να κάτσει για μερικά λεπτά, ώστε να εμποτιστεί το νερό με το άρωμα της κανέλας.

Στη συνέχεια, σφουγγάρισε το πάτωμα ως συνήθως με το διάλυμα. Η ζεστασιά του νερού και η κίνηση του σφουγγαρίσματος θα απελευθερώσουν το άρωμα κανέλας στον αέρα, αφήνοντας στο δωμάτιο μία υπέροχη μυρωδιά, ενώ το ζεστό νερό και το σαπούνι πιάτων θα βοηθήσουν στον αποτελεσματικό καθαρισμό του δαπέδου.

Η κανέλα, εκτός από τη μυρωδιά της που μπορεί να «ξυπνήσει» πολλά συναισθήματα, έχει και φυσικές αντιβακτηριακές ιδιότητες. Αυτό σημαίνει πως όταν προστίθεται σε ένα διάλυμα καθαρισμού, μπορεί να σκοτώσει ή να καταστείλει την ανάπτυξη βακτηρίων στις επιφάνειες. Υπεύθυνες για αυτές τις ιδιότητες είναι ενώσεις, όπως η κανναμαλδεΰδη και η ευγενόλη. Η κανναμαλδεΰδη είναι η ένωση που ευθύνεται για την ξεχωριστή γεύση και το άρωμα της κανέλας και έχει βρεθεί ότι παρουσιάζει αντιβακτηριακές και αντιμυκητιακές ιδιότητες. Η ευγενόλη συμβάλλει, επίσης, στην αντιβακτηριακή της δράση.

Ωστόσο, πρέπει να είσαι προσεκτική με τη χρήση της σε ευαίσθητους τύπους δαπέδων, καθώς η λειαντική φύση της ενδέχεται να μην είναι κατάλληλη για όλες τις επιφάνειες. Όταν σφουγγαρίζεις ένα ξύλινο πάτωμα ή προσπαθείς να καθαρίσεις ένα δάπεδο χωρίς ραβδώσεις, για παράδειγμα, η κανέλα θα μπορούσε ενδεχομένως να λεκιάσει ή να αφήσει υπολείμματα, ειδικά σε ημιτελές ξύλο ή φυσική πέτρα, οπότε είναι καλύτερο να μην την χρησιμοποιήσεις.

Έξτρα όφελος!

Η κανέλα μπορεί να να φανεί χρήσιμη ακόμα και ως εντομοαπωθητικό! Είναι ικανή να απομακρύνει παράσιτα, όπως αράχνες και μυρμήγκια. Ωστόσο, δεν θα έπρεπε να βασιστείς μόνο στην κανέλα για την απομάκρυνση τους. Μην ξεχάσεις να σφραγίσεις κενά από τα οποία είναι πιθανό να εισέρχονται οι ανεπιθύμητοι επισκέπτες σου και φυσικά να απομακρύνεις υπολείμματα τροφίμων.