Μιλώντας για σεξουαλική φαντασίωση, συνήθως αναφερόμαστε σε μία εικόνα ή ιδέα που μας ερεθίζει. Τις περισσότερες φορές οι σεξουαλικές φαντασιώσεις μας αφορούν πράγματα που επιθυμούμε να κάνουμε ή κάτι που απλώς μας αρέσει να σκεφτόμαστε ότι το κάνουμε.

Κι αν και το πιο λογικό σενάριο είναι να σκεφτούμε ότι οι φαντασιώσεις μας ανταποκρίνονται 100% στις ερωτικές επιθυμίες που θέλουμε να δούμε να πραγματοποιούνται, οι ειδικοί ισχυρίζονται ότι κάτι τέτοιο δεν αποτελεί τον κανόνα. Μπορεί, για παράδειγμα, να έχεις φαντασιωθεί ότι απατάς τον/ην σύντροφό σου ή κάποιο άλλο σενάριο που δεν αντικατοπτρίζει τις αξίες, τα «πιστεύω» ή γενικότερα όσα θα έκανες στην πραγματική ζωή.

«Οι σεξουαλικές φαντασιώσεις συνιστούν έναν συνδυασμό αναμνήσεων με επιθυμίες και άλλα συναισθήματα για να επιτευχθεί κάποιου είδους αποτέλεσμα», λέει η Dulcinea Pitagora, PhD, ψυχοθεραπεύτρια και σεξολόγος. Μπορείς να φανταστείς λεπτομερώς μια προηγούμενη σεξουαλική εμπειρία ή μια φανταστική προσωπικότητα, ένα διάσημο άτομο ή ακόμη και εξωγήινο. Μπορείς να έχεις σεξουαλικές φαντασιώσεις με οποιονδήποτε και για οτιδήποτε, κάτι που μπορεί να περιλαμβάνει καταστάσεις που δεν έχεις σκοπό να ζήσεις συνειδητά και ακόμη και να αισθανθείς ντροπή γι αυτά. Ωστόσο, σύμφωνα με ειδικούς, δεν υπάρχει κανένας λόγος να αφιερώσεις τόση πολλή σκέψη στο περιεχόμενο των σεξουαλικών σου φαντασιώσεων, όταν αυτές δεν ανταποκρίνονται στα πραγματικά σου ένστικτα ή επιθυμίες.

Γιατί, όμως, έχεις σεξουαλικές φαντασιώσεις για πράγματα που δεν θέλεις να κάνεις στην πραγματική ζωή;

Καταρχάς, «πολλές φορές το να φαντασιώνεται κανείς κάτι μπορεί να τον κάνει να νιωθει πολύ πιο ασφαλής από το να το κάνει στην πραγματική του ζωή», τονίζει η Marla Renee Stewart, MA, ειδική σε θέματα σεξουαλικής ευεξίας. «Όταν απλώς σκέφτεσαι ή φαντάζεσαι κάτι, δεν υπάρχει λόγος να αισθάνεσαι ένοχος ή να ενημερώσεις κανέναν γι’ αυτό, και αυτό είναι ένα πολύ γοητευτικό μέρος της φαντασιάς μας», προσθέτει.

Στην πράξη -και σύμφωνα με την σεξολόγο Carol Queen, PhD– υπάρχουν πολλοί άνθρωποι που φαντασιώνονται πράγματα (όπως σενάρια επιστημονικής φαντασίας) που στην πραγματικότητα δεν θέλουν να κάνουν, ακριβώς επειδή θα ήταν αδύνατο να τα κάνουν. «Πρόκειται αποκλειστικά και μόνο για φαντασιώσεις κι αυτό σημαίνει ότι μπορούν να υπάρχουν και να τις απολαμβάνουμε ακριβώς όπως θέλουμε, κάτι που συχνά είναι καλύτερο από το να συνέβαιναν στην πραγματική ζωή», τονίζει η Dr. Pitagora.

Πώς θα μάθω αν όντως θέλω να κάνω πράξη τη φαντασίωσή μου;

Σύμφωνα με την Dr. Queen, η πρώτη ερώτηση που χρειάζεται να κάνουμε στον εαυτό μας είναι εάν η φαντασίωσή μας περιλαμβάνει οτιδήποτε επιζήμιο για εμάς, λαμβάνοντας υπόψην παράλληλα τις επιπτώσεις που ενδεχομένως θα είχε η υλοποίησή τους.

Στη συνέχεια, «ας σκεφτούμε πως θα ήταν να υλοποιούσαμε την εν λόγω φαντασίωση. Τι συναισθήματα μας δημιουργεί αυτή η σκέψη; Εάν αισθανόμαστε απέχθεια και μόνο στη σκέψη αυτό αποτελεί ένδειξη ότι δεν θέλουμε να το δοκιμάσουμε στην πράξη και το αντίστροφο», επισημαίνει η Dr. Pitagora.

Μπορούμε, ακόμη, να κάνουμε μια λίστα με τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα των φαντασιώσεών μας, προτείνει η Stewart, ώστε να δούμε ποια υπερτερούν και να πράξουμε αναλόγως.

Και αν μετά από όλα αυτά δεν μπορούμε ακόμα να κατανοήσουμε τον λόγο που έχουμε σεξουαλικές φαντασιώσεις, τις οποίες δεν επιθυμούμε να κάνουμε πράξη, πάντα υπάρχει η δυνατότητα να αναζητήσουμε τη βοήθεια ενός ειδικού. Μπορεί να διαπιστώσουμε ότι υπάρχουν στοιχεία της φαντασία μας που απολαμβάνουμε και θέλουμε όντως να δοκιμάσουμε. Ή μπορεί να διαπιστώσουμε ότι η όποια φαντασίωση είναι απολαυστική απλώς και μόνο επειδή είναι φαντασίωση!