Η βιομηχανία σεξουαλικών παιχνιδιών είναι ό,τι πιο «καυτό» αυτήν τη στιγμή. Οι τρέχουσες εκτιμήσεις δείχνουν μια βιομηχανία άνω των 40 δισεκατομμυρίων δολαρίων — και αυτό θα μπορούσε να εκτιναχθεί σε περισσότερα από 75 δισ. δολάρια μέχρι το 2030. Καθόλου περίεργο, θα σκεφτείς, αφού ένα πολύ μεγάλο ποσοστό τα χρησιμοποιεί, από σόλο χρήστες έως ζευγάρια, millennials μέχρι baby boomers. Μάλιστα, έρευνες διαπίστωσαν ότι τα σεξουαλικά παιχνίδια έχουν ακόμη και οφέλη για την υγεία.

Ωστόσο, η ασφάλεια των σεξουαλικών παιχνιδιών δεν είναι πάντα στο επίκεντρο, αν και οι ειδικοί λένε ότι πρέπει να είναι. Η βιομηχανία των σεξουαλικών παιχνιδιών δεν ελέγχεται από την Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) ή την Επιτροπή Ασφάλειας Καταναλωτικών Προϊόντων, πράγμα που σημαίνει ότι δεν υπάρχει κανένας που να διασφαλίζει ότι τα sex toys είναι ασφαλή. Και τα σεξουαλικά παιχνίδια, φυσικά, χρησιμοποιούνται με πολύ οικείους τρόπους.

Πώς θα προστατεύσεις, λοιπόν, τον εαυτό σου ενώ απολαμβάνεις όλη τη διασκέδαση που προσφέρουν τα σεξουαλικά παιχνίδια; Ακολουθούν πέντε κρίσιμες συμβουλές ασφαλείας που πρέπει να γνωρίζει κάθε σωστός χρήστης σεξουαλικών παιχνιδιών.

1. Μάθε από ποια υλικά είναι κατασκευασμένα τα παιχνίδια σου

Αν και δεν υπάρχει επιστημονική βιβλιογραφία που να αναλύει την ασφάλεια για το σώμα από τα διαφόρα υλικά που είναι κατασκευασμένα τα σεξουαλικά παιχνίδια, υπάρχουν ορισμένα υλικά που οι καταναλωτές μπορούν να επιλέξουν να αποφύγουν. Μερικά παιχνίδια είναι φτιαγμένα με φθαλικές ενώσεις. Αυτές οι χημικές ουσίες, που υπάρχουν σε ορισμένα πλαστικά, έχουν απαγορευτεί για χρήση σε προϊόντα όπως παιδικά παιχνίδια και πιπίλες επειδή μπορεί να διαταράξουν τις ανθρώπινες ορμόνες, σύμφωνα με την Επιτροπή Ασφάλειας Καταναλωτικών Προϊόντων.

Ο FDA λέει ότι δεν είναι σαφές τι (αν υπάρχει) επίδραση έχουν οι φθαλικές ενώσεις στην ανθρώπινη υγεία. Αλλά αν έχεις πάρει μια προσωπική απόφαση να τα αποφύγεις αλλού -για παράδειγμα, τα καλλυντικά σου- είναι σημαντικό να γνωρίζεις ότι μπορεί να κρύβονται και στα ερωτικά σου παιχνίδια.

Πολλά προϊόντα δηλώνουν ότι δεν περιέχουν φθαλικές ενώσεις, αλλά επειδή η βιομηχανία είναι σε μεγάλο βαθμό άναρχη, κανένας εξωτερικός οργανισμός δεν ελέγχει την ακρίβεια αυτών των ισχυρισμών. Επομένως, ένα πράγμα που πρέπει να έχεις κατά νου είναι εάν τα παιχνίδια που χρησιμοποιείς είναι μαλακά, σαν ζελέ. Οι φθαλικές ενώσεις χρησιμοποιούνται ως μαλακτικά. Άρα, είναι πιο πιθανό να είναι παρόντα σε παιχνίδια κατασκευασμένα από πορώδη υλικά.

Τα πορώδη σεξουαλικά παιχνίδια είναι, επίσης, «πιο πιθανό να μεταδώσουν μόλυνση», λέει η Alyssa Dweck, MD, γυναικολόγος με έδρα το Westchester της Νέας Υόρκης και συγγραφέας του The Complete A to Z for Your V. Αυτό συμβαίνει επειδή οι επιφάνειές τους είναι πιο διαπερατές.

2. Πλένε – και στέγνωνε – τα σεξουαλικά σου παιχνίδια τακτικά

«Τα σεξουαλικά παιχνίδια πρέπει να καθαρίζονται μεταξύ κάθε σεξουαλικής πράξης και μεταξύ κάθε συντρόφου», λέει η Δρ Dweck.

Πιθανότατα γνωρίζεις ότι η σεξουαλική δραστηριότητα αυξάνει τον κίνδυνο μιας γυναίκας για λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος (UTI). Μπορεί να μην αντιλαμβάνεσαι ότι τα βακτήρια που προκαλούν ουρολοίμωξη ζουν στην περιοχή γύρω από τον πρωκτό, αλλά το σεξ αυξάνει τις πιθανότητες τα κοντινά βακτήρια να μεταναστεύσουν στην ουρήθρα μιας γυναίκας, όπου μπορούν να πολλαπλασιαστούν και να προκαλέσουν ουρολοίμωξη.

Η πρόληψη της ουρολοίμωξης απαιτεί αυστηρή υγιεινή των γεννητικών οργάνων. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο το Planned Parenthood προειδοποιεί: «Οτιδήποτε αγγίζει τον πρωκτό σου θα πρέπει να πλυθεί καλά πριν αγγίξει άλλα γεννητικά όργανα».

Τα παιχνίδια μπορούν, επίσης, να μεταδώσουν λοιμώξεις, συμπεριλαμβανομένων των σεξουαλικά μεταδιδόμενων λοιμώξεων (ΣΜΝ), επειδή μπορούν να συγκρατήσουν βακτήρια και ιούς. Η Dweck θυμάται μια ασθενή που μπερδεύτηκε γιατί συνέχιζε να παθαίνει τριχομονίαση, μια κοινή, ιάσιμη ΣΜΝ. «Αναρωτιόταν, γιατί συνεχίζω να το κολλάω αυτό; Όπως αποδείχθηκε, δεν καθάριζε σωστά το παιχνίδι που χρησιμοποιούσε», λέει η Dweck. Η ασθενής της ουσιαστικά επαναμόλυνε τον εαυτό της κάθε φορά που χρησιμοποιούσε τον δονητή της.

Η Rachel Hoffman, κοινωνική λειτουργός με έδρα τη Νέα Υόρκη, που ειδικεύεται στη σεξουαλικότητα, λέει ότι έχει δει παρόμοιες καταστάσεις να συμβαίνουν σε πελάτες με επαναλαμβανόμενες μυκητιάσεις. Επιπλέον, τα σεξουαλικά παιχνίδια μπορούν να καλυφθούν από σκόνη και άλλα σωματίδια ενώ αποθηκεύονται.

Ο πωλητής του παιχνιδιού θα πρέπει σε ενημερώσει. Μερικά παιχνίδια μπορούν να μπουν στο πλυντήριο πιάτων, για παράδειγμα. «Τα περισσότερα προϊόντα έχουν συγκεκριμένο τρόπο πλύσης», λέει η Hoffman. Αν και τόσο εκείνη όσο και η Dweck λένε ότι αν δεν είσαι σίγουρη για τις ακριβείς οδηγίες του παιχνιδιού σου, το ζεστό νερό με σαπούνι είναι πάντα ασφαλές για καθαριότητα. Πρόσεξε, μόνο να τα στεγνώσεις καλά. Τα υγρά παιχνίδια μπορεί να δημιουργήσουν μούχλα.

3. Μήπως ένα προφυλακτικό θα μειώσει τον κίνδυνο μόλυνσης;

«Τα προφυλακτικά σίγουρα θα πρέπει να χρησιμοποιούνται για να καλύπτουν παιχνίδια σε σχήμα φαλλού», λέει η Dweck. Αυτό συμβαίνει γιατί ακόμα κι αν καθαρίζεις επιμελώς τα παιχνίδια σου, υπάρχει ακόμα πιθανότητα μετάδοσης μόλυνσης. Μια μελέτη βρήκε ίχνη του ιού των ανθρωπίνων θηλωμάτων σε δονητές μια ολόκληρη μέρα μετά τη χρήση και τον καθαρισμό τους.

Η Dweck προσθέτει ότι το προφυλακτικό θα πρέπει να πεταχθεί ανάμεσα σε διαφορετικές χρήσεις, για παράδειγμα, από τη στοματική χρήση στην κολπική.

4. Χρησιμοποίησε τα σεξουαλικά παιχνίδια και παράλειψε τα οικιακά αντικείμενα

Όταν παίρνεις ένα νέο σεξουαλικό παιχνίδι, αφιέρωσε χρόνο για να διαβάσεις τις οδηγίες. Αν είσαι νέα στη χρήση τους, προσπάθησε να χαλαρώσεις σιγά-σιγά, λέει η Dweck, και σίγουρα σταμάτα εάν αισθάνεσαι άβολα. Η Dweck προτρέπει επίσης τους ανθρώπους να αποφεύγουν τη χρήση οικιακών ειδών ως σεξουαλικά παιχνίδια. Έχει δει ασθενείς που έχουν χρησιμοποιήσει αγγούρια και μπανάνες, για παράδειγμα.

«Συχνά θα δούμε ανθρώπους να χρησιμοποιούν κινητά τηλέφωνα με δονητικές ή ηλεκτρικές οδοντόβουρτσες», προσθέτει η Dweck. «Τι προκύπτει από αυτό; Λοιπόν, οι μπαταρίες μπορεί να μην είναι κλειστές σωστά, οπότε μπορεί να έχεις κάποιο είδος ηλεκτρικής αντίδρασης ως αποτέλεσμα». Οπότε, χρειάζεται προσοχή.

Τα τρόφιμα, από την άλλη πλευρά, μπορεί να είναι αρκετά πορώδη, πράγμα που σημαίνει ότι μπορούν να μεταφέρουν βακτήρια και ενδεχομένως να προκαλέσουν μόλυνση.

5. Αγόρασε από αξιόπιστη εταιρεία

Η βιομηχανία των σεξουαλικών παιχνιδιών αυξάνεται μέρα με τη μέρα, πράγμα που σημαίνει ότι μπορεί να είναι μια πρόκληση ο έλεγχος της ασφάλειας αυτού που αγοράζεις. Οι ειδικοί λένε να ξεκινήσεις ερευνώντας αξιόπιστους κατασκευαστές και να αναζητήσεις εταιρείες που είναι πιστοποιημένες σχετικά με τα προϊόντα τους. Εάν ένας κατασκευαστής παρέχει λεπτομερείς πληροφορίες σχετικά με τα υλικά που χρησιμοποιεί και λεπτομέρειες σχετικά με τον τρόπο χρήσης και καθαρισμού των παιχνιδιών του, αυτό είναι μια καλή αρχή.

«Πολλοί άνθρωποι αγοράζουν τώρα από μέρη όπως το Amazon, αλλά μπορεί να είναι δύσκολο να γνωρίζουμε τι αγοράζει καθένας εκτός και αν είστε πολύ έμπειροι σε προϊόντα», λέει ο Hoffman. Αν θέλετε να ψωνίσετε από έναν διαδικτυακό λιανοπωλητή αντί να αγοράσετε αυτοπροσώπως, κάντε μια έρευνα σχετικά με το τι λένε οι πελάτες στο διαδίκτυο για τα προϊόντα μέσω επαληθευμένων κριτικών.

Ένας γενικός καλός εμπειρικός κανόνας για τα σεξουαλικά παιχνίδια και την ασφάλεια; Ακούστε το σώμα σας.

«Αν αισθάνεστε οποιοδήποτε είδος δυσφορίας», λέει ο Χόφμαν, «όπως φαγούρα, κάψιμο, οτιδήποτε, δεν είναι το σωστό».