Ας φανταστούμε την εξής συνθήκη: εσύ και ο/η σύντροφός σου μόλις είχατε έναν τεράστιο καυγά. Ευτυχώς, επί του παρόντος έχετε λύσει το μεγαλύτερο κομμάτι της διαφωνίας (ελπίζουμε) και έχετε φτάσει σε κάποιου είδους συμβιβασμό.

Ωστόσο, εξακολουθείτε να αισθάνεστε απόμακρυσμένοι ο ένας από τον άλλον, κάτι που ίσως να σας δημιουργεί και μια κάποια ανασφάλεια. Αυτού του είδους τα συναισθήματα, δεν είναι λίγες οι φορές που μπορούν να οδηγήσουν σε συμπεριφορές όπως είναι το «σεξ επανασύνδεσης».

Είναι όμως αυτός ο κατάλληλος τρόπος να «διορθωθεί» η παρούσα κατάσταση;

Τι είναι το «σεξ επανασύνδεσης»;

Πρώτα πρώτα, ας γίνουμε σαφείς σχετικά με το τι σημαίνει στην πραγματικότητα «σεξ επανασύνδεσης».

Η διαδικασία ξεκινά με ένα επιχείρημα: η Φανή Ζαφειρίδου, συμβουλευτική ψυχολόγος-ψυχοθεραπεύτρια τονίζει ότι πολλά ζευγάρια αισθάνονται πολύ «απομακρυσμένα» ο ένας από το άλλον μετά από έναν μεγάλο καυγά. «Αυτή η απόσταση δημιουργεί φόβο, ανασφάλεια και άγχος, συναισθήματα που δύναται να κάνουν κάθε σύντροφο να νιώσει την ανάγκη να συμφιλιωθεί αμέσως με τον άλλον και το σεξ είναι ένας τέτοιος τρόπος», προσθέτει.

Φυσικά, το σεξ δεν είναι σημαντικό για όλες τις σχέσεις, αλλά ειδικά αν εσύ και ο σύντροφός σου το θεωρείτε έναν από τους βασικότερους παράγοντες μιας υγιούς σχέσης, ίσως να μοιάζει το μοναδικό πράγμα στο οποίο θα μπορούσατε να συμφωνήσετε τη δεδομένη στιγμή, ελπίζοντας ότι θα βελτιώσει την κατάσταση.

Είναι καλό ή κακό για τη σχέση;

Το να κάνουμε σεξ για να «καλυφθούν» τα προβλήματα που έχουμε με τον σύντροφό μας δεν είναι κακό αυτό καθ’ αυτό, αλλά «θα πρέπει να συνοδεύεται και από τουλάχιστον μία άλλη μορφή επιβεβαίωσης, όπως είναι μια λεκτική επιβεβαίωση ότι “είναι όλα καλά” ή ακόμη και μία αγκαλιά», εξηγεί η ψυχοθεραπεύτρια.

Με λίγα λόγια, το σεξ δε θα πρέπει να αποτελεί τη μόνη μορφή συγγνώμης ή καθησυχασμού. Καλό θα ήταν να συνδυάζεται με λόγια και πράξεις που θα υπενθυμίζουν στον σύντροφό μας πως νιώθουμε για εκείνον. Μάλιστα, μια μελέτη που εξέτασε 70.000 άτομα σε 24 χώρες, εντόπισε πως από τα ζευγάρια που δεν αγκαλιάζονταν σε όλες αυτές τις χώρες, το 96% είχαν κακή σεξουαλική ζωή, κάτι που αποδεικνύει ότι η αγκαλιά μπορεί να είναι εξίσου σημαντική για τη σεξουαλική μας ζωή με την ίδια την πράξη, τόσο για τη συμφιλίωση όσο και για τη σεξουαλική υγεία της σχέσης μας γενικά.

Η Φανή Ζαφειρίδου είναι συμβουλευτική ψυχολόγος – ψυχοθεραπεύτρια, www.fanizafeiridou.gr