Για να ερευνήσουμε κατά πόσο οι αντικυτταριδικές κρέμες έχουν πιθανότητες για μόνιμα αποτελέσματα -ή έστω προσωρινά-, χρειάζεται πρώτα να κατανοήσουμε τι είναι κυτταρίτιδα, πώς δημιουργείται και από τι επηρεάζεται. 

Τι είναι;

Κατά την πλειοψηφία των επιστημόνων (δερματολόγων, ειδικών κτλ.) η κυτταρίτιδα είναι ένας συνδυασμός λίπους με τοξίνες, υγρά και υπολείμματα που συμπιέζονται κάτω από την επιδερμίδα κι εκτείνονται ανομοιόμορφα σε συγκεκριμένες περιοχές. Οι περιοχές στις οποίες εμφανίζεται η κυτταρίτιδα έχουν συνήθως χαμηλή κυκλοφορία αίματος και λυμφατική δραστηριότητα, με αποτέλεσμα όλα αυτά τα υλικά να μην μπορούν να παρασυρθούν για να αποβληθούν από τον οργανισμό μέσα από το αίμα ή την λέμφο. Το γεγονός αυτό κάνει την κυτταρίτιδα ένα ιδιαίτερα επίμονο φαινόμενο στο σώμα. Αισθητικά, όλα τα παραπάνω σημαίνουν μία ανομοιόμορφη υφή της επιδερμίδας, που μοιάζει με φλοιό πορτοκαλιού. 

Στο ιατρικό παράθεμα της Βικιπαίδειας, αναφέρεται ότι αυτές οι μετατροπές στους λιπώδεις ιστούς και επίσης στο μικροκυκλοφορικό οδηγούν στην σκλήρυνση (ίνωση) των ινών του συνδετικού ιστού που περιέχεται στο δέρμα. Κρατάμε αυτό σαν σημείωση για να επεκταθώ σε μία άλλη οπτική σε σχέση με το «μυστήριο» της κυτταρίτιδας.

Η άλλη -ανατρεπτική- οπτική

Σύμφωνα με τους ειδικούς της περιτονίας, Human Garage, η κυτταρίτιδα δεν είναι λίπος μπλοκαρισμένο στα ανώτερα επίπεδα του δέρματος. Ζωντανή απόδειξη γι’αυτό είναι το γεγονός ότι κάποιοι αθλητές πολύ υψηλών επιπέδων με πολύ χαμηλά ποσοστά σωματικού λίπους (4-6%) εξακολουθούν να έχουν κυτταρίτιδα. Ο Garry Lineham από τους Human Garage, εξηγεί ότι σύμφωνα με την έρευνά τους γύρω από την περιτονία (fascia) η κυτταρίτιδα είναι στην ουσία ασβεστοποιημένη περιτονία, που λόγω της ακαμψίας της κάτω από την επιδερμίδα, δημιουργεί αυτή την ανομοιόμορφη όψη. Επίσης, σύμφωνα με τον ίδιο, αν κάποιος ακολουθήσει καθημερινά κάποιο ειδικό ασκησιολόγιο για την απελευθέρωση της περιτονίας και λάβει βοηθητικά συμπληρώματα διατροφής, θα μπορέσει να απαλλαγεί ριζικά από το φαινόμενο της κυτταρίτιδας. Για όσες από εσάς δεν γνωρίζετε τι είναι η περιτονία ή αλλιώς fascia, μάθετε ότι πρόκειται για μία μεμβράνη από ίνες κολλαγόνου και υγρά που περιβάλλει όλο μας το σώμα (οστά, μύες, όργανα κτλ.) και η οποία παίζει πολύ σημαντικό ρόλο στη σωματική μας υγεία.

Αιτίες

Οι απόψεις λοιπόν διίστανται σχετικά με το τι είναι κυτταρίτιδα, όμως όλοι συμφωνούν ότι όσο και αν έχει ταυτιστεί με τα παραπανίσια κιλά, δεν είναι αλήθεια ότι οφείλεται σε αυτά. Απόδειξη είναι ότι σχεδόν το 90% των γυναικών (ναι οι γυναίκες έχουν κυρίως το προνόμιο της κυτταρίτιδας λόγω ορμονών και διαφορετικής κατανομής λίπους στο σώμα) έχουν εμφανίσει κυτταρίτιδα κάπου στο σώμα τους. Το ποσοστό συμπεριλαμβάνει και πολύ αδύνατες γυναίκες αλλά και γυμνασμένες. Οι πραγματικές αιτίες της κυτταρίτιδας, αν εξαιρέσουμε τα λεγόμενα των Human Garage, αποτελούν ακόμα ένα μυστήριο, όμως υπάρχουν κάποιοι αποδεδειγμένοι παράγοντες που επηρεάζουν αρνητικά το φαινόμενο. Η ηλικία, το φύλο, η διατροφή και οι καθημερινές συνήθειες παίζουν ομολογουμένως σημαντικό ρόλο στη συνολική σωματική μας κατάσταση και κατ’επέκταση στην εμφάνισή του.

Παράγοντες που μπορεί να την επηρεάσουν

  • Η ηλικία, καθώς μεγαλώνοντας με τον σύγχρονο τρόπο ζωής, ο οργανισμός αφυδατώνεται (όσο και η περιτονία) και οι ίνες κολλαγόνου χάνουν την ελαστικότητά τους (ίνωση συνδετικών ιστών), ενώ τα επίπεδα οιστρογόνων πέφτουν.
  • Πολλοί εκφράζουν την άποψη ότι η κυτταρίτιδα «γράφεται» και στα γονίδιά μας. Είναι όμως πλέον γνωστό στην επιστημονική κοινότητα, ότι τα γονίδια μπορούν να αλλάξουν (επιγενετική) και μπορεί και ποτέ να μην εκφραστούν στο σώμα μας, αναλόγως με τις επιλογές ζωής μας. Αυτό σημαίνει ότι σίγουρα μπορεί να υπάρχει κάποια κληρονομικότητα, χωρίς αυτό να είναι και η «καταδίκη» κάποιου γύρω από το θέμα.
  • Ο τρόπος που τρέφεται ο καθένας παίζει πολύ σημαντικό ρόλο, αφού οι τοξίνες και η κατακράτηση υγρών έχουν την πηγή τους, κυρίως στις επιλογές του φαγητού μας.
  • Αν υπάρχει εγκυμοσύνη, σίγουρα είναι κάτι που δυσχεραίνει σαν παράγοντας το φαινόμενο της κυτταρίτιδας λόγω της υπερβολικής κατακράτησης υγρών.
  • Χάπια όπως τα αντισυλληπτικά, έχουν βρεθεί καλοί φίλοι της κυτταρίτιδας, αφού επηρεάζουν ορμονικά το σώμα και την διαχείριση της λέμφου.
  • Το κάπνισμα, εκτός από τις υπόλοιπες άπειρες παρενέργειές του στο ανθρώπινο σώμα, μέσα από την μείωση της κυκλοφορίας του αίματος και της συσσώρευσης τοξινών, βοηθά ιδιαίτερα την δημιουργία της κυτταρίτιδας.

Από την άλλοι όλοι συμφωνούν ότι αν κάποιος διεξάγει έναν υγιεινό τρόπο ζωής, με αερόβια και μη άσκηση, ισορροπημένη διατροφή, αποχή από αλκοόλ και κάπνισμα και μετρημένη καθιστική ζωή, μπορεί να έχει συνολικά μία θετική επιρροή στην ευεξία του και την εμφάνιση της επιδερμίδας του (άρα και της κυτταρίτιδας). Μάλιστα, κάποιοι υποστηρίζουν ότι η αερόβια άσκηση μέσα στο νερό, έχει ιδιαίτερα οφέλη στην εξάλειψη της κυτταρίτιδας. Αν λάβουμε υπόψιν ότι μέσα στον νερό ασκείται πίεση στην επιδερμίδα, η οποία μπορεί να έχει επιρροή στην περιτονία, το παραπάνω μπορεί να είναι ακριβές. Μήπως τα aqua aerobics και το κολύμπι να είναι η λύση;

Με τις κρέμες λοιπόν τι γίνεται;

Όσο για τις κρέμες που υπόσχονται γρήγορα αποτελέσματα πάνω στην εγκατεστημένη κυτταρίτιδα, μπορούμε να πούμε τα εξής. Αρχικά, αυτές οι κρέμες μπορούν να βελτιώσουν την εμφάνιση του δέρματος με συστατικά όπως η ρετινόλη, η καφείνη και τα αντιοξειδωτικά. Απλά σκέψου ότι ένα αντικυτταριδικό προϊόν θα σε βάλει στην διαδικασία, πρώτον να απολεπίσεις και δεύτερον να ενυδατώσεις με ειδικές μαλάξεις κάθε μέρα -από δύο φορές- την επιδερμίδα του σώματός σου. Από μόνο του αυτό, είναι αρκετό για να βελτιώσει την όψη του δέρματος. Καθώς, ένα πιο ενυδατωμένο και πιο σφριγηλό δέρμα δεν δείχνει τόσο έντονα τις ατέλειές του. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι έχουν εξαλείψει την κυτταρίτιδα, απλά έχουν βοηθήσει να φαίνεται λιγότερο, και ίσως αυτό να είναι αρκετό για πολλές από εμάς!

Επίσης, η βελτιωμένη σφριγηλότητα, ελαστικότητα κι ενυδάτωση της επιδερμίδας σε αυτή την περίπτωση είναι αποτελέσματα που διαρκούν μόνο όσο εφαρμόζουμε το προϊόν. Το τι γίνεται όταν διακοπεί η χρήση των καλλυντικών αυτών κανένας δεν το αναφέρει. Αρκετές συνεντεύξεις γιατρών διαφόρων ειδικοτήτων (όπως δερματολόγοι) κυκλοφορούν με δηλώσεις ότι «οι αντικυτταριδικές κρέμες δεν έχουν κάποιο μόνιμο αποτέλεσμα». Δεν μένει λοιπόν, παρά να πιστέψουμε τους ειδικούς, που λένε ότι καλύτερα να ποντάρεις στις αλλαγές των καθημερινών σου συνηθειών παρά σε κάποια κρέμα.