Από τις μεγαλύτερες ανησυχίες μας στη ζωή είναι τα χρόνια που περνάνε. Αφενός γιατί περνάνε γρήγορα και νιώθουμε ότι πρέπει να προλάβουμε να κάνουμε όλα όσα θέλουμε και αφετέρου γιατί βλέπουμε το πέρασμα του χρόνου να αποτυπώνεται στο σώμα και το πρόσωπο μας, τις αντοχές και την υπομονή μας να μειώνονται και την οπτική μας για τον κόσμο να αλλάζει. Όσο και να περνάνε όμως τα χρόνια η οπτική μας για τα επερχόμενα γηρατειά δεν άλλαζε και η αναπόφευκτη κατάσταση εξακολουθεί να μας αγχώνει.

Ίσως θα πρέπει να αλλάξουμε την νοοτροπία μας γύρω από την γήρανση καθώς οι ειδικοί διαπιστώνουν όλο και περισσότερο ότι η θετική νοοτροπία συνδέεται με την καλή γήρανση! Μια μελέτη δεκαετιών σε 660 άτομα έχει δείξει ότι όσοι είχαν θετικές πεποιθήσεις σχετικά με τη γήρανση έζησαν 7,5 χρόνια περισσότερο από εκείνους που ένιωθαν αρνητικά σε σχέση με αυτή. Έκτοτε, έρευνες έχουν διαπιστώσει ότι η θετική νοοτροπία απέναντι στη γήρανση συνδέεται με χαμηλότερη αρτηριακή πίεση, μεγαλύτερη και υγιέστερη ζωή και μειωμένο κίνδυνο εμφάνισης άνοιας. Η έρευνα δείχνει, επίσης, ότι οι άνθρωποι με πιο θετική αντίληψη για τη γήρανση είναι πιο πιθανό να λάβουν προληπτικά μέτρα για την υγεία τους, όπως η άσκηση, τα οποία, με τη σειρά τους μπορεί να τους βοηθήσουν να ζήσουν περισσότερο.

Σίγουρα δεν μπορούμε να σταματήσουμε τον χρόνο, αλλά μπορούμε να αλλάξουμε τη δική μας οπτική για τη γήρανση, για να μπορέσουμε να ζήσουμε μια μεγαλύτερη και πιο χαρούμενη ζωή.

Εντόπισε από πού προέρχεται αυτή η νοοτροπία

Οι αρνητικές πεποιθήσεις γύρω από τα γηρατειά είναι παντού γύρω μας. Για να αλλάξεις τις αρνητικές πεποιθήσεις σου για την ηλικία, πρέπει πρώτα να τις συνειδητοποιήσεις καλύτερα. Δοκίμασε μια εβδομάδα ημερολογιακής καταγραφής πεποιθήσεων σχετικές με την ηλικία, κατά την οποία καταγράφεις κάθε στερεότυπο που εντόπισες σχετικά με κάποιο ηλικιωμένο άτομο. Είτε ήταν μέσα από μια απεικόνιση του σε μια ταινία, είτε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης είτε σε μια συζήτηση. Στη συνέχεια, αναρωτήσου αν αυτό το στερεότυπο ήταν αρνητικό ή θετικό και αν το άτομο θα μπορούσε να παρουσιαστεί διαφορετικά με πιο θετικό τρόπο. Ο απλός εντοπισμός των πηγών των αντιλήψεων σου για τη γήρανση μπορεί να σε βοηθήσει να αποκτήσεις κάποια απόσταση από τις αρνητικές ιδέες.

Μπορούμε να ενισχύσουμε τις θετικές πεποιθήσεις μας για την ηλικία σε οποιαδήποτε ηλικία. Σε μια μελέτη του 2014, 100 ενήλικες, με μέσο όρο ηλικίας τα 81 έτη που εκτέθηκαν σε θετικές εικόνες της γήρανσης παρουσίασαν τόσο βελτιωμένες αντιλήψεις για τη γήρανση όσο και βελτιωμένη σωματική λειτουργία.

Βρες πρότυπα γήρανσης

Αν συνδέεις τη γήρανση μόνο με άσχημα συναιθήματα, τότε δεν έχεις πλήρη εικόνα του τι σημαίνει να γερνάς! Προσπάθησε να στρέψεις την προσοχή σου σε πρότυπα που θα σου αλλάξουν τον τρόπο σκέψης γύρω από τα γηρατειά. Το πρότυπο αυτό δεν χρειάζεται να είναι απαραίτητα ένα άτομο που είναι 90 ετών και ολοκληρώνει Μαραθωνίους, αλλά απλά κάποιος που παρακολουθεί ένα μάθημα γιόγκα κάθε εβδομάδα ή είναι εθελοντής για κάποιο σκοπό!

Βρες μερικά άτομα που έχουν κάνει κάτι που θεωρείς εντυπωσιακό ή έχουν μια ιδιότητα που θαυμάζεις, είτε πρόκειται για τον έρωτα που βρήκαν αργότερα στη ζωή τους είτε για την αφοσίωση που δείχνουν για να βοηθήσουν τους άλλους ή για τη διατήρηση της δέσμευσης στη φυσική τους κατάσταση.

Μην μπερδεύεις την αναγκαστική θετικότητα με την αισιοδοξία

Οι έρευνες δείχνουν ότι οι αισιόδοξες γυναίκες έχουν περισσότερες πιθανότητες να ζήσουν μετά τα 90 σε σχέση με τις λιγότερο αισιόδοξες γυναίκες, ανεξαρτήτως φυλής ή εθνικότητας. Αλλά το να σκέφτεσαι πιο θετικά για τη γήρανση δεν σημαίνει ότι καλύπτεις τις πραγματικές ανησυχίες με χαρούμενες σκέψεις.

Προσπάθησε να αντιμετωπίζεις την πραγματικότητα με αισιοδοξία. Να «αγκαλιάζεις» τις αλλαγές που γίνονται στο σώμα σου και στις αντοχές σου, να αναγνωρίζεις πως ακόμα κι αν δεν έχεις τις ίδιες ικανότητες είσαι ακόμα δυνατή και έχεις την όρεξη να κάνεις πράγματα!