Το ρυζόνερο είναι το θολό, γαλακτώδες νερό που προκύπτει όταν μουλιάσεις το ρύζι για μερικές ώρες. Επειδή το ρύζι έχει πολλές βιταμίνες και μέταλλα – όπως βιταμίνη Β6 και αμινοξέα – σε πολλούς πολιτισμούς πιστεύεται ότι το ρυζόνερο για τα μαλλιά είναι πολύ ευεργετικό.

Πιο συγκεκριμένα, λέγεται πως το ρυζόνερο:

  • προστατεύει την τρίχα από τη φθορά
  • αυξάνει τη λάμψη των μαλλιών
  • ενισχύει την απαλότητά τους
  • διεγείρει την ανάπτυξη των ωοθυλακίων

Αλλά λειτουργεί πραγματικά;

Ρυζόνερο για τα μαλλιά: Τα πιθανά οφέλη

Ενώ είναι αλήθεια ότι πολλοί πολιτισμοί έχουν χρησιμοποιήσει ιστορικά το ρυζόνερο για τα μαλλιά και την ανάπτυξη αυτών, η επιστημονική κοινότητα εξακολουθεί να μην είναι σίγουρη για το πόσο αποτελεσματικό είναι. Μπορεί, πράγματι, να είναι υπέροχο για τα μαλλιά και πιθανώς να υπάρχει λόγος που πολλοί διαφορετικοί πολιτισμοί στην Κίνα, την Ιαπωνία και τη νοτιανατολική Ασία το χρησιμοποιούν εδώ και αιώνες ως θεραπεία μαλλιών, αλλά θα θέλαμε να έχουμε περισσότερα επιστημονικά δεδομένα πριν είμαστε σίγουροι ότι ωφελεί τα μαλλιά μας.

Αυτό που έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον είναι οι επιδράσεις της ινοσιτόλης, ενός συστατικού που προκύπτει από τη ζύμωσή του ρυζιού και φαίνεται πως προστατεύει τα μαλλιά από τη φθορά. Γνωστή και ως βιταμίνη Β8, η ινοσιτόλη είναι ένα φυσικό ισομερές της γλυκόζης που επιδιορθώνει τα κατεστραμμένα μαλλιά. Μπορεί να παραμείνει στην τρίχα ακόμα και μετά το λούσιμο και το ξέβγαλμα των μαλλιών. Αυτό σημαίνει πως θα συνεχίσει να δρα ως προστατευτική ασπίδα προστασίας για τα μαλλιά, ακόμα κι αν έχεις λουστεί. Έχει βρεθεί πως βελτιώνει την ελαστικότητα της τρίχας και μειώνει την τριβή.

Υπήρξε, επίσης, μια μελέτη για ένα φυσικό, φυτικό σαμπουάν που παρασκευάστηκε στη βορειοανατολική Ινδία που χρησιμοποιεί το ρυζόνερο ως βασικό συστατικό. Οι αυτοαναφερόμενες επιδράσεις αυτού του σαμπουάν (μπορεί να έχουν και εμπορικό συμφέρον) μείωσαν τα σημάδια γήρανσης των μαλλιών, καθώς επίσης αύξησαν τη λάμψη και την απαλότητα. Το πίτουρο ρυζιού έχει επίσης αποδειχθεί ότι διεγείρει την ανάπτυξη των μαλλιών.

Σε κάθε περίπτωση, η αλήθεια είναι ότι τα μαλλιά της κάθε γυναίκας είναι διαφορετικά και ανταποκρίνονται στα συστατικά με τον δικό τους τρόπο. Αν είσαι περίεργη να χρησιμοποιήσεις το ρυζόνερο για τα μαλλιά, σίγουρα πρόκειται για ένα καθαρό, μη τοξικό και φθηνό συστατικό για να πειραματιστείς.