Αχ, η ρετινόλη! Εκείνη που αποθεώνεται από τους «φανατικούς» της περιποίησης και μυθοποιείται από τους πιο διστακτικούς. Εδώ έχεις μία ευκαιρία για να τη γνωρίσεις καλύτερα, ώστε να οικειοποιηθείς τη χρήση της και να απολαύσεις τα οφέλη της.

Η ρετινόλη αποτελεί την αλκοολική μορφή της βιταμίνης Α, μιας λιποδιαλυτής βιταμίνης που εμφανίζεται με τρεις μορφές την αλδεϋδική (ρετιναλδεΰδη), την όξινη (ρετινοϊκό οξύ) και την αλκοολική (ρετινόλη) και συμμετέχει σε πλήθος λειτουργιών του ανθρώπινου οργανισμού. Στο πεδίο του skincare, η ρετινόλη έχει περισσότερα από 70 χρόνια εμπεριστατωμένων μελετών που αναδεικνύουν την αξία της ως «αντιγηραντική υπερδύναμη».

Η ρετινόλη μπορεί να διεισδύσει στην κεράτινη στοιβάδα της επιδερμίδας και ελαφρώς σε ένα βαθύτερο στρώμα που είναι γνωστό ως χόριο. Τη δεκαετία του 1970 χρησιμοποιήθηκε ως θεραπεία για την ακμή, αλλά αργότερα οι επιστήμονες ανακάλυψαν επιπλέον σημαντικά οφέλη για την επιδερμίδα. Σήμερα διατίθεται σε πολλές μορφές, όπως κρέμα, τζελ, ορός, λοσιόν κ.ά.

Τα οφέλη της ρετινόλης για την επιδερμίδα:

  • Επιταχύνει την κυτταρική αναγέννηση
  • Μειώνει τις λεπτές γραμμές και τις ρυτίδες και προλαμβάνει τη δημιουργία νέων
  • Εξουδετερώνει τις ελεύθερες ρίζες
  • Βελτιώνει την υφή και τη λάμψη της επιδερμίδας
  • Προσφέρει ήπια απολέπιση
  • Καταπολεμά την ακμή

Ρετινόλη για αρχάριους: Παρενέργειες

Όλα υπέροχα μέχρι εδώ. Μόνο που κάποιοι δεν μπορούν να ανεχτούν τη ρετινόλη (συνήθως όσοι έχουν ευαίσθητη επιδερμίδα ή ροδόχρου ακμή), όπως μπορεί να συμβεί και με άλλα δραστικά συστατικά περιποίησης. Άλλοι θα απολαύσουν τα οφέλη της μακροπρόθεσμα, αλλά θα πρέπει να διαχειριστούν την περίοδο όπου το δέρμα «χτίζει» ανοχή. Αυτή η περίοδος διαρκεί περίπου 6-8 εβδομάδες και το δέρμα μπορεί να παρουσιάσει ήπιες παρενέργειες, όπως ξηρότητα, ξεφλούδισμα, ερεθισμό ή ακμή. Είναι φυσιολογικό, αλλά αν ανησυχείς σου συστήνουμε να συμβουλευτείς τ@ δερματολόγο σου, πριν καν ξεκινήσεις να χρησιμοποιείς ένα προϊόν με ρετινόλη. Άλλωστε, εκείν@ θα είναι σε θέση να σου προτείνει και το ιδανικό προϊόν για το δέρμα σου. Σημαντικό: Μην χρησιμοποιείς ρετινόλη κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και του θηλασμού.

Ρετινόλη για αρχάριους: Πώς να την εισάγεις στην καθημερινή σου φροντίδα

  • Ιδανικά ξεκίνα να τη χρησιμοποιείς τον χειμώνα, στη βραδινή ρουτίνα σου.
  • Συνδύασέ τη με ενυδατική κρέμα, ώστε να ελαττώσεις την πιθανότητα ερεθισμών.
  • Εφάρμοσε οπωσδήποτε αντηλιακό το πρωί (και κάθε πρωί), καθώς η ρετινόλη είναι μια φωτοευαίσθητη ουσία κι έτσι η έκθεση της στις υπεριώδεις ακτινοβολίες την καθιστά τοξική για την επιδερμίδα.
  • Αργά και σταθερά: Ξεκίνα εφαρμόζοντας ένα προϊόν με ρετινόλη 2 φορές την εβδομάδα για 2 εβδομάδες, έπειτα 3 φορές την εβδομάδα για 3 εβδομάδες. Μόλις η επιδερμίδα εξοικειωθεί μπορείς να προσθέσεις μία επιπλέον εφαρμογή μέσα στην εβδομάδα κ.ο.κ.
  • Αν είσαι αρχάρι@ στη ρετινόλη ξεκίνα με ένα προϊόν που να περιέχει τη χαμηλότερη περιεκτικότητα, δηλαδή περίπου 0.2%. Έπειτα, μπορείς να επιλέξεις κάποιο με μεγαλύτερη περιεκτικότητα.
  • Χρησιμοποίησε ποσότητα ίση με μέγεθος ενός μπιζελιού αρακά και εφάρμοσέ τη στην επιδερμίδα αμέσως μετά τον καθαρισμό. Αν είσαι πιο επιρρεπής στους ερεθισμούς, μπορείς να την εφαρμόσεις μετά την ενυδατική σου κρέμα.
  • Διατήρησε την υπόλοιπη ρουτίνα περιποίησής σου μίνιμαλ.

Η εναλλακτική της ρετινόλης

Αν για οποιοδήποτε λόγο απορρίψεις τη ρετινόλη, μπορείς να στρέψεις το ενδιαφέρον σου στο δημοφιλές (πλέον) bakuchiol, ένα ενεργό, φυτικό εκχύλισμα το οποίο προέρχεται από τους σπόρους του φυτού psoralea corylifolia, γνωστό και ως babchi. Ξέρουμε τι αναρωτιέσαι – προφέρεται «μπακούτσιολ» και θα σου μιλήσουμε εκτενέστερα γι’αυτό στο μέλλον. Το αξίζει!