Διανύουμε τον Ιούνιο και αυτό σημαίνει γιορτή. Γιορτή για την άφιξη του καλοκαιριού, αλλά φυσικά και για τον μήνα του Pride, την ευκαιρία δηλαδή να θυμηθούμε και να υποστηρίξουμε τα δικαιώματα της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας. Με την άφιξη, λοιπόν, του Ιουνίου τα μαγαζιά γέμισαν με προϊόντα στα χρώματα του Pride, από χάρτινα κυπελάκια του καφέ και καπέλα, γυαλιά και μπλουζάκια, μέχρι και χρωματιστά burger που αντιπροσωπεύουν το ουράνιο τόξο.

Φαινομενικά, λοιπόν η κοινωνία μας έχει κάνει άλματα, προς την αποδοχή και υποστήριξη των ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμων, καθώς σε μια απλή έξοδο από το σπίτι σου θα δεις παντού την σημαία-σύμβολο των ανθρώπων που ανήκουν στην κοινότητα.

Πώς γίνεται, όμως, όλος ο πλανήτης να έχει γεμίσει με ουράνια τόξα αλλά να υπάρχουν ακόμα χώρες που τον Μάιο του 2023 εφαρμόζουν ως νόμο την θανατική ποινή σε ομοφυλόφιλα άτομα; Μήπως τα προϊόντα με το ουράνιο τόξο δεν είναι αρκετά για να δούμε αλλαγή και στην πραγματικότητα δεν πρέπει καν να τα υποστηρίζουμε;

Ο μήνας Pride ή, αλλιώς, ο Ιούνιος της υπερηφάνειας, οι παρελάσεις και οι γιορτές γίνονται ώστε να μνημονεύσουμε τα περιστατικά του Ιουνίου 1969, όπου στη Νέα Υόρκη, οι queer άνθρωποι πάλεψαν ενάντια στη βία των αστυνομικών και οργάνωσαν διαδηλώσεις, με σκοπό να υποστηρίξουν τα δικαιώματα τους για ισότητα και προστασία από τον νόμο και τη βία.

Το ουράνιο τόξο επιλέχθηκε στα τέλη του 1970, ως σημαία της κοινότητας και είναι διεθνώς αναγνωρισμένο ως έμβλημα queer κοινοτήτων, οργανώσεων, ανθρώπων και ιδρυμάτων ως συμβολικό μήνυμα ιδιοκτησίας ή υποστήριξης και αντιπροσωπεύει την ποικιλομορφία της ανθρώπινης σεξουαλικότητας και του φύλου.

Πριν 50 χρόνια οι διαμαρτυρίες αποτελούσαν αγώνα, σήμερα μοιάζουν περισσότερο σαν έναν τρόπο οι εταιρείες να διαφημιστούν και να ανταγωνιστούν μεταξύ τους, για το ποια είναι ενάντια στον ρατσισμό, δημιουργώντας ό,τι πιο ευφάνταστο μπορεί να έρθει στο μυαλό των marketeers, έτσι ώστε να προσεγγίσουν όσους περισσότερους πελάτες μπορούν και να αυξήσουν το κέρδος τους.

Και ενώ είναι άκρως σημαντικό οι εταιρείες να υποστηρίζουν την ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητα, ώστε να διαδίδουν το μήνυμα της ισότητας και να μπει ένα τέλος στην κοινωνική καταπίεση, οι κινήσεις αυτές είναι ακατάλληλες όταν δεν ακολουθούνται από οικονομική υποστήριξη στην κοινότητα και σε ακτιβιστικές οργανώσεις και όταν οι ίδιες οι εταιρείες κάνουν διακρίσεις στα άτομα τα οποία πρόκειται να προσλάβουν, πόσο μάλλον όταν υποστηρίζουν χρηματικά, πολιτικά πρόσωπα τα οποία είναι ομοφοβικά και τρανσφοβικά.

Πώς θα έπρεπε οι εταιρείες να υποστηρίζουν την ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητα;

Αν οι εταιρείες επιθυμούν να στηρίξουν πραγματικά την ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητα, θα πρέπει να το κάνουν έμπρακτα. Να γίνουν το δημόσιο βήμα για ένα άτομο της κοινότητας, να εκφράσει τον εαυτό του και να απαιτήσει τα δικαιώματα του, να μην κάνουν διαχωρισμό στο προσωπικό που θα προσλάβει λόγω του σεξουαλικού του προσανατολισμού και να κάνει δωρεές σε οργανισμούς που προωθούν τα δικαιώματα των LGBTQ+ ατόμων.

Τι μπορούν να κάνουν οι καταναλωτές;

Επειδή όμως οι καταναλωτές είναι εκείνοι που αγοράζουν τα προϊόντα είναι και εκείνοι που έχουν την μεγαλύτερη δύναμη. Αρχικά θα πρέπει να γνωρίζουν το υπόβαθρο της εταιρείας την οποία πρόκειται να στηρίξουν – βοηθάει πραγματικά ή απλά υποκρίνεται; Επιλέγει να εντάξει στο προσωπικό της άτομα της κοινότητας ή όχι; Επίσης υποστηρίζουν την κοινότητα και τις 365 μέρες του χρόνου ή μόνο τις 30 μέρες του Ιουνίου;

Το ίδιο πρέπει να κάνουν και οι καταναλωτές από πλευράς τους, να μιλούν ενάντια της ομοφοβίας και της τσανσφοβίας και όχι μόνο όταν είναι στα trending topics!