Τα ξεκούραστα κουίζ είναι ένας διασκεδαστικός τρόπος για να περάσει η ώρα μας σε πλοία, σταθμούς ΚΤΕΛ, τρένα ή στο πίσω κάθισμα του αυτοκινήτου. Ποιος ξέρει; Ίσως να ανακαλύψουμε και κάτι για τον χαρακτήρα μας… Ορίστε, λοιπόν, κάτι εύκολο, μιας και δεν χρειάζεται το μυαλό να λειτουργεί πάντα στο μέγιστο βαθμό. Άλλωστε, κάνουμε διάλειμμα.

Quiz: Πόσο καλά γνωρίζεις τον εαυτό σου;

Αυτογνωσία είναι η συνειδητή γνώση του χαρακτήρα, των επιθυμιών, των συναισθημάτων και των κινήτρων μας. Όταν γνωρίζουμε τον εαυτό μας, είμαστε σε θέση να βελτιώσουμε τη στάση μας απέναντι στη ζωή, τις σχέσεις μας και την ικανότητα να κυνηγήσουμε τα όνειρά μας, με αποτέλεσμα να αντιλαμβανόμαστε καλύτερα τι είναι αυτό που μας κάνει ευτυχισμένους.

Για να σας βοηθήσουμε να καταλάβετε λίγο καλύτερα τον εαυτό σας, απαντήστε στις παρακάτω ερωτήσεις όσο πιο ειλικρινά γίνεται.

Σημειώστε δίπλα σε κάθε πρόταση το νούμερο που εκφράζει περισσότερο τη δική σας περίπτωση (Καθόλου – 1 πόντος, Σπάνια – 2 πόντοι, Μερικές φορές – 3 πόντοι, Συχνά – 4 πόντοι, Πολύ συχνά – 5 πόντοι) και στο τέλος προσθέστε τα νούμερα, για να βγάλετε το τελικό αποτέλεσμα. Καλή διασκέδαση! 🙂

1. Μπορώ να αναγνωρίσω τα συναισθήματά μου, καθώς τα βιώνω.

2. Χρησιμοποιώ δεξιότητες της ενεργητικής ακρόασης όταν κάποιος μου μιλάει.

3. Χάνω την ψυχραιμία μου όταν νιώθω απογοητευμένος.

4. Μου είναι δύσκολο να επικοινωνήσω με άλλους και να χτίσω γερές σχέσεις.

5. Οι γύρω μου μού έχουν πει ότι είμαι καλός ακροατής.

6. Μου είναι δύσκολο να «διαβάσω» τα συναισθήματα των άλλων.

7. Ξέρω πώς να ηρεμήσω και να χαλαρώσω όταν νιώθω αναστατωμένος ή ανήσυχος.

8. Θέτω μακροπρόθεσμους στόχους και τους αξιολογώ σε τακτική βάση.

9. Μου αρέσει να οργανώνω ομάδες.

10. Ζητώ από τους γύρω μου feedback, ώστε να γνωρίζω τι κάνω καλά και πώς μπορώ να βελτιωθώ.

11. Μου είναι δύσκολο να εστιάσω σε κάτι για μεγάλο χρονικό διάστημα.

12. Δεν απολαμβάνω τη δουλειά μου.

13. Το βρίσκω δύσκολο να προχωρήσω όταν είμαι απογοητευμένος ή αναστατωμένος.

14. Αναγνωρίζω τα πλεονεκτήματα και τις αδυναμίες μου.

15. Αποφεύγω τις συγκρούσεις και τις διαπραγματεύσεις.

Αποτελέσματα:

15-34 πόντοι: Καλό είναι να ασχοληθείτε λίγο παραπάνω με το να γνωρίσετε τον εαυτό σας. Τα συναισθήματά σας μπορούν να σας καταβάλουν, ειδικά σε δύσκολες ή αγχωτικές καταστάσεις, και αυτό σας οδηγεί στο να αποφεύγετε κάθε σύγκρουση, να κοπιάζετε να ηρεμήσετε όταν είστε αναστατωμένοι και να δυσκολεύεστε να διατηρήσετε ισορροπημένες σχέσεις.

35-55 πόντοι: Είσαστε σε καλό δρόμο. Μπορεί να δυσκολεύεστε ακόμα στη διαχείριση των συναισθημάτων σας και σε γενικές γραμμές να αποφεύγετε τις συγκρούσεις, αλλά αυτό δεν ισχύει πάντα. Διατηρείτε μερικές στενές σχέσεις, αλλά σας είναι δύσκολο να ανοιχτείτε παραπέρα.

56-75 πόνοι: Το επίπεδο αυτογνωσίας σας είναι εξαιρετικό. Έχετε πολύ καλές διαπροσωπικές σχέσεις και οι γύρω σας καταφεύγουν σε εσάς για συμβουλές. Κυνηγάτε τους στόχους σας και αισθάνεστε ικανοποιημένοι όταν τους πετυχαίνετε.

Υ.Γ. Εάν έχετε συγκεντρώσει λίγους πόντους, μην ανησυχείτε. Μπορείτε πάντα να βελτιωθείτε, ζητώντας τη βοήθεια ενός ειδικού. Αν, πάλι, τα πήγατε εξαιρετικά, δεν βλάπτει κατά διαστήματα να κάνετε μια παύση και να αξιολογείτε τον εαυτό σας