Την πρώτη φορά που έπεσα πάνω σε video της Γιαπωνέζας tidying expert Marie Kondo, ένιωσα πολύ αμήχανα. Από τη μία με εκνεύριζε κάπως ο τόνος της φωνής της και η ηρεμία με την οποία μιλούσε ενώ βρισκόταν πχ. πίσω από ένα… βουνό ρούχων, περιμένοντας η ιδιοκτήτριά τους να τα χαϊδέψει ένα-ένα για να ξεχωρίσει ποια της δίνουν χαρά (spark joy όπως είναι το motto της) και άρα θα τα κρατήσει και ποια δεν της δίνουν χαρά και επομένως θα τα δωρίσει ή θα τα πετάξει. Από την άλλη, όμως, η σιγουριά της και κυρίως το τελικό αποτέλεσμα στους χώρους που επισκεπτόταν με έκαναν να νιώσω αυτοπεποίθηση ότι μπορώ κι εγώ να κάνω το ίδιο.
Ένα οργανωμένο και συμμαζεμένο σπίτι επηρεάζει θετικά την ψυχική μας υγεία, ενώ μειώνει το άγχος. Αυτό δείχνουν τα επιστημονικά δεδομένα. Έρευνα του 2019 δημοσιευμένη στο Harvard Business Review επισημαίνει: Ο χώρος μας επηρεάζει τον τρόπο που σκεπτόμαστε, τα συναισθήματα και τη συμπεριφορά μας, με αντίκτυπο τόσο στις αποφάσεις που παίρνουμε όσο και στις σχέσεις μας με τους άλλους. Ένας ακατάστατος χώρος μπορεί να έχει αρνητική επίδραση στο άγχος, στην ικανότητα συγκέντρωσης, στις επιλογές διατροφής που κάνουμε, αλλά και στον ύπνο μας.
Το ερώτημα είναι απλό: Υπάρχει εύκολος τρόπος να βάλουμε το σπίτι σε τάξη χωρίς αυτό να κρατήσει… μια αιωνιότητα και μια μέρα; Ναι, απαντάει με βεβαιότητα η Ιωάννα Μαλιωτάκη, Fashion stylist και home organizer αρκεί φυσικά να περάσουμε από τη θεωρία στην πράξη. Και σε αυτή την περίπτωση η αναβλητικότητα πολλαπλασιάζει τον όγκο των πραγμάτων που στοιβάζονται, με αποτέλεσμα αργότερα να είναι πιο χρονοβόρα η τακτοποίησή τους.
Πώς θα βάλω σε τάξη το σπίτι μου: Οι τρόποι
1. Πες μου πού και πότε
Είναι σημαντικό να έχεις συνειδητοποιήσει ποιος είναι ο διαθέσιμος χώρος, πόσα πράγματα θέλεις να στεγάσει, πότε και κυρίως πώς θα γίνει αυτό. Αν για παράδειγμα έχεις στη διάθεσή σου μόνο μία μικρή ντουλάπα και πάρα πολλά πανωφόρια, είναι δεδομένο ότι αυτά θα στοιβάζονται κάπου εκτός ντουλάπας. «Όρισε τον χώρο που θα έχει κάθε κατηγορία πραγμάτων» λέει η Ιωάννα Μαλιωτάκη, που μας συμβουλεύει σε αντίθεση με ό,τι έχουμε συνηθίσει, να δοκιμάσουμε την τακτοποίηση ανά κατηγορία ειδών και όχι ανά δωμάτιο. Πολύ χρήσιμα είναι επίσης διάφορα προϊόντα οργάνωσης, όπως κουτιά, κρεμάστρες, δίσκοι κτλ. «Αυτά θα σε βοηθήσουν όχι μόνο να τακτοποιήσεις τα είδη που έχεις, αλλά κυρίως να τα διατηρήσεις τακτοποιημένα». Με όλα αυτά κατά νου, φτιάξε ένα ρεαλιστικό χρονοδιάγραμμα και ξεκίνα το ξεκαθάρισμα.
2. Δώσε ή πέτα στην ανακύκλωση
«Για να οργανωθεί σωστά ένα σπίτι, θα πρέπει να ξεκινήσουμε με το ξεκαθάρισμα» λέει η Ιωάννα Μαλιωτάκη, που μας διαβεβαιώνει ότι στο τέλος είναι αυτό που
προσφέρει τη μεγαλύτερη ανακούφιση. «Αν σου είναι δύσκολο να αποχωριστείς κάτι, αρκεί να σκεφτείς ποιος είναι ο λόγος που θέλεις να το κρατήσεις και τι συναισθήματα νιώθεις γι’ αυτό» λέει. Όλοι ξέρουμε καλά ότι ακόμα κι αν ξαναμπούμε στο τζιν που φυλάμε από τα φοιτητικά μας χρόνια, η εφαρμογή του θα είναι διαφορετική και το πιθανότερο είναι να μην το ξαναφορέσουμε. Το καλύτερο λοιπόν είναι να το χαρίσουμε σε κάποιον που το έχει ανάγκη ή να το ανακυκλώσουμε. Έτσι, και δεν θα σωρεύουμε πράγματα που δεν μας χρειάζονται πια και θα νιώθουμε ότι δεν πετάμε στα σκουπίδια αυτά που αγαπήσαμε. Γιατί σύμφωνα με το recycom.gr, περίπου το 85% των ρούχων που παράγονται καταλήγει στις χωματερές!
3. Μείνε στην επιφάνεια
Ρίξε μια προσεκτική ματιά στο χώρο σου και δες ποια είναι τα σημεία που συγκεντρώνουν τη μεγαλύτερη ακαταστασία. Κάποιος πάγκος, ένας μπουφές ή ένα τραπέζι μπορεί να είναι μερικά από τα έπιπλα που ακουμπάς προσωρινά μικροπράγματα, αλλά το προσωρινά γίνεται μόνιμα χωρίς να το καταλάβεις. Ένας από τους τρόπους να το αλλάξεις αυτό είναι να τοποθετήσεις εκεί κάτι πχ. ένα φυτό, ώστε να μην είναι άδεια η επιφάνεια και να γίνεται πόλος ακαταστασίας. Εναλλακτικά μπορείς να τοποθετήσεις ένα κουτί ή ένα ψάθινο καλάθι και να μαζεύεις εκεί διάφορα μικροαντικείμενα. Θυμήσου μόνο να ξεσκαρτάρεις ό,τι δεν χρειάζεσαι ανά τακτά χρονικά διαστήματα.
4. Τακτοποίησε κάθετα
Αυτό που έμαθα από τη Marie Kondo και εφαρμόζω μέχρι σήμερα είναι η κάθετη τοποθέτηση των διπλωμένων ρούχων στα συρτάρια. Ο τρόπος αυτός πράγματι συμβάλλει στην εξοικονόμηση χώρου και επιπλέον δείχνουν όλα πολύ πιο όμορφα. Το μυστικό είναι να τα διπλώνεις κατά τέτοιο τρόπο, ώστε να μπορούν να σταθούν «όρθια». «Η κάθετη αποθήκευση βοηθάει να βρίσκεις εύκολα ό,τι ψάχνεις» λέει η Ιωάννα Μαλιωτάκη, έτσι δεν θα ανακατεύεις τα πάντα στην προσπάθειά σου να πάρεις πχ. την κάτω-κάτω μπλούζα.
5. Μείνε στην τάξη
Μπορεί το συγύρισμα να είναι βαρετό και να σκέφτεσαι ότι έχεις πολύ καλύτερα πράγματα να κάνεις, όμως αν αφιερώνεις καθημερινά 15-20 λεπτά, το σπίτι θα διατηρείται σε πολύ καλή κατάσταση κι εσύ θα απολαμβάνεις μόνιμα την ηρεμία και την χαρά που σου προσφέρει αυτό. Στρωμένα κρεβάτια, ξεσκονισμένες επιφάνειες χωρίς περιττά πράγματα, σκουπισμένο πάτωμα, καθαρός νιπτήρας και WC είναι τα SOS για να δείχνει ο χώρος σου περιποιημένος ανά πάσα στιγμή.