«Δεν θα το άλλαζα με τίποτα στον κόσμο!» Αυτή είναι η απάντησή μου κάθε φορά που κάποιος με ρωτά αν έχω κουραστεί να είμαι vegan κι αν θα άλλαζα ποτέ αυτή μου την επιλογή. Η ζωή μου, εδώ και 4 περίπου χρόνια που ζω ως vegan, μοιάζει πιο ειρηνική, πιο τρυφερή, πιο απολαυστική, πιο ελπιδοφόρα. Τι ακριβώς μπορεί να με έχει κουράσει;

Ε, λοιπόν, υπήρχε κάτι που έπρεπε να ρυθμίσω καλύτερα, καταναλώνοντας αποκλειστικά φυτικές τροφές. Όχι, δεν μιλάω για την πρόσληψη πρωτεΐνης, για τα επίπεδα σιδήρου ή τη B12. Είναι κι αυτοί σημαντικοί παράγοντες αλλά θα μιλήσουμε γι’ αυτούς σε κάποιο άλλο άρθρο. Μιλάω για το περίφημο πρήξιμο. Αυτό που, συνήθως, κάνει την εμφάνιση του κάποιους μήνες μετά από το πέρασμα σε μια αυστηρά χορτοφαγική διατροφή και χειροτερεύει με το πέρασμα το χρόνου. Στην αρχή ίσως να αφορά τα όσπρια, έπειτα και κάποια λαχανικά, συχνά ξεκινά ως κάποιο αθώο φούσκωμα και σε πολλές περιπτώσεις καταλήγει σε έντονο τυμπανισμό και πόνο.

πώς θα μειώσεις το πρήξιμο
Jill Burrow / Unsplash

Σε τέτοιες περιπτώσεις, η πρώτη συμβουλή για τα άτομα που καταναλώνουν και ζωικές τροφές είναι να εμπλουτίσουν τη διατροφή τους με φυτικές ίνες. Τι μπορεί να κάνει όμως ένα άτομο που ήδη καταναλώνει πολλές από αυτές; Ευτυχώς, πολλά και διάφορα πράγματα. Γιατί, ναι, πράγματι η χορτοφαγική διατροφή μπορεί να βελτιώσει την υγεία του εντέρου και του στομάχου αλλά θέλει… τρόπο. Διάβασε παρακάτω τα tips που με εφαρμόζω καθημερινά για εύκολη πέψη και καλή εντερική λειτουργία.

Πώς θα μειώσεις το πρήξιμο

#1 Πιες νερό, νερό, νερό

Πόσο κλισέ, το ξέρω! Όμως το νερό βοηθά στη διάσπαση των τροφών κάνοντας τη δουλειά του στομαχιού σου ακόμα πιο εύκολη. Προσπάθησε λοιπόν να καταναλώνεις την κατάλληλη για σένα ποσότητα, μοιρασμένη μέσα στη διάρκεια της ημέρας και απόφυγε να πίνεις νερό την ώρα του φαγητού. Εκείνη τη στιγμή καλύτερα να αφήσεις τα οξέα του στομάχου να κάνουν, αδιάλυτα, τη δουλειά τους.

πώς θα μειώσεις το πρήξιμο
Nadi Lindsay/ Pexels

#2 Φάε αργά, μάσα καλά…

Πόσες φορές σου έχουμε μιλήσει μέσα από αυτό εδώ το site για την ενσυνειδητότητα και τη σημασία της στην ψυχική υγεία. Ήξερες όμως ότι το «mindfulness» είναι ό,τι καλύτερο και για το στομάχι σου; Όταν παίρνεις τον χρόνο σου για να μασήσεις καλά και να απολαύσεις κάθε μπουκιά, τότε επιτρέπεις στο στόμα να ξεκινήσει τη διαδικασία της πέψης μέσω του σάλιου διευκολύνοντας σημαντικά το έργο του στομάχου.

#3 Απόφυγε να τρως περισσότερο απ’ όσο χρειάζεσαι

Ένα ακόμα σημείο στο οποίο μπορεί να βοηθήσει η ενσυνειδητότητα τη διαδικασία της πέψης είναι πως όταν χορτάσεις θα το καταλάβεις έγκαιρα και θα σου είναι πιο εύκολο να σταματήσεις να τρως. Έτσι δεν θα πιέσεις τον οργανισμό σου να χωνέψει περισσότερη τροφή απ’ όση θέλει και μπορεί.

πώς θα μειώσεις το πρήξιμο
Rfstudio/ Pexels

#4 Μαγείρεψε καλά τα λαχανικά και μούλιασε τα όσπρια

Ένα μυστικό που μας πέρασαν οι γιαγιάδες και οι μαμάδες για τα όσπρια είναι πως οφείλεις να τα μουλιάσεις για τουλάχιστον 12 ώρες πριν τα μαγειρέψεις. Όπως και το μαγείρεμα, το μούλιασμα βοηθάει στη διάσπαση των λεκτινών που δημιουργούν το πρήξιμο και αποτρέπουν την καλή απορρόφηση του γεύματός σου.

#5 Μείωσε τα λιπαρά και τη ζάχαρη

Κάπου εδώ αρχίζουν τα δύσκολα, ε; Μην φοβάσαι το συγκεκριμένο tip γιατί δεν αφορά διακοπή των λιπαρών τροφών ή της ζάχαρης. Αρκεί να τα μετριάσεις ελαφρώς στη διατροφή σου για να δεις διαφορά.

#6 Περπάτα λίγο παραπάνω

Ή, βάλε στη ζωή σου μία μορφή ήπιας άσκησης. Εδώ θα πρέπει να σου πω ότι καλό θα είναι να αποφύγεις κάποια πολύ έντονη μορφή άσκησης μέχρι να επανακτήσεις την υγεία του στομάχου σου γιατί και μόνο το στρες που προκαλεί στο σώμα είναι ικανό να οδηγήσει σε πρήξιμο και δυσφορία. Δοκίμασε να κάνεις έναν περίπατο μετά από κάθε μεγάλο γεύμα, ή να κάνεις μία ώρα pilates ή γιόγκα 3-4 φορές την εβδομάδα.

Αν έφτασες μέχρι εδώ, θα έχεις ήδη καταλάβει πως τα παραπάνω tips δεν θα ανακουφίσουν απλώς το πρόβλημά σου αλλά θα σου χαρίσουν, ολιστικά, μία καλύτερη ποιότητα ζωής. Ε ναι, λοιπόν, δεν θα το αρνηθώ. Στόχος μου είναι να νιώσεις καλύτερα, συνολικά. Άλλωστε, το χαρούμενο στομάχι ισούται με χαρούμενο σώμα και πνεύμα!