Είχες ποτέ φανταστεί πριν να πάρεις στα χέρια σου το μωρό σου, πόση νέα αγάπη θα γεννούσε αυτή η άφιξη στην καρδιά σου; Αυτό είναι και το μυστικό συστατικό που μπορεί να απαλύνει (κάπως) την εξάντληση του πρώτου χρόνου μαζί του. Αυτός ο πρώτος χρόνος, που συχνά αναφέρεται ως ο πιο απαιτητικός για έναν νέο γονιό, είναι και ο πιο πολυσυζητημένος. Τι συμβαίνει όμως όταν αυτή η απύθμενη αγάπη φτάνει στο νηπιακό αναπτυξιακό στάδιο;

Πώς θα κοιμηθεί το παιδί στο δωμάτιό του
Mart Production/ Pexels

Ένα παιδί 2-4 ετών διψά για μια πρώτη αίσθηση αυτονομίας κι ανεξαρτησίας. Αυτή η νέα του ανάγκη, ωστόσο, τού γεννά και πολύ έντονο φόβο. Κι αν αυτό ακούγεται αντιφατικό, σκέψου πόσο φόβο γεννά, ακόμα και σε έναν ενήλικο άνθρωπο, κάθε σημαντική αλλαγή και κάθε μεγάλο βήμα προς την ελευθερία; Αυτόν τον αρχέγονο φόβο προς το άγνωστο αντιμετωπίζει και το μικρό παιδί που καλείται να κοιμηθεί μόνο του, στο δωμάτιό του.

Ακόμα κι αν κοιμάται από βρέφος στο ίδιο εκείνο δωμάτιο, τώρα αυτή η κατάσταση μοιάζει να του γεννά νέους φόβους και ανησυχίες. Αν, δε, κοιμόταν ως τώρα μαζί σου, η νέα του πραγματικότητα είναι καθόλα διαφορετική από την προηγούμενη, γεγονός που δεν μπορεί παρά να του γεννά στρες. Όχι, καλέ μου γονιέ! Δεν θέλω να νιώσεις τύψεις ή πως έκανες κάτι κακό. Όπως είπαμε ήδη, κάθε νέα αλλαγή αναμενόμενο και απόλυτα φυσιολογικό να γεννά άγχος σε κάθε πλάσμα, ανεξαρτήτου ηλικίας. Οπότε, το «ζόρι» εδώ είναι αναπόφευκτο – και θα περάσει, κάποτε.

Η Jessica VanderWier, μαμά τριών παιδιών και Ψυχοθεραπεύτρια με εξειδίκευση στην ψυχοεκπαίδευση γονέων έδωσε, μέσα από το Instagram της @ourmamavillage τη δική της αξιολάτρευτη τεχνική για να βοηθήσει τα παιδιά της να νιώθουν μεγαλύτερη ασφάλεια κατά τη διάρκεια της νύχτας και να μην την αναζητούν συνεχώς.

Συγκεκριμένα, η Jessica αναφέρει πως έχει φροντίσει από πριν να κόψει, μαζί με τη βοήθεια της κόρης της, καρδιές από χαρτί. Πριν τον ύπνο ζητάει από τα παιδιά της να διαλέξουν από μία και τους λέει πως είναι «μαγικά» συνδεδεμένη με τη δική της καρδιά. «Έτσι κάθε φορά που θα νιώσεις, μέσα στη νύχτα, πως σου λείπω, θέλω να σφίξεις την καρδιά πάνω σου, κι εγώ θα είμαι μαζί σου» λέει, χαρακτηριστικά στο βίντεο.

Πώς θα κοιμηθεί το παιδί στο δωμάτιό του
Annie Spratt/ Unsplash

Σύμφωνα με την ίδια, αυτό το απλό τρικ δημιουργεί μία καθησυχαστική ρουτίνα που προσφέρει αίσθηση σταθερότητας κι ασφάλειας στο παιδί. Τονίζει, επίσης πως η δική σου ήρεμη στάση και συνέπεια λειτουργούν βοηθητικά για το παιδί που αποζητά τη σιγουριά πως θα παραμείνεις, στο σπίτι, κοντά του, καθόλη τη διάρκεια της νύχτας.

Δεν ξέρω για σένα, αλλά εμένα, αυτό το μικρό «τελετουργικό» πριν τον ύπνο, μου ακούστηκε σωτήριο για τις απελπισμένες μαμάδες των μικρών νηπίων και τρισχαριτωμένο! Τι λες; Θα το δοκιμάσεις;