Πόσο συχνά πιάνουμε τον εαυτό μας να κοιτάζει άλλη μια λίστα με στόχους που δεν υλοποιήθηκαν; Και πόσο συχνά, ιδιαίτερα στην αρχή κάθε έτους, ξεκινάμε με έναν ενθουσιασμό για κάθε νέο στόχο και καταλήγουμε να απογοητευόμαστε; Αυτό συμβαίνει επειδή ως άνθρωποι έχουμε συνηθίσει να στοχεύουμε για τα πάντα ή για το τίποτα.
Στην πραγματικότητα, για να φτάσουμε στο 100 χρειάζεται να διανύσουμε πρώτα μια απόσταση. Η απόσταση αυτή είναι ένα σύνολο μικρών συνηθειών που καταλήγουν στο τελικό βήμα. Οι μικρές συνήθειες και τα απλά, καθημερινά βήματα είναι αυτά που θα μας βοηθήσουν να κατακτήσουμε τους πολυπόθητους, μεγάλους στόχους μας.
Ξεκινάμε με μικρούς στόχους
Τι πιο ωραίο από το να μπορούμε καθημερινά να νιώθουμε πως θα πέτυχουμε έναν στόχο που έχουμε θέσει; Είτε αυτός ο στόχος είναι προσωπικός, είτε επαγγελματικός, οι μικροί στόχοι θα μας δίνουν την αυτοπεποίθηση που χρειαζόμαστε για το επόμενο βήμα. Αν, για παράδειγμα, νιώθετε ότι ο χώρος σας δεν είναι όσο τακτοποιημένος θα θέλατε και ότι ο χρόνος δεν είναι σύμμαχός σας, αφιερώστε 15 λεπτά σε ένα μικρό τμήμα του σπιτιού ή του γραφείου σας που μπορεί να μαζευτεί σχετικά εύκολα. Η μικρή αυτή κίνηση θα σας δώσει το boost που χρειάζεστε για να νιώσετε παραγωγικοί αλλά και να απολαύσετε την τακτοποίηση. Ο μεγάλος στόχος θα απαιτούσε πολλές ώρες και όρεξη για να καθαριστούν όλα την ίδια στιγμή. Ο μικρότερος στόχος σάς επιτρέπει να το δείτε τμηματικά και να αφιερώσετε χρόνο και σε άλλα πράγματα όπως προκύπτουν.
Καταγράψτε την πρόοδό σας
Η λίστα με τους στόχους μπορεί να δουλέψει ευεργετικά, μπορεί όμως και να απογοητεύσει στο τέλος της ημέρας. Δοκιμάστε να φτιάξετε μια λίστα με την πρόοδό σας και τα βήματα που ακολουθείτε για να φτάσετε τον στόχο σας. Βλέποντας τη συχνή αν όχι καθημερινή ενασχόλησή σας, καταλαβαίνετε ότι σας ενδιαφέρει πραγματικά αυτό που θέλετε να πετύχετε και βρίσκετε τρόπους για να φτάσετε στον πολυπόθητο στόχο. Μπορείτε να φτιάξετε μια λίστα με τα βήματα που θεωρείτε ότι είναι απαραίτητα και κάθε φορά που θα ολοκληρώνετε κάποιο θα προσθέτετε ένα ✔️. Η καταγραφή είναι η επιβεβαίωση που χρειάζεστε για να συνεχίσετε να προσπαθείτε.
Δείξτε σταθερότητα με τους μικρούς στόχους
Η πιο συνήθης παγίδα που προκύπτει σε αυτήν τη διαδικασία είναι η γρήγορη αντικατάσταση των μικρών στόχων. Ξεκινάμε και νιώθουμε άνετα με την πρόοδο μας και θεωρούμε ότι είναι η κατάλληλη στιγμή να πάμε στο επόμενο βήμα και να υιοθετήσουμε έναν μεγαλύτερο στόχο. Η διάρκεια και η επιμονή όμως στους μικρούς στόχους είναι το βασικό θεμέλιο στην επίτευξη του τελικού αποτελέσματος. Αν, για παράδειγμα, έχετε θέσει σαν στόχο τη γυμναστική, η μικρή συνήθεια μπορεί να είναι 7 λεπτά περπάτημα τη μέρα. Όταν νιώσετε ότι έχετε κατοχυρώσει αυτό το διάστημα, το επόμενο βήμα θα είναι πάλι μικρό, όπως 10 λεπτά τη μέρα. Η απότομη αύξηση από 7 λεπτά σε 50 λεπτά πιθανώς να έχει ως αποτέλεσμα την απότομη κούραση και απογοήτευσή σας.
Ζητήστε βοήθεια και υποστήριξη
Τι πιο ωραίο από το να έχετε κοινούς στόχους με την οικογένεια ή με τους φίλους σας; Συζητήστε τους τελικούς στόχους και δημιουργήστε παρέα ένα πλάνο για το πώς θα φτάσετε εκεί. Κάποιες φορές είναι πιο εύκολη η γυμναστική με παρέα ή η τακτοποίηση του σπιτιού μαζί με τα άλλα μέλη της οικογένειας. Όταν ξέρετε ότι και οι γύρω σας έχουν τον ίδιο τελικό στόχο, είναι η τέλεια ευκαιρία να δημιουργήσετε ένα support group.