Δεν υπάρχει νεσεσέρ, από το πιο μινιμαλιστικό μέχρι το πιο πληθωρικό, που να μην έχει μέσα μία (τουλάχιστον) μάσκαρα. Βασικό και αναντικατάστατο βήμα σε οποιοδήποτε στυλ μακιγιάζ, η μάσκαρα έχει τη δύναμη να αναδεικνύει και να δίνει ένταση στο βλέμμα – με άλλα λόγια, χωρίς την ύπαρξή της κανένα look δεν είναι ολοκληρωμένο. Πάμε να λύσουμε το γρίφο “πώς να μη λερώνομαι με μάσκαρα”, λοιπόν; 

Την ίδια στιγμή, όμως, η μάσκαρα για πολλές από εμάς συχνά γίνεται αιτία άγχους, καθώς μετά από μερικές ώρες από την εφαρμογή της μπορεί να λιώσει κάτω από τα μάτια δημιουργώντας αυτές τις αντιαισθητικές μουτζούρες που κάθε άλλο παρά σαγηνευτικό κάνουν το βλέμμα. Τα καλά νέα είναι πως υπάρχει τρόπος να το αποφύγεις, σύμφωνα με τους makeup experts. Πώς; Όπως εξηγεί η Nikki Wolff, global creative director της KVD Beauty, το πρώτο και εξαιρετικά βασικό βήμα πριν εφαρμόσεις τη μάσκαρα είναι να φροντίσεις ώστε στην περιοχή των ματιών να μην υπάρχει το παραμικρό ίχνος λιπαρότητας. Βεβαιώσου πως η κρέμα ματιών που χρησιμοποιείς είναι ελαφριά, oil-free και απορροφάται αμέσως και πλήρως από την επιδερμίδα – αφού την εφαρμόσεις, περίμενε 2-3 λεπτά, πριν προχωρήσεις στο μακιγιάζ των ματιών σου. 

Πώς να μη λερώνομαι με μάσκαρα

Prime(r) time

Το primer είναι το πρώτο βήμα για ένα smudge-free αποτέλεσμα, καθώς η σύνθεσή του είναι ειδικά μελετημένη ώστε να εμποδίσει τυχόν έλαια να έρθουν σε επαφή με τη μάσκαρα και να αλληλεπιδράσουν με τη φόρμουλά της. Πλέον, τα primers ματιών είναι εμπλουτισμένα και με καλλυντικά συστατικά, όπως το υαλουρονικό οξύ, που προσφέρουν έξτρα ενυδάτωση στην ντελικάτη επιδερμίδα γύρω από τα μάτια. Για έξτρα σιγουριά, οι experts προτείνουν να φιξάρεις την περιοχή κάτω από τα μάτια αλλά και το τόξο κάτω από τα φρύδια με ελάχιστη, διάφανη setting powder η οποία θα παίξει έναν ρόλο αόρατου «φιλμ» που θα εμποδίσει τα έλαια και τις χρωστικές της μάσκαρα να γλιστρήσουν εκεί που δεν θέλεις. 

Πώς να μη λερώνομαι με μάσκαρα

Ashley Piszek/ Unsplash

Θέλει τρόπο

Αφού έχεις κάνει την σωστή προετοιμασία, είναι ώρα για την εφαρμογή της μάσκαρα. Καταρχήν, βεβαιώσου πως οι βλεφαρίδες σου είναι απόλυτα καθαρές. Αν έχουν μείνει υπόλοιπα από μάσκαρα, οι πιθανότητες να δημιουργηθούν ανεπιθύμητοι κόμποι και αντιαισθητικές μουτζούρες, υπερπολλαπλασιάζονται. Συνέχισε εφαρμόζοντας τη μάσκαρα ως συνήθως (με κινήσεις ζιγκ-ζαγκ από τη ρίζα των βλεφαρίδων προς την άκρη), αφού πρώτα έχεις σκουπίσει το βουρτσάκι της ελαφρά με ένα χαρτομάντηλο, ώστε να απομακρύνεις την περίσσεις προϊόντος που μπορεί να βαρύνει τις βλεφαρίδες – εξάλλου, είναι προτιμότερο να «χτίζεις» την ένταση παρά να προσπαθείς να αφαιρείς προϊόν εκ των υστέρων. Αν σου αρέσει να βάζεις μάσκαρα και στις κάτω βλεφαρίδες, τότε πάμε στοίχημα ότι τις περισσότερες φορές αναγκάζεσαι να διορθώνεις τις μουτζούρες κάτω από τα μάτια. Για να τις αποφύγεις, συνέχισε με το ίδιο βουρτσάκι που χρησιμοποίησες για τις άνω βλεφαρίδες ώστε να αξιοποιήσεις την ποσότητα μάσκαρα που έχει μείνει πάνω του – θα είναι αρκετή. Κράτησε κάθετα το βουρτσάκι στις κάτω βλεφαρίδες και με ανάλαφρες κινήσεις πέρασέ τις με την άκρη του (αν χρειάζεται, σκούπησέ το πρώτα απαλά με ένα χαρτομάντηλο). 

Αισθάνεσαι πως χρειάζεσαι οπωσδήποτε έξτρα σταθερότητα; Μπορείς να περάσεις πάνω από τη μάσκαρά σου μία πολύ ελαφριά στρώση αδιάβροχης μάσκαρα. Όμως οι experts προτείνουν να καταφεύγεις σε αυτή τη λύση μόνο σε εξαιρετικές περιπτώσεις, γιατί η waterproof σύνθεσή της έχει την τάση να αφυδατώνει τις βλεφαρίδες και να τους στερεί την ελαστικότητα τους.  Για αυτό, όταν έρθει η ώρα του ντεμακιγιάζ, θα πρέπει να γίνει πολύ προσεκτικά, οπωσδήποτε με το κατάλληλο προϊόν για αδιάβροχη μάσκαρα και με πολύ απαλές κινήσεις, χωρίς να τρίβεις και να ταλαιπωρείς τις βλεφαρίδες σου.

Διάβασε και άλλες απορίες:

Προβιοτικά: Όχι μόνο στη διατροφή αλλά και στο skincare!

Τι προσφέρει στην ομορφιά η μεσοθεραπεία;