Ακόμη και το ομορφότερο μπουκέτο λουλούδια μοιάζει απεριποίητο και αδιάφορο αν δεν τοποθετηθεί στο κατάλληλο βάζο. Οπότε ας μάθουμε να κάνουμε τους σωστούς συνδυασμούς. Πάμε να δούμε πώς διαλέγω βάζο.  

Πώς διαλέγω βάζο;

Ψηλό και στενό βάζο

Πώς διαλέγω βάζο

Oriento/ Unsplash

Είναι ιδανικό για συνθέσεις με μακρύ κορμό. Μπορούν να κρατήσουν άνετα λουλούδια που έχουν διπλάσιο ύψος απ’ το συνηθισμένο, χωρίς να φοβόμαστε ότι θα χάσουν το κέντρο βάρους τους και ότι θα καταλήξουν στο πάτωμα. Κόβουμε τα λουλούδια τόσο ώστε να έχουν μιάμιση φορά το ύψος του βάζου. 

Κατάλληλο επίσης για: Ορχιδέες, ήλιους, γλαδιόλες, σκυλάκια, καπουτσίνους, καμπανάκια κ.ά.

Διάβασε επίσης: Ποια φυτά να διαλέξεις για το σπίτι;

Κοντό και φαρδύ βάζο 

Πώς διαλέγω βάζο

Chris Curry/ Unsplash

Για να αναδειχθούν οι συνθέσεις, κόβουμε τα κοτσάνια στο ύψος του βάζου, αφήνοντας μόνο τα λουλούδια να προεξέχουν από το χείλος. Ακόμα κι ένα κοτσάνι ορτανσίας ή αμαρυλλίδας είναι αρκετό για να φτιάξουμε μια ολοκληρωμένη σύνθεση.

Κατάλληλο επίσης για: Τριαντάφυλλα, ντάλιες, ζίνιες, νεραγκούλες κ.ά.

Ψηλό και φαρδύ βάζο

Πώς διαλέγω βάζο

Markus Clemens/ Unsplash

Γι’ αυτά τα βάζα θα χρειαστούμε αρκετά λουλούδια με μακρύ κορμό, του οποίου το ύψος πρέπει να είναι μιάμιση φορά το ύψος του βάζου. Πριν τα κόψουμε, στηρίζουμε ένα λουλούδι δίπλα στο άδειο βάζο για να καταλάβουμε πόσο πρέπει να κόψουμε τα κοτσάνια και των υπολοίπων. 

Κατάλληλο επίσης για: Κρίνους, χρυσάνθεμα pompon, μαργαρίτες

Κοντό και στενό βάζο

Πώς διαλέγω βάζο

Chang Min/ Unsplash

Λουλούδια με μεγάλο άνθος στην κορυφή αναδεικνύονται με τον καλύτερο τρόπο σε τέτοια κοντά βαζάκια με στενό λαιμό, που στηρίζουν το μίσχο. Σε τέτοια κοντά και στενά βαζάκια ακόμα και ένα μόνο χρυσάνθεμο είναι αρκετό. 

Κατάλληλο επίσης για: Οτιδήποτε.

Πώς διαλέγω βάζο;

Στυλ αμφορέας

Πώς διαλέγω βάζο

Annie Spratt/ Unsplash

Τα βάζα που έχουν στενό λαιμό και φαρδύ χείλος υποστηρίζουν τα κλαδιά και δημιουργούν ένα στρογγυλό μπουκέτο ακόμα και με τα πιο ογκώδη λουλούδια. Αν είναι και ψηλά, μεταμορφώνουν μια «βαριά» ανθοδέσμη σε ένα πολύ κομψό μπουκέτο. 

Κατάλληλο επίσης για: Ορχιδέες, τουλίπες, ζέρμπερες, ανθούρια

Bonus tips: Για όμορφα μπουκέτα που διατηρούνται περισσότερο δεν ξεχνάμε:

  • Να χρησιμοποιούμε το ειδικό ψαλίδι για λουλούδια ή ένα κοφτερό μαχαίρι και να κόβουμε τα κοτσάνια διαγώνια. Με αυτόν τον τρόπο «σφραγίζονται» και απορροφάνε λιγότερο νερό. 
  • Να κόβουμε όλα τα φύλλα που είναι κοντά ή κάτω από την επιφάνεια του νερού για να αποφύγουμε τη δημιουργία βακτηρίων.
  • Κάθε δυο τρεις μέρες να αδειάζουμε το βάζο, να το ξεπλένουμε και να το ξαναγεμίζουμε με φρέσκο χλιαρό νερό για να εμποδίσουμε την ανάπτυξη βακτηρίων σε επικίνδυνο βαθμό. Ξανακόβουμε τα κοτσάνια κάθε φορά που αλλάζουμε το νερό.
  • Τοποθετούμε το βάζο με τα λουλούδια σε μέρος που δεν εκτίθεται σε ζέστη, ούτε απευθείας στο φως, για να επιμηνύνουμε τη διάρκεια ζωής τους.