Ζούμε σχεδόν δύο χρόνια με τον φόβο του κορονοϊού και τους περιορισμούς της πανδημίας. Ως σύνολο υποχρεούμαστε να ακολουθούμε τις οδηγίες που μας δίνονται, παράλληλα καλούμαστε να ανακαλύψουμε προσωπικούς τρόπους διαχείρισης της υπάρχουσας κατάστασης. Όπως είναι απόλυτα φυσιολογικό βιώνουμε πλέον τη ψυχική εξάντληση με πολλαπλά και έντονα συναισθήματα· φόβο, ανησυχία για εμάς και τους αγαπημένους μας, αγωνία για την υγεία μας, αβεβαιότητα για το μέλλον, κόπωση από την παρατεταμένη διάρκεια της πανδημίας, κούραση από την τήρηση των μέτρων και των περιορισμών, άγχος για τα οικονομικά και πολλά άλλα.

Τι μπορείς να κάνεις, ώστε να διαχειριστείς τη ψυχική εξάντληση που νιώθεις εξαιτίας της πανδημίας; 

Η ψυχική εξάντληση έχει αρνητικά συναισθήματα, γι’αυτό επίτρεψε στον εαυτό σου να τα βιώσει

Μία συνηθισμένη αντίδραση όταν νιώθουμε άσχημα μπορεί να είναι το να προσπαθούμε να τιθασεύσουμε τα δυσάρεστα συναισθήματα μας, καθώς πιστεύουμε ότι με αυτόν τον τρόπο θα αλλάξουμε την υπάρχουσα κατάσταση. Ωστόσο, το να παλεύουμε εσωτερικά μας αποδυναμώνει και δημιουργεί ένα τείχος, μία απόσταση από την προσωπική μας αλήθεια.

Έχεις το δικαίωμα να νιώθεις αναστατωμένος, συναισθηματικά εξαντλημένος, θλιμμένος. Οποιοδήποτε συναίσθημα είναι μέρος σου και συνδέεται άμεσα με τα βιώματα σου. Επίτρεψε του να υπάρχει χωρίς να το κρίνεις ή να βιάζεσαι να το αποχωριστείς – κάτι έχει να σου πει.

Επικοινώνησε το πώς νιώθεις

Η λέξη ΜΟΙΡΑΖΟΜΑΙ έχει σπουδαία αξία. Είναι ένας ανοιχτός δίαυλος που σε βγάζει από τα στενά όρια του εαυτού και σου επιτρέπει να λάβεις και να προσφέρεις. Μοιράσου τις σκέψεις, τα συναισθήματα, την αγωνία, με εκείνους που ξέρεις ότι μπορείς να εμπιστευτείς. Η ανθρώπινη επικοινωνία δρα θεραπευτικά στον ψυχισμό μας.

Να θυμάσαι: Τα άτομα που κατανοούν και σέβονται τα συναισθήματα τους, επιτρέποντας να είναι ευάλωτοι και τρωτοί, μπορούν να αντιμετωπίσουν αποτελεσματικότερα τις δυσκολίες. Επιπλέον, βιώνοντας τη δυσκολία, τη θλίψη και τον πόνο, παράλληλα τους δίνουμε το χώρο να απελευθερωθούν.

Δημιούργησε τις προσωπικές σου πηγές υποστήριξης

Ποιες είναι οι προσωπικές σου πηγές από τις οποίες αντλείς υποστήριξη, αισιοδοξία, έμπνευση, δύναμη; Μπορεί να είναι ένα μέρος που αγαπάς και επισκέπτεσαι συχνά, μία αγαπημένη δραστηριότητα, ένα βιβλίο, μία ταινία, άνθρωποι με τους οποίους συνδέεσαι αυθεντικά. Φρόντισε να εμπλουτίσεις και το σημαντικότερο να διατηρείς συχνά την επαφή με τις προσωπικές σου πηγές.

Βάλε πρόγραμμα στην ενημέρωση

Όρισε συγκεκριμένες πηγές και ορισμένο χρόνο που θα αφιερώνεις για την ενημέρωση σου. Με το να πληροφορείσαι ανεξέλεγκτα ενισχύεις μέσα σου το συναίσθημα του φόβου και της ανασφάλειας και εγκλωβίζεσαι σε ένα φαύλο κύκλο. Αυτό, μάλιστα, έχει και όνομα: doomscrolling.

Η αυτοφροντίδα είναι το «αντίδοτο» στη ψυχική εξάντληση

Η δημιουργία ενός προγράμματος αυτοφροντίδας σε καθημερινή βάση, μέσα από το οποίο θα αντλείς ισορροπία-δύναμη αποτελεί μία έμπρακτη κίνηση αυτοαγάπης και ενισχύει την καλή σωματική και ψυχική σου κατάσταση. Δημιούργησε ένα ημερήσιο προσωπικό πρόγραμμα και φρόντισε να περιλαμβάνει οπωσδήποτε δραστηριότητες μέσα από τις οποίες βιώνεις ευεξία,χαρά και συνδέεσαι με τον εαυτό σου.

Διάβασε επίσης: 10 τρόποι να αναβαθμίσεις την αυτοφροντίδα σου

Καλλιέργησε την ευγνωμοσύνη

Η καλλιέργεια της ευγνωμοσύνης για όλες τις ευλογίες που υπάρχουν στη ζωή μας αλλά και για όλα όσα έχουμε καταφέρει, αποτελεί το καύσιμο ώστε να μπορούμε να υπάρχουμε και να προχωράμε.

Επικεντρώσου σε ό,τι περνάει από το χέρι σου

Όταν το μέλλον φαίνεται αβέβαιο, το να εστιάζεις σε ό,τι μπορείς πραγματικά να ελέγξεις είναι ιδιαίτερα ωφέλιμο. Με το να επικεντρωθείς στο εδώ και τώρα, σε όλα αυτά που έχεις και που μπορείς να κάνεις, ενισχύεις την ανθεκτικότητα σου απέναντι στις εξωτερικές δυσκολίες.

Μη  βάζεις τη ζωή σου σε pause

Οι περιορισμοί είναι υπαρκτοί. Μπορεί να χρειάζεται να εξασκήσεις την προσαρμοστικότητα- ευελιξία σου, ωστόσο σίγουρα υπάρχουν πράγματα που επιθυμείς και είναι σημαντικά να γίνουν σε όλους τους τομείς της ζωής σου. Μην περιμένεις τις ιδανικές συνθήκες, μέσα από τη δράση και τη δημιουργικότητα, ανέλαβε τα ινία της ζωής σου στην παρούσα στιγμή. Έτσι νιώθεις ενεργός, ζωντανός, παραγωγικός και διατηρείς “την κανονικότητα”που υπήρχε πριν την περίοδο της πανδημίας.

Αναγνώρισε το μάθημα – δώρο

Είναι γνωστή η φράση κάθε κρίση είναι μία ευκαιρία. Τι σημαίνει για σένα η πανδημία που βιώνουμε; Ποιες δυνάμεις ή αδυναμείες σου αναδύθηκαν; Τι έμαθες για σένα; Τι διδάχθηκες για τους άλλους, την κοινωνία και τον κόσμο;

Αντιμετώπισε τη ψυχική εξάντληση με ψυχοθεραπεία

Η ψυχοθεραπεία την περίοδο της πανδημίας, είναι ένα ασφαλές πλαίσιο, μέσα στο οποίο μπορείς να εκφράσεις τις ανησυχίες, τις σκέψεις, τα συναισθήματά σου και τη ψυχική εξάντληση από τις συνέπειες που φέρει η πανδημία στη ζωή σου και να οδηγηθείς σε τρόπους διαχείρισης. Επιπλέον μαθαίνεις να ακούς, να υποστηρίζεις και να φροντίζεις τον εαυτό σου δημιουργώντας μία εσωτερική ασπίδα ψυχικής προστασίας.

Η παρούσα περίοδος που βιώνουμε μέσα στο σύνολο των δυσκολιών και των περιορισμών δεν αποτελεί μία παρένθεση στη ζωή μας, είναι η ζωή μας. Εάν περιμένουμε να έρθει η ιδανική στιγμή χωρίς προβλήματα για να την απολαύσουμε τότε θα έχει περάσει από τα χέρια μας χωρίς να το συνειδητοποιήσουμε.

Διάβασε επίσης: Πότε να πάω σε ψυχολόγο;

Ας κάνουμε το καλύτερο που μπορούμε βρίσκοντας νόημα και χαρά στην κάθε μας μέρα. Έτσι όταν όλη αυτή η δοκιμασία ξεπεραστεί αντί για μόνο μία δυσάρεστη γεύση θα μας έχει προικίσει με περισσότερη ωριμότητα, δύναμη και γνώση για το ποιοι πραγματικά είμαστε και πόσα μπορούμε να επιτύχουμε!

Η Μαρούσια Πολυκανδριώτη είναι Υπαρξιακή – Συστημική Ψυχοθεραπεύτρια και διατηρεί ιδιωτικό γραφείο (Πανδώρας 34, Γλυφάδα, τηλ.: 2114021296).