Είτε έχεις προγραμματίσει την πρώτη συνεδρία με ψυχολόγο/ψυχοθεραπευτή είτε ακόμα το σκέφτεσαι, υπάρχουν κάποια δεδομένα που θα σε βοηθήσουν να αισθανθείς πιο οικεία και άνετα στο ξεκίνημα αυτού του ανεκτίμητου «ταξιδιού» θεραπείας και αυτοβελτίωσης.
Πρώτη συνεδρία με ψυχολόγο/ψυχοθεραπευτή
Αρχικά, είναι σημαντικό να θυμάσαι πως η πρώτη συνεδρία με τον ψυχολόγο θα διαφέρει από τις επόμενες. Στην πρώτη επίσκεψη θα υπάρξει ο χώρος και ο χρόνος, ώστε εσύ, ο θεραπευόμενος/η, να γνωριστείς καλύτερα με τον θεραπευτή. Οι επόμενες συνεδρίες θα είναι φύσει πιο θεραπευτικές. Για παράδειγμα, στη δεύτερη συνεδρία, ενδεχομένως να εμβαθύνετε περισσότερο σε ένα συγκεκριμένο σύμπτωμα, πρόβλημα ή παρελθοντικό τραύμα που ανέφερες την πρώτη φορά.
Έχε στο μυαλό σου πως η ψυχοθεραπεία είναι ένα «ταξίδι» που απαιτεί πολλές συνεδρίες, οπότε μην περιμένεις «γρήγορες λύσεις» από στις πρώτες συνεδρίες.
Τι θα σε ρωτήσει ο ψυχοθεραπευτής;
Κατά τη διάρκεια της πρώτης συνεδρίας, ο ψυχοθεραπευτής μπορεί να σε ρωτήσει:
- Τι σε φέρνει εκεί;
- Υπάρχουν συμπτώματα που αντιμετωπίζεις;
- Τι αισθάνεσαι πως δεν πηγαίνει καλά στη ζωή σου;
- Ερωτήσεις για το παρελθόν, την παιδική ηλικία, τη μόρφωση, τις σχέσεις, την καριέρα σου.
Πρώτη συνεδρία με ψυχολόγο/ψυχοθεραπευτή: Ναι, είναι φυσιολογικό να έχεις άγχος
Δεν είναι κακό να αισθάνεσαι άγχος. Για την ακρίβεια, είναι απόλυτα φυσιολογικό, αφού θα συναντήσεις για πρώτη φορά έναν άγνωστο άνθρωπο, ο οποίος θα σου κάνει πολύ προσωπικές ερωτήσεις και πιθανότατα θα αφορά θέματα που υπό άλλες συνθήκες μπορεί να μην «άγγιζες» καν.
Πρώτη συνεδρία με ψυχολόγο/ψυχοθεραπευτή: Να είσαι ειλικρινής
Όπως σε όλες τις σχέσεις έτσι και στη σχέση με τον θεραπευτή σου, η ειλικρίνεια αποτελεί θεμέλιο λίθο, αφού ειδικά στην προκειμένη περίπτωση η ειλικρίνεια θα είναι ο «οδηγός» σας για να βελτιώσετε ή/και να αλλάξετε όλα όσα σε κρατούν πίσω.
Πρώτη συνεδρία με ψυχολόγο/ψυχοθεραπευτή: Προετοίμασε τις ερωτήσεις σου
Ναι, είναι λογικό να θέλεις να γνωρίσεις κι εσύ καλύτερα τον ψυχοθεραπευτή σου. Όχι, φυσικά δεν εννοούμε να μάθεις ποια είναι η οικογενειακή του κατάσταση, αλλά πράγματα που σχετίζονται με τη δουλειά του, όπως ποιες είναι οι σπουδές του ή ποια ψυχοθεραπευτική προσέγγιση ακολουθεί στις συνεδρίες του. Κράτησε μερικές σημειώσεις από ερωτήσεις που έχεις, ώστε να είσαι σίγουρος/η πως δεν θα τις ξεχάσεις.
Πρώτη συνεδρία με ψυχολόγο/ψυχοθεραπευτή: Έχε μαζί σου ένα (χαριτωμένο) σημειωματάριο
Η καταγραφή κάποιων σημαντικών παρατηρήσεων και σκέψεων θα σε βοηθήσει, ώστε να επανέρχεσαι όταν το έχεις ανάγκη. Επίσης, μπορείς να καταγράφεις σκέψεις και προβληματισμούς που θα ήθελες να συζητήσεις την επόμενη φορά.
Η προσωπική εμπειρία μου; Ναι, «πάω σε ψυχολόγο» και όχι δεν είναι ταμπού. Ναι, είναι επίπονη διαδικασία!
Όταν πριν από αρκετά χρόνια βρέθηκα απέναντι από την τότε ψυχοθεραπεύτρια μου, προσδοκούσα πως θα μου δώσει λύση σε ό,τι με βασάνιζε, θα ακολουθήσω τις συμβουλές της και η ζωή συνεχίζεται. Μια χαρά, αλλά όχι! Η ψυχοθεραπευτική διαδικασία με στόχο την ουσιαστική αλλαγή και εξέλιξη είναι επίπονη, δύσκολη, περίπλοκη, δεν σταματά μετά το πέρας της συνεδρίας (παρεμπιπτόντως, συνήθως, διαρκεί 1 ώρα) και χρειάζεται υπομονή, επιμονή, συνέπεια και αυτοπειθαρχία. Μερικές φορές έχω… δουλειά για το σπίτι, αλλά πάντα έχω δουλειά για τη ζωή εκεί έξω.
Προσωπικά, τα τελευταία χρόνια ακολουθώ τη γνωσιακή-συμπεριφοριστική θεραπεία, αλλά υπάρχουν κι άλλα είδη όπως η συστημική και η ανθρωπιστική (θα σου μιλήσω σχετικά σε άλλο κείμενο).
Να θυμάσαι, πάντως, πως ο δρόμος που θα σε οδηγήσει στο φως περνάει μέσα από το σκοτάδι και αυτό είναι εντάξει. Θα τα καταφέρεις!