Πάντα πριν από ένα ταξίδι επικρατεί ένα μείγμα συναισθημάτων. Ενθουσιασμός που επιτέλους φεύγεις και θα πας να διασκεδάσεις ή να χαλαρώσεις και άγχος αν τα έχεις ετοιμάσει όλα, μήπως έχεις ξεχάσει κάτι, πώς θα είναι το ταξίδι και πώς θα είναι εκεί που θα πας.

Τα συναισθήματα αυτά φαίνεται να γιγαντώνονται όταν τη θέση της κολλητής σου στο κρεβάτι του ξενοδοχείου παίρνει ο/η σύντροφός σου. Επιτέλους θα έχεις κάποιον να αγκαλιάζεις το βράδυ αντί να σε κλοτσάει η φίλη σου και να μην θυμάται τίποτα το πρωί. Αλλά αν δεν πάνε όλα πολύ καλά; Και κι αν το άγχος αυτής της σκέψεις σε κυριεύει; Αναρωτιέσαι αν θα θέλει να ξυπνάει και να πηγαίνετε για μπάνιο στη θάλασσα, αν προτιμάει τις θάλασσες με άμμο ή με βότσαλα κ.ο.κ. Το μεσημέρι θα του αρκεί ένα σουβλάκι ή θα θέλει κάθε μέρα να τρώει θαλασσινά με συνοδεία τον ήχο του κύματος; Ανησυχείς ακόμα και για το αν θα έχετε κάτι να συζητήσετε τόσες μέρες μαζί ή θα κάνεις εξάσκηση στην αφωνία. Και φυσικά, πώς θα καταφέρεις να πας στην τουαλέτα εάν βρίσκεστε στον ίδιο χώρο…

Πρώτη φορά διακοπές μαζί λοιπόν; Με μερικά βήματα μπορείτε να κάνετε αυτή την εμπειρία πιο ευχάριστη και λιγότερο αγχωτική.

Χρησιμοποιήστε το δυνατό σας σημείο

Το ταξίδι σας ξεκινάει από την προετοιμασία του. Όπως στις παρέες έτσι και στη σχέση ο καθένας έχει τα δικά του δυνατά σημεία. Σίγουρα ο ένας είναι από εκείνους που αναλαμβάνει να βρει τα εισιτήρια και το ξενοδοχείο που έχει θέα όλο το Αιγαίο και είναι στη μισή τιμή μόνο για 10 ώρες, αλλά πιθανότατα δεν μπορεί καθόλου να οργανώσει το υπόλοιπο ταξίδι. Εκεί είναι που έρχεται ο/η σύντροφος να βγάλει ένα πλάνο για τις ημέρες σας, ώστε να καταφέρετε να δείτε όλα όσα θέλετε.

Οργανώστε μαζί το ταξίδι

Επειδή ο ένας, λοιπόν, μπορεί να είναι καλύτερος στο να κάνει τις κρατήσεις δεν σημαίνει ότι θα το κάνει μόνος του. Βρείτε λίγο χρόνο για να οργανώσετε μαζί το ταξίδι. Σημειώστε ημερομηνίες που σας εξυπηρετούν, τον τρόπο που προτιμάτε να ταξιδέψετε, τους προορισμούς που σας αρέσουν και τα πράγματα που θα θέλατε να κάνετε. Έτσι δεν θα βρεθεί κανείς προ εκπλήξεως, ούτε θα κάνει κάτι που τον δυσαρεστεί.

Και μιας που κάτσατε για να οργανωθείτε, προσπαθήστε να φτιάξετε και ένα πρόγραμμα για όλες τις μέρες σας. Ειδικά αν πάτε σε έναν προορισμό, όπως ένα μεγάλο νησί και θέλετε να τα δείτε όλα, αφιερώστε λίγο παραπάνω χρόνο για να έχετε ένα πλάνο, ώστε να μη σας παρασύρει η χαλαρότητα που σας έδωσε ο ήλιος και η θάλασσα και γυρίσετε πίσω χωρίς να έχετε δει ούτε τα μισά από εκείνα που θέλατε.

Προσέξτε όμως, μην είστε με το πρόγραμμα στο χέρι και δεν έχετε την ευκαιρία να χαλαρώσετε, από το άγχος να τα προλάβετε όλα. Επίσης, να είστε προετοιμασμένοι ότι μπορεί να υπάρξουν και αναποδιές που μπορεί να μπουν εμπόδιο στο πρόγραμμα σας, όπως το να χάσετε το πλοίο, ή να φτάσετε στο εστιατόριο που έχετε κάνει κράτηση και αυτή να μην υπάρχει πουθενά. Μην αφήσετε να σας καταβάλλουν αυτές οι μικροατυχίες, πάντα μπορείτε να βρείτε λύση! Και να θυμάσαι ότι αυτά τα απρόοπτα είναι που έχουμε να θυμόμαστε και να διηγούμαστε στις παρέες μας γελώντας.

Ορίστε εξ’ αρχής ένα budget

Ειδικά αν βρίσκεσαι σε νέα σχέση ίσως είναι κάπως δύσκολο να μιλήσεις για τα οικονομικά, είναι ωστόσο μια συζήτηση που πρέπει να γίνει και μάλιστα πριν ακόμα κλείσετε κάτι για το ταξίδι σας. Μπορεί εσύ να υπολόγιζες να περάσετε τις μέρες σας σε ένα πολύ καλό ξενοδοχείο, ενώ το άλλο μισό της σχέσης να υπολόγιζε camping. Μιλήστε ανοιχτά, βρείτε πόσα χρήματα θέλει να διαθέσει ο καθένας και αν δείτε ότι απέχετε πολύ, βρείτε μια λύση στη μέση.

Αφιερώστε λίγο χρόνο στον ρομαντισμό

Ανάμεσα σε τόση προετοιμασία και οργάνωση μπορεί να χαθεί ο ρομαντισμός. Αλλά οι διακοπές δίνουν την ιδανική ευκαιρία να αναζωπυρώσεις τη σχέση σου, μέσα από ένα ρομαντικό δείπνο, μια βόλτα κάτω από τα αστέρια που πάντα λάμπουν περισσότερο μακριά από την πόλη, και ίσως με ένα παραπάνω ποτήρι κρασί, που θα σου δώσει διάθεση για περισσότερο φλερτ.

Γνωρίστε νέα άτομα

Το δικό μου παντοτινό άγχος σε καλοκαιρινές διακοπές με κάποια σχέση μου είναι αν θα έχουμε πράγματα προς συζήτηση τόσες ώρες που θα είμαστε οι δυο μας. Για αυτό πολύ καλή λύση είναι να γνωρίσετε νέα άτομα, όπως το ζευγάρι στο διπλανό δωμάτιο ή η παρέα λίγο παρακάτω στην παραλία που άκουσες ότι είναι από την ίδια πόλη με εσάς.

Αν δυσκολεύεστε να γνωρίσετε νέα άτομα μαζί, αλλά τα θέματα συζήτησης νιώθεις να τελειώνουν, βάλτε κάποιο podcast στο αμάξι προς την παραλία και τον τρόπο αυτό πάντα «γεννιούνται» απορίες και γενικά θέματα που θα θες να αναλύσεις.

Δώστε χρόνο ο ένας στον άλλον

Επειδή πάτε μαζί διακοπές δεν σημαίνει ότι πρέπει να είστε… αυτοκόλλητοι. Αυτό ίσως σας κουράσει. Αν, λοιπόν, θέλεις να κάτσεις στο δωμάτιο ενώ το άλλο άτομο θέλει να πάει για ένα τρέξιμο ή μια βόλτα πάρτε και οι δύο τον χρόνο σας! Έτσι θα καθαρίσει λίγο το κεφάλι σας και θα έχετε κάνει αυτό που θέλετε χωρίς καμία πίεση. Είναι, επίσης, μια καλή ευκαιρία να πας στην τουαλέτα χωρίς να χρειαστεί να βγει κάποιος στο μπαλκόνι.