Δεν είναι λίγες οι φορές που έχω πετύχει στο TikTok φαντασμαγορικές προτάσεις γάμων που γίνονται μπροστά σε πολύ κόσμο, αλλά η απάντηση δεν είναι ένα χαμογελαστό «δέχομαι» συνοδευόμενο από ένα παθιασμένο φιλί. Αντ’αυτού η απάντηση είναι ένα «τι κάνεις; σήκω». Και εκεί είναι που συνήθως κλείνει η κάμερα και όλοι εμείς μένουμε να αναρωτιόμαστε αν αυτοί οι δύο άνθρωποι συνέχισαν να είναι μαζί.

Σκέψου ότι σύμφωνα με έρευνα το 1/4 των γυναικών έχουν αρνηθεί μια πρόταση γάμου από τον σύντροφό τους, με τον κύριο λόγο να είναι ότι δεν ήταν σίγουρες ότι ήταν ο άνθρωπος της ζωής τους. Σίγουρα η άρνηση μιας πρότασης γάμου θα προκαλέσει ζημιά στη σχέση, αλλά είναι τόσο μεγάλη ώστε να μην μπορεί να ανακάμψει;

Η απάντηση είναι όχι απαραίτητα. Αλλά αυτό εξαρτάται περισσότερο από το άτομο που δέχθηκε την απόρριψη αλλά και τον λόγο που έκανε την πρόταση. Προφανώς γιατί αγαπάει τ@ σύντροφό του και γιατί θέλει να περάσουν το υπόλοιπο της ζωής τους μαζί, αλλά μπορεί ο γάμος να μην είναι μια προϋπόθεση για να είναι με ένα άτομο. Από την άλλη, η πρόταση γάμου μπορεί να έγινε ως μια τελευταία προσπάθεια να σωθεί μια σχέση και προφανώς σε αυτή την περίπτωση η απόρριψη γίνεται γιατί το άτομο που απέρριψε την πρόταση δεν πιστεύει ότι η σχέση έχει μέλλον και πρόκειται να σωθεί.

Αν, όμως, η απόρριψη γίνεται για πιο πρακτικούς λόγους, όπως για παράδειγμα ανησυχία για τα χρήματα, σε αυτή την περίπτωση δεν υπάρχει κάποιος σημαντικός λόγος για να τελειώσει η σχέση. Φυσικά όλα εξαρτώνται από τη σωστή άμεση αντίδραση και τη συζήτηση ανάμεσα στο ζευγάρι. Η φύση των προτάσεων γάμου είναι να βρίσκουν ένα από τα δύο άτομα προ εκπλήξεως, γι’αυτό και το «κλειδί» είναι η σωστή απόρριψη μιας πρότασης. Πώς γίνεται όμως αυτό;

Επειδή, λοιπόν, ποτέ δεν ξέρουμε τι μας επιφυλάσσει η ζωή ή/και ο/η σύντροφός μας, μερικές ιδέες για το πώς μπορείς να απορρίψεις ευγενικά μια πρόταση γάμου, δεν είναι κακές.

Να είσαι ευγενική

Στην περίπτωση που θέλεις να απορρίψεις μια πρόταση γάμου θα πρέπει να είσαι ειλικρινής με τ@ σύντροφό σου, αλλά να κατανοείς και τα συναισθήματα του – ένας συνδυασμός που δύσκολα θα επιτευχθεί. Προσπάθησε να αιτιολογήσεις τον λόγο που δεν δέχθηκες. Επίσης, η αναγνώριση των συναισθημάτων τ@ συντρόφου σου είναι σημαντικό να είναι ξεκάθαρη. Ο/η σύντροφός σου πιθανότατα θα βιώσει συναισθήματα βαθιάς ντροπής και απόρριψης από την άρνηση της πρότασης. Είναι σημαντικό, όταν είναι δυνατόν, να είσαι ειλικρινής, αλλά να φροντίσεις επίσης να εκφράσεις ότι νοιάζεσαι για τ@ σύντροφο σου, παρά την απάντησή σου.

Θέλει θάρρος να πεις όχι, αλλά αυτό πρέπει να συνδυάζεται με τη διαβεβαίωση ότι αγαπάς τ@ σύντροφό σου. Αν βλέπεις μέλλον μαζί τ@, δώσε την ελπίδα για ένα μελλοντικό ναι – μόνο αν το θέλεις.

Κι αν είναι δημόσια πρόταση γάμου;

Τότε τα πράγματα περιπλέκονται ακόμη περισσότερο, γιατί είναι λογικό η ντροπή τ@ ατόμου που δέχεται την απόρριψη να είναι ακόμα μεγαλύτερη. Στην περίπτωση αυτή έχεις δύο επιλογές. Μπορείς να πεις ναι μπροστά στον κόσμο και αργότερα όταν είστε οι δυό σας να κάνεις μια ειλικρινή συζήτηση ή μπορείς πολύ ευγενικά να απορρίψεις την πρόταση. Εσύ γνωρίζεις καλύτερα τ@ σύντροφό σου και μπορείς να κρίνεις καλύτερα τι θα είναι πιο ανώδυνο για εκείν@. Όπως και να έχει, πιθανότατα θα πρέπει να υπομείνεις κάποιες αμήχανες συζητήσεις με τ@ σύντροφό σου, καθώς και με τους στενούς συγγενείς και φίλους που ήταν εκεί. Οπότε ακολούθα αυτό που νιώθεις σωστό.

Κι αν είσαι το άτομο που δέχθηκε την απόρριψη;

Αρχικά, έχεις μια μεγάλη αγκαλιά από εμάς! Να θυμάσαι πως είναι πολύ σημαντικό να δώσεις στον εαυτό σου τον χώρο και τον χρόνο να επεξεργαστεί την απόρριψη που βίωσε. Πονάει πολύ να σε απορρίπτει ο άνθρωπος που αγαπάς περισσότερο και η πρόταση γάμου είναι ένα τεράστιο, ριψοκίνδυνο παιχνίδι, ακόμη κι όταν το έχετε συζητήσει στο παρελθόν και πιστεύεις ότι θα ακούσεις το πολυπόθητο «δέχομαι».

Χρειάζεται συμπόνια προς τον εαυτό σου αλλά και προς τ@ σύντροφό σου. Πιθανότατα αυτό δεν είναι εύκολο για κανέναν από τους δυο σας. Αν μπορείς, προσπάθησε να εκφράσεις ευγνωμοσύνη για την ειλικρίνεια του άλλου ατόμου, ακόμη κι αν ήταν δύσκολο να ακούσεις το όχι και τους λόγους πίσω από αυτό. Μόλις φτάσεις σε ένα σημείο όπου μπορείς να είσαι ευγενική και να δείξεις περιέργεια μπορείς να κάνεις αυτές τις σημαντικές ερωτήσεις στον εαυτό σου και στη συνέχεια να τις μοιραστείς με τ@ σύντροφό σου:

  • Γιατί ο γάμος είναι σημαντικός για μένα;
  • Πρέπει να παντρευτώ; Ναι ή όχι και γιατί;
  • Είναι αυτή η σχέση ισχυρή και ικανοποιητική; Πώς θα μπορούσε να είναι καλύτερη;
  • Ποιες είναι κάποιες αξίες ή πεποιθήσεις που έχω σχετικά με τον γάμο; Πώς αυτές ταιριάζουν ή διαφέρουν από τις αξίες τ@ συντρόφου μου;
  • Πού βλέπω τον εαυτό μου σε πέντε χρόνια; Πού με βλέπω με τ@ σύντροφό μου;
  • Αν φανταστώ ότι θα είμαστε μαζί σε πέντε χρόνια, τι θα πρέπει να κάνω, τόσο ξεχωριστά όσο και μαζί με τ@ σύντροφό μου, για να λειτουργήσει η σχέση; Είμαστε και οι δύο πρόθυμοι να προσπαθήσουμε;