Tulsi, ashwagandha, rhodiola… το παιχνίδι της ευεξίας μάς έχει ήδη, εδώ και κάποια χρόνια, συστήσει τα «μαγικά» προσαρμογόνα βότανα. Πόσα όμως γνωρίζεις πραγματικά για αυτά; Με τις πραγματικά καταπληκτικές τους ιδιότητες μοιάζουν «πανάκεια» αν και διαφέρουν πολύ. Σίγουρα ωστόσο ένα βασικό τους χαρακτηριστικό είναι αυτό που δεν αλλάζει: η ικανότητά τους να μειώνουν το οργανικό στρες. Πριν περάσουμε όμως σε πιο τεχνικούς όρους… ας ξεκινήσουμε από τα βασικά.
Τι είναι τα προσαρμοργόνα
Προσαρμογόνα ονομάζονται τα βρώσιμα φυτά και μανιτάρια που έχουν ιαματικές ιδιότητες καθώς βοηθούν τον οργανισμό μας να αυτορρυθμιστεί, να προσαρμοστεί στα διάφορα στρεσογόνα και επομένως να διατηρήσει την ομοιόστασή του. Πρακτικά αυτό σημαίνει λιγότερο στρες, καλύτερη ενέργεια και μεγαλύτερη διαύγεια. Παρόλο που η σύγχρονη επιστημονική έρευνα δεν έχει πολλά χρόνια που τα μελετά, οι ιατρικές παραδόσεις ανά τον κόσμο χρησιμοποιούν εδώ και χιλιάδες χρόνια τα μαγικά προσαρμογόνα βότανα. Για παράδειγμα, η χρήση του Reishi (ελληνιστί, γανόδερμα) ήταν πολύ διαδεδομένη στην Αρχαία Ελλάδα, στην Ινδία χρησιμοποιείται ευρέως το tulsi, το ashwagandha και το moringa ενώ στην Κίνα, για περισσότερα από 5000 χρόνια τώρα υπάρχουν πηγές που μαρτυρούν τη χρήση των reishi, του rhodiola και του ginseng.
Ναι, αλλά πώς λειτουργούν τα προσαρμογόνα βότανα;
Σύμφωνα με τις μέχρι τώρα έρευνες, τα προσαρμογόνα λειτουργούν, για τα επινεφρίδια, με τον τρόπο που η σωματική άσκηση λειτουργεί για το μυικό σύστημα, «γυμνάζοντάς» τα ώστε να μπορούν να ανταποκρίνονται καλύτερα στο στρες. Δεδομένου, δε, ότι τα επινεφρίδια ελέγχουν την παραγωγή κι έκκριση των ορμονών στο σώμα, μέσα από αυτή τη «γυμναστική» ρυθμίζονται καλύτερα τα επίπεδα ενέργειας, η διάθεση και η αντοχή του ανοσοποιητικού συστήματος.
Σε αντίθεση όμως με άλλες φαρμακευτικές ουσίες τα προσαρμογόνα βότανα μπορούν να λειτουργήσουν διαφορετικά στον κάθε άνθρωπο. Έτσι μπορεί το ίδιο προσαρμογόνο να τονώνει τη λειτουργία συστημάτων που υπολειτουργούν ή να μειώνει τη λειτουργία συστημάτων που υπερλειτουργούν, δημιουργώντας προβλήματα στον οργανισμό.
Γι’ αυτό τον λόγο είναι πολύ σημαντικό πριν να βάλεις στη ζωή σου ένα προσαρμογόνο βότανο να έχεις έναν ξεκάθαρο στόχο και να συμβουλευτείς κάποιο επαγγελματία υγείας ώστε να επιλέξετε μαζί το καλύτερο για σένα. Παρακάτω θα βρεις ένα μικρό κι εύκολο οδηγό με τις βασικές ιδιότητες των διασημότερων προσαρμογόνων για να ξεκινήσεις σωστά την αναζήτησή σου.
7 προσαρμογόνα και οι ιδιότητές τους
Ashwagandha
Το ashwagandha που χρησιμοποιείται ευρέως στην πρακτική της Αγιουρβέδα, βοηθάει με το οξύ άγχος και το χρόνιο στρες. Έχει ισχυρές αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες και αποτελεί ένα από τα προσαρμογόνα με τις περισσότερες έρευνες στο “βιογραφικό” του.
Rhodiola
Το συγκεκριμένο βότανο χρησιμοποιείται εδώ και αιώνες στην Ρωσία και τις σκανδιναβικές χώρες για να μειώσει τη νοητική και σωματική κόπωση και να τονώσει την εγκεφαλική λειτουργία.
Ginseng
Το ginseng είναι ήδη διάσημο για το μπουστάρισμα της ενέργειας και τη μείωση της σωματικής κόπωσης. Χρησιμοποιείται χιλιάδες χρόνια τώρα στην Κίνα αλλά και άλλες χώρες της Ασίας και μπορεί εύκολα να προστεθεί και στο φαγητό!
Reishi
Το γανόδερμα, όπως είναι γνωστό από την αρχαιότητα στην Ελλάδα, είναι ο καλύτερος σύμμαχος του ανοσοποιητικού συστήματος. Έχει αποδεδειγμένα την ιδιότητα να αυξάνει τα λευκά αιμοσφαίρια που καταπολεμούν κάθε φλεγμονή ενώ σε πολλούς μειώνει την κόπωση και την θλίψη.
Tulsi
Ο “ιερός βασιλικός” ή tulsi φύεται στην Ινδία και όπως μαρτυρά το όνομά του θεωρείται ιερό από την ινδουιστική θρησκεία. Σύμφωνα με τις μεχρι σήμερα έρευνες μπορεί να τονώσει τη φυσική άμυνα του οργανισμού, να μειώσει τις φλεγμονές και να ρυθμίσει το νευρικό σύστημα απαλύνοντας τα συμπτώματα της θλίψης, του άγχους αλλά και του Αλτσχάιμερ.
Goji berry
Ακόμα ένα από τα προσαρμογόνα που εδώ και χιλιάδες χρόνια χρησιμοποιείται στην Ασία. Το μικρό κόκκινο φρούτο που συνήθως βρίσκουμε αποξηραμένο, έχει εξαιρετικά υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη Α και C, σίδηρο και φυτικές ίνες. Είναι γνωστό για την ενέργεια που προσφέρει ενώ τονώνει το ανοσοποιητικό και τη λειτουργία των ματιών.
Turmeric
Ναι, ο αγαπημένος κουρκουμάς εντάσσεται στα προσαρμογόνα βότανα! Χάρη στην ισχυρή αντιοξειδωτική δράση της κουρκουμίνης που περιέχει σε πολύ υψηλό βαθμό, ο κουρμουμάς τονώνει την εγκεφαλική λειτουργία και πολεμά την κακή διάθεση. Όταν τον προσθέτεις στο φαγητό, βάλε και μια πρέζα μαύρο πιπέρι ώστε να βοηθήσεις στην απορρόφησή του.