Τα προειδοποιητικά σημάδια (red flags) τις περισσότερες φορές τα συνδέουμε με τις ερωτικές σχέσεις και όχι τόσο με τις φιλίες. Όμως, η παρατήρηση συμπεριφορών που υποδηλώνουν ότι ο άνθρωπος που έχουμε επιλέξει δεν μας ταιριάζει, αποτελεί ένα μέτρο αυτοπροστασίας σε κάθε είδος σχέσης.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, τα προειδοποιητικά σημάδια αφορούν και τις φιλίες, φιλίες που ίσως μετρούν χρόνια, φιλίες με ανθρώπους που μας συνδέουν γέλια, δάκρυα, όμορφες αναμνήσεις… Ναι, είναι δύσκολο να απομυθοποιήσουμε φιλίες και, τελικά, να τις τερματίσουμε, ιδίως όταν οι ισορροπίες και οι ρόλοι μέσα σε αυτές έχουν παγιωθεί. Πολλά προειδοποιητικά σημάδια, μάλιστα, είναι υποκειμενικά, γιατί κάτι που ενοχλεί εσένα, μπορεί για κάποιον άλλον να είναι εντάξει. Ειδικά δε, στις μακροχρόνιες φιλίες, στην εξίσωση προστίθεται και η συνήθεια. Για παράδειγμα, αν έχεις συνηθίσει να παίρνεις μόνο εσύ πρωτοβουλία για επικοινωνία, συναντήσεις κ.λπ., τότε ίσως σου είναι δύσκολο να αντιληφθείς πως μία υγιής σχέση δεν μπορεί να είναι μονόπλευρη.

«Τα χαρακτηριστικά που αναζητούμε όλοι στις πλατωνικές και ρομαντικές σχέσεις μας είναι βασικά τα ίδια – σεβασμός, σωματική και συναισθηματική ασφάλεια, να νιώθουμε πως ακουγόμαστε», λέει η Karla Zambrano-Morrison, πιστοποιημένη οικογενειακή θεραπεύτρια.

Τα καλά νέα είναι πως αν έχεις ήδη εξοικειωθεί με τα πιο συνηθισμένα προειδοποιητικά σημάδια στις ερωτικές σχέσεις, πιθανότατα μπορείς να τα αντιληφθείς και στις φιλίες, γιατί δεν έχουν μεγάλη διαφορά. «Αν παρατηρείς κάτι που θεωρείς ‘red flag’ ενστερνίσου το σαν μία ευκαιρία να επικοινωνήσεις στον φίλο ή τη φίλη σου το πώς νιώθεις», λέει η Rachel Wright, ψυχοθεραπεύτρια.

5 προειδοποιητικά σημάδια στις φιλίες

1. Αισθάνεσαι τη σχέση μονόπλευρη

Νιώθεις πως μόνο εσύ κάνεις την πρώτη επικοινωνία για να προγραμματίσετε μια συνάντηση; Αυτό το προειδοποιητικό σημάδι μπορεί να αντανακλάται στη δυναμική της σχέσης και στο ότι «ακούς από εκείνους, μόνο όταν σε χρειάζονται κάτι», λέει η Ζambrano-Morrison. Ωστόσο, δεν σημαίνει απαραίτητα πως οι υγιείς φιλίες ακολουθούν τον κανόνα του 50-50 στο ποιος θα επικοινωνήσει πρώτος και σίγουρα δεν είναι σωστό να υποθέτεις πως όποιος δεν επικοινωνεί σημαίνει πως δεν νοιάζεται.

«Μερικές φορές δεν έχει σχέση με την έλλειψη ανάγκης να συνδεθούν με τους φίλους τους, αλλά με τα δικά τους όρια και τη δική τους επιθυμία να απολαύσουν λίγο χρόνο μόνοι τους», λέει η Wright. Αν πιστεύεις πως δεν παίρνεις πίσω την προσοχή και την ανάγκη που χρειάζεσαι, για να αισθάνεσαι πως σε εκτιμούν, μπορείς να επικοινωνήσεις το πώς αισθάνεσαι όταν συμβαίνει [αυτό], δηλαδή όταν συνηθίζεις να κάνεις την πρώτη επαφή και τι θα ήθελες να συμβαίνει πιο συχνά.

2. Δεν σέβονται τα όρια σου

«Αν κάποιος φίλος ή φίλη σου κάνει κάτι που δεν σου αρέσει, εσύ του το επικοινωνείς και εκείνος/η συνεχίζει να το κάνει, αυτό σίγουρα αποτελεί ένα προειδοποιητικό σημάδι», σύμφωνα με την Zambrano-Morrison. Για να εκτιμήσεις τη βιωσιμότητα της σχέσης είναι σημαντικό να εκφράσεις πως ένιωσες ασέβεια και πως χρειάζεσαι τα όρια σου να γίνονται αποδεκτά και σεβαστά. Αν είναι αμυντικοί ή αρνούνται να δουν τη δική σου πλευρά ή ακόμα κι αν προσπαθούν να παραποιήσουν την πραγματικότητα, ίσως πρέπει να σκεφτείς αν πραγματικά αυτή η φιλία σού κάνει καλό.

3. Απορρίπτουν τα προβλήματά σου, αλλά προσδοκούν ότι θα καταλάβεις τα δικά τους

Οι φίλοι σου «μπορεί να σου μιλούν για τα προβλήματά τους όλη την ώρα, αλλά όταν φέρνεις εσύ στο προσκήνιο κάτι που σε απασχολεί τότε “κατεβάζουν διακόπτη”» λέει η Zambrano-Morrison. Ναι, αυτό σε μία φιλία θεωρείται red flag, αλλά μπορεί να μη συμβαίνει από κακή πρόθεση: «Συχνά συμβαίνει είτε επειδή το άτομο είναι πολύ απορροφημένο στον εαυτό του είτε γιατί δεν συνειδητοποιεί ότι το κάνει αυτό» συμπληρώνει η Wright. Και, εννοείται, πως είναι κάτι που μπορείς να επικοινωνήσεις: «Μοιράστηκα μαζί σου κάτι που μου συμβαίνει και δεν απάντησες, οπότε ένιωσα πως με απορρίπτεις. Θα ήθελα να μιλάμε για το τι συμβαίνει στη ζωή μου τόσο όσο μιλάμε και για τι αντιμετωπίζεις εσύ στη δική σου ζωή. Πιστεύεις πως μπορεί να συμβεί;». Αν ο φίλος ή η φίλη σου κάνει μία προσπάθεια να σε ακούσει και να έρθει σε επαφή μαζί σου, πρόκειται σίγουρα για πρόοδο και σε αυτή την περίπτωση το αρχικό προειδοποιητικό σημάδι δεν είναι απαραίτητα ένας λόγος για να διακόψεις τη σχέση σας.

4. Δεν αναλαμβάνουν την ευθύνη των πράξεων τους

Σύμφωνα με τη Zambrano-Morrison «αυτό μπορεί να είναι ένα προειδοποιητικό σημάδι γιατί ίσως ο φίλος ή φίλη σου δεν έχει συντονιστεί εντελώς με το πώς εσύ αισθάνεσαι». Η Wright συμφωνεί «γιατί αυτό είναι σημάδι πως ο άλλος δεν έχει ενσυναίσθηση και αυτεπίγνωση» και συμπληρώνει «αν δεν τους έχεις δει να παίρνουν ποτέ την ευθύνη για κάτι, δεν έχεις κανέναν λόγο να πιστεύεις πως θα το κάνουν στο μέλλον».

«Οι άνθρωποι σού λένε καθημερινά ποιοι είναι. Άκουσέ τους!», επισημαίνει η Wright.

5. Δεν είσαι ο εαυτός σου όταν βρίσκεσαι μαζί τους

Αυτό μπορεί να συμβαίνει «γιατί αν είσαι ο εαυτός σου μπορεί να σε κοροϊδέψουν μπροστά σε άλλους ή να σε κάνουν να αμφισβητήσεις τον εαυτό σου» εξηγεί η Zambrano-Morrison. Αυτό είναι επικίνδυνο γιατί «στο τέλος καταλήγεις να γίνεις people-pleaser (εκείνος που δεν λέει ποτέ όχι) για να σε αποδεχτούν».

Σε αυτή την περίπτωση, αν παρατηρήσεις κάτι τέτοιο, είναι σημαντικό να θέσεις τη ψυχική υγεία σου σε προτεραιότητα. Υπάρχουν υπέροχοι άνθρωποι εκεί έξω που είναι πρόθυμοι να αναπτύξουν μία υγιή σχέση μαζί σου. Δώσε, λοιπόν, προσοχή στα προειδοποιητικά σημάδια που βλέπεις και κάνε χώρο στη ζωή σου για ανθρώπους που σε κάνουν να αισθάνεσαι όμορφα. Άλλωστε, τους φίλους τους επιλέγουμε, έτσι δεν είναι;