Θα ήθελα να μάθω αν είναι καλό να χρησιμοποιούμε προϊόντα περιποίησης με σιλικόνη ή όχι.

Γ.Χ.

 

Αρχικά ας μάθουμε τι ακριβώς είναι η σιλικόνη. Πρόκειται για ένα συνθετικό πολυμερές (πλαστικό) αποτελούμενο από πυρίτιο (άμμος, χαλαζίας), οξυγόνο και υδρογονάνθρακες (πετρέλαιο). Οι σιλικόνες θεωρούνται γενικά χαμηλού κινδύνου για τον άνθρωπο. Ωστόσο, σύμφωνα με το Health Canada, ορισμένοι τύποι σιλικονών (σιλοξάνιο) μπορεί να είναι επιβλαβείς για το περιβάλλον και τη βιοποικιλότητα. Χρησιμοποιείται σε κρέμες, μακιγιάζ και προϊόντα για την περιποίηση των μαλλιών. Οι λόγοι για τους οποίους οι εταιρείες την χρησιμοποιούν είναι γιατί α) δίνουν στα προϊόντα μία μεταξένια, εύκολα να απλωθεί, υφή. Κάνουν το δέρμα να φαίνεται πιο λείο (και έτσι πιστεύουμε ότι το προϊόν “δουλεύει”, παρόλο που το αποτέλεσμα είναι προσωρινό και επιφανειακό), β) είναι ανθεκτική στο νερό, κάτι που επιτρέπει στις εταιρείες να διαφημίζουν “ενυδάτωση που διαρκεί μέχρι και 48 ώρες” (φαντάσου πως η ίδια οικογένεια συστατικών βρίσκεται πίσω από τα ανθεκτικά στον ιδρώτα αντηλιακά και τα περισσότερα setting sprays), γ) είναι φθηνό συστατικό, αλλά μη ξεγελαστείς και πιστέψεις πως μόνο τα φθηνά προϊόντα έχουν σιλικόνη. Μπορείς να τη βρεις και σε πιο ακριβά.

Υπάρχουν λόγοι να αποφύγεις τα skincare & body care & hair care προϊόντα, που έχουν σιλικόνη στα συστατικά τους.

  1.  Δημιουργεί ένα φιλμ που είναι πιθανό να κρατάει το σμίγμα, τον ιδρώτα και τα βακτήρια . Όπως το πλαστικό περιτύλιγμα, οι σιλικόνες σχηματίζουν ένα φιλμ στην κορυφή του δέρματός. Αυτό το φιλμ μπορεί μεν να κλειδώσει την υγρασία, αλλά μπορείς επίσης να παγιδεύσει σμήγμα, ιδρώτα, βακτήρια, νεκρά κύτταρα, δημιουργώντας ατέλειες στην επιδερμίδα ειδικά αν δεν απομακρυνθεί με καλό καθαρισμό.
  2. Οι σιλικόνες μπορούν να προκαλέσουν ακμή. Εάν είσαι επιρρεπής στην ακμή, θεωρώ τις σιλικόνες από τα πιο σημαντικά συστατικά που πρέπει να αποφύγεις—ίσως και ΤΑ πιο σημαντικά. Οι σιλικόνες μπορεί επίσης να είναι ένοχοι για το κλείσιμο των πόρων κάτω από το δέρμα, ακόμα κι αν δεν αναπτύξεις πλήρη ακμή.
  3. Το φιλμ αυτό της σιλικόνης εμποδίζει τα συστατικά των προϊόντων περιποίησης και ενυδάτωσης να εισχωρήσουν στο δέρμα και τα μαλλιά. Δηλαδή μπορεί στις προβληματικές και ξηρές επιδερμίδες καθώς και στα ξηρά και λιπαρά μαλλιά να δημιουργήσει προβλήματα και να σαμποτάρει τα συστατικά περιποίησης.

Επίσης η σιλικόνη είναι μια ουσία που δεν διασπάται εύκολα έτσι όταν ξεβγαζουμε τα προϊόντα που την περιέχουν αυτή καταλήγει στο νερό όπου συσσωρεύεται. Καλό είναι να ελέγχεις τα συστατικά των προϊόντων, που αγοράζεις. Τη σιλικόνη θα τη βρεις με τα ονόματα dimethicone, amodimethicone, cyclopentasiloxane, phenyl trimethicone, dimethiconol.

 

Αν έχεις και εσύ κάποια beauty απορία, ρώτα μας! Στείλε μας μήνυμα στο facebook, στο Instagram ή στη φόρμα επικοινωνίας.