Ο σύγχρονος τρόπος ζωής “κοστίζει” στην ψυχική υγεία του ατόμου λένε οι επιστήμoνες και ποιoς άλλωστε δεν μπορεί να το επιβεβαιώσει αυτό. Καλή η τεχνολογία, όλα τα updated εφόδια που υπόσχονται μια καλύτερη ζωή, τα deadlines που τρέχουν και μας κρατούν σε εγρήγορση παρατηρώντας πως μας κάνουν πιο παραγωγικούς, όμως δεν είναι λίγοι αυτοί που υποστηρίζουν πως όλη αυτή η “τρέλα” που ζούμε, οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια στο φαινόμενο “burn out” που αντιμετωπίζει πια 2 στους 10 εργαζόμενους και αφορά τόσο τη σωματική όσο και την ψυχική τους εξουθένωση. 

Η after covid εποχή έφερε στην καθημερινότητα περισσότερο άγχος, τόσο για την ίδια τη ζωή, όσο και για τη διαβίωση, τις σχέσεις αλλά και τις συνθήκες εργασίας. Αν το άγχος σου χτυπάει κόκκινο, ανεβάζεις συχνά παλμούς όχι μόνο στις πιο ερωτικές καταστάσεις ή στο ανέβασμα μιας σκάλας και συχνά αναζητάς ένα φως στο τούνελ για να αποσυμπιεστείς και να πάρεις μερικές ανάσες, τότε think green. Βάζοντας στη ζωή σου μερικές “πράσινες δραστηριότητες” όχι μόνο πετυχαίνεις την πολύτιμη ευεξία ανεβάζοντας τα επίπεδα της χαράς στον οργανισμό σου, αλλά αφήνεις παράλληλα και το οικολογικό σου ευσυνείδητο αποτύπωμα στον πλανήτη. Αν αναζητάς και εσύ εναλλακτικούς τρόπους ψυχοθεραπείας και αποφόρτισης, δεν έχεις παρά να εμπιστευτείς τη φύση.

#1. My secret garden

Τι πιο όμορφο και ανεκτίμητο από έναν ολόδικό σου κήπο. Στο μπαλκόνι, την ταράτσα, το εξοχικό, την μονοκατοικία των φίλων σου, ακόμα και μέσα στον χώρο σου. Επένδυσε στα φυτά κάθε τύπου προσθέτοντας πράσινο στην ημέρα σου και τη ζωή σου. Η ενασχόληση με την κηπουρική, τα δέντρα, τα λουλούδια, όλα τα φυτά γενικότερα, έχει ως αποτέλεσμα τη μείωση του άγχους στον οργανισμό. Όπως παρατηρήθηκε μέσα από πολλές μελέτες, οι άνθρωποι ένιωθαν επιβεβαιωμένα περισσότερη χαρά μετά από κάθε ενασχόλησή τους με τα φυτά που καλλιεργούσαν. Η επαφή με το χώμα, η αίσθηση της νέας ζωής που ξεκινά μέσα από τα δικά σου χέρια και έπειτα εξαρτάται από αυτά, αλλά και η φροντίδα, η ευθύνη, χαρίζουν μια ανεξήγητη αίσθηση ευφορίας που αλλάζει εντελώς τους νευροδιαβιβαστές του εγκεφάλου εκκρίνοντας περισσότερες ορμόνες πληρότητας και ευτυχίας. Μην ξεχνάς πως η κηπουρική θεωρείται η απόλυτη ψυχοθεραπεία σε έντονες περιόδους στρες αλλά και μια καταπληκτική απασχόληση για εσένα και τα παιδιά σου.

LY Tip: Μίλα στα φυτά σου καθώς τα φροντίζεις, ή όταν φυτεύεις ένα καινούριο. Ορκίσου τους αιώνια αγάπη και χάρισε τους απλόχερα κοπλιμέντα και λόγια αφοσίωσης. Οπως λέγεται η αγάπη και η έννοια σου προς αυτά, θα τα κάνουν να ανθίσουν και να σου χαρίσουν τον δικό σου πολύτιμο προσωπικό παράδεισο. 

λιγότερο στρες
Margarita Terekhova/ Unsplash

#2. Veg-lover

Ντοματούλες από τα χεράκια σου, φρέσκα βιολογικά φρούτα και λαχανικά γιατί μην ξεχνάς πως όχι μόνο ο έρωτας αλλά και η ευεξία περνάει από το στομάχι. 

Φύτεψε τα δικά σου λαχανικά και δημιούργησε το δικό σου μποστάνι όπου σου κάνει κέφι. Το να φροντίζεις καθημερινά για την καλή σου διατροφή καθώς και ολόκληρης της οικογένειας, είναι μια ενασχόληση που θα σε κάνει να νιώθεις πληρότητα και περηφάνια. 

#3. Those foot are made for walking

Άσε το αυτοκίνητο για λίγο, χρησιμοποίησε πιο αραιά τα μέσα μαζικής μεταφοράς και περπάτα. Λιγότεροι ρύποι, λιγότερα έξοδα και μεγαλύτερη ευεξία αλλά και υγεία. Περπάτησε όσο περισσότερο μπορείς, ανάπνευσε χωρίς να βιάζεσαι και εστιάσε σε όσα βλέπεις. Περπάτησε ενσυνείδητα, όπως τον παλιό καλό καιρό και κάνε την πιο καλή συνήθεια ενά δώρο ζωής στον εαυτό σου.

Bonus Tip: Πέρα από όλα τα παραπάνω οφέλη, θα απαλλαγείς και από το άγχος του parking που καθηνερινά ανεβάζει τα επίπεδα του stress σε άλλο επίπεδο μέσα στην ημέρα.  

#4. Less light more sight

Η αλήθεια είναι πως το πολύ φως βλάπτει τόσο την ψυχολογία μας όσο και το περιβάλλον. Οι διάφορες εστίες φωτός όπως έχει αποδειχτεί προκαλούν υπερδιέγερση και αυτό είναι κάτι που συμπεριλαμβάνει γενικότερα το φως αλλά και τις οθόνες. Αν θέλεις να χαλαρώσεις απλά σβήσε το φως. Καθώς πλησιάζεις προς την ώρα του ύπνου κάνε ένα διάλλειμα από κάθε είδους πηγή φωτός, και προτίμησε πιο ρομαντικές καταστάσεις υπό το φως των κεριών. Μαθαίνοντας να λειτουργείς με πιο χαμηλό φωτισμό, χαλαρώνουν τα νεύρα στον εγκέφαλο και έτσι μπορεί πραγματικά να ξεκουραστεί. Έτσι θα κερδίσεις περισσότερες ώρες ξεκούρασης αλλά και έναν πιο ευεργετικό ύπνο. Το καλό που θα κάνεις στο περιβάλλον δεν χρειάζεται να το αναφέρουμε, το γνωρίζεις ήδη, και συμβαίνει τόσο απλά και φυσικά όσο εσύ κοιμάσαι. 

λιγότερο στρες
Lena Mytchyk/ Unsplash

#5. Recycle 

Αν αναζητάς ένα πράσινο χόμπι που θα συμβάλει στην ηρεμία σου και θα γεμίσει ουσιαστικά τη ζωή σου, δεν έχεις παρά να κάνεις ανακύκλωση! Φτιάξε το δικό σου κέντρο διαλογής και ξεχώρισε με επιμέλεια τα απορρίμματά σου. Μάθε περισσότερες λεπτομέρειες για το τι ακριβώς ανακυκλώνεται και πως, και μετέτρεψε τη νέα σου ασχολία σε ένα διασκεδαστικό παιχνίδι ακόμα και με τα παιδιά σου. 

Αν ανήκεις σε αυτούς που αναζητούν φυσικούς τρόπους χαλάρωσης και αισθάνεσαι πως  χρειάζεσαι επειγόντως ένα restart στον οργανισμό σου δεν έχεις παρά να πατήσεις το pause σε όσα σε στρεσάρουν παίρνοντας μερικές “πράσινες” ανάσες και κάνοντας ελάχιστες positive επιλογές. Άλλωστε μην ξεχνάς πως δεν υπάρχει τίποτα πιο αγχολυτικό… από το να κάνεις απλά το “καλό”.