Όταν μιλάμε για «στροφή» προς μία ενσυνείδητη και υγιεινή διατροφή, το πρώτο πράγμα που μας έρχεται στο μυαλό είναι μάλλον η τροποποίηση των διατροφικών μας συνηθειών. Ναι, η επιλογή θρεπτικών τροφών, η τακτική σωματική δραστηριότητα και η αφιέρωση στην αυτοφροντίδα είναι σημαντικά, αλλά υπάρχει ένα στοιχείο της υγείας που συχνά παραβλέπουμε: τα «τελετουργικά».

Σε αντίθεση με τις μεμονωμένες συνήθειες (π.χ. το βούρτσισμα των δοντιών), τα «τελετουργικά» είναι μια σειρά από ενέργειες που μπορούν να οδηγήσουν σε αλλαγές συμπεριφοράς. Ενσωματώνοντας στην καθημερινή σου ρουτίνα ένα «τελετουργικό» δημιουργείς ένα θετικό αποτέλεσμα και ακολουθεί μια αλυσιδωτή αντίδραση (το λεγόμενο “domino effect”), δηλαδή ανοίγεται ο δρόμος για να δημιουργηθούν και άλλες υγιεινές συνήθειες.

Αν, λοιπόν, τώρα αναρωτιέσαι ποια είναι αυτά τα «τελετουργικά», εμείς σου έχουμε μερικές προτάσεις που μπορείς να ενσωματώσεις στην καθημερινότητά σου για να δεις τη διαφορά.

Κατάγραψε για τι είσαι ευγνώμων

Το να σκεφτόμαστε τα πράγματα για το οποία νιώθουμε ευγνώμονες στη ζωή μας είναι πολύ θετικό για την ψυχική και σωματική μας υγεία. Το να τα εκφράζουμε, κιόλας, καταγράφοντάς τα, έχει αποδειχθεί ότι μειώνει το άγχος, οδηγεί σε καλύτερο ύπνο ενώ βελτιώνει ακόμη και τις διαπροσωπικές μας σχέσεις. Έτσι, μπορούμε να ξεκινήσουμε τη μέρα μας σημειώνοντας τρία πράγματα για τα οποία νιώθουμε εκείνη τη στιγμή ευγνώμονες, είτε αυτά είναι σημαντικά ή λιγότερο σημαντικά. Αυτή η πρακτική μπορεί να αυξήσει την αυτοπεποίθησή μας και να προωθήσει τα κίνητρά μας, όπως είναι για παράδειγμα το να συνεχίσουμε να τρώμε υγιεινά.

Θέσε τους στόχους σου για την κάθε μέρα

Η δημιουργία ενός τελετουργικού καταγραφής των καθημερινών μας προτεραιοτήτων — συμπεριλαμβανομένου του πως θα θέλαμε να θρέψουμε το σώμα μας — μπορεί να μας βοηθήσει να κατανοήσουμε ποιοι είναι οι πραγματικοί μας στόχοι και πώς το φαγητό θα μπορούσε να συμβάλλει να φτάσουμε σε αυτούς (π.χ. αν θέλουμε να έχουμε περισσότερη ενέργεια για να ανταποκριθούμε στις επαγγελματικές μας υποχρεώσεις). Για το σκοπό αυτό, μπορείς ξεκινώντας τη μέρα σου να κάνεις στον εαυτό σου ερωτήσεις όπως: «Ποιοι είναι οι στόχοι μου για σήμερα;», «Σε τι πρέπει να εστιάσω και πως να ενεργήσω για να τους πετύχω;».

Συνδέσου με τη φύση

Αποδεδειγμένα, το να περνάμε χρόνο στη φύση προσφέρει αναρίθμητα οφέλη για την υγεία μας, συμπεριλαμβανομένης της μείωσης του στρες και της ενίσχυσης της διάθεσής μας, πράγμα που -με τη σειρά του- σημαίνει και πιο ενσυνείδητες διατροφικές επιλογές. Η φύση μας επιτρέπει, επιπλέον, να «νιώσουμε» το σώμα μας, «ακούγοντας» τις ανάγκες του. Ένας τρόπος σύνδεσης μας με το φυσικό περιβάλλον θα μπορούσε να είναι ένα διάλειμμα από την εργασία μας για να απολαύσουμε τον ήλιο, μια βόλτα για περπάτημα μετά τη δουλειά ή ακόμα και μία προπόνηση στην ύπαιθρο.

Κάνε διατάσεις

Είναι γεγονός πως οι διατάσεις έχουν πολλά οφέλη, συμπεριλαμβανομένης της διατήρησης της ευλυγισίας των μυών μας, της μείωσης του στρες αλλά και της πρόληψης των τραυματισμών. Δεν χρειάζεται να αφιερώσουμε πολύ χρόνο για να αποκομίσουμε όλα τα οφέλη τους. Ακόμα και ένα πρόγραμμα 5-10 λεπτών το πρωί αρκεί για να συντονίσουμε την ημέρα μας και να συνδεδούμε με το σώμα μας και τις ανάγκες του.

Περιόρισε τη χρήση του κινητού

Ας πούμε αλήθειες. Όλοι μας ξοδεύουμε πάρα πολύ χρόνο και ενέργεια μπροστά από την οθόνη του κινητού μας τηλεφώνου -και ειδικά στα social media-, τη στιγμή που θα μπορούσαμε τον ίδιο χρόνο και ενέργεια να τα αξιοποιούσαμε αλλού. Ο καθορισμός ενός χρονικού ορίου χρήσης του κινητού μας, από την άλλη, θα μας επέτρεπε να είμαστε πραγματικά παρόντες στην καθημερινότητά μας, αξιοποιώντας με τον καλύτερο δυνατό τρόπο την ημέρα μας και διασφαλίζοντας ότι δε θα αναλωθούμε σε ακούσιες επιλογές, που αποσπούν σημαντικά την προσοχή μας.

Kάνε διαλογισμό

Ο διαλογισμός συνιστά έναν εξαιρετικό τρόπο να βελτιώσουμε την υγεία μας και να νιώθουμε γεμάτοι ενέργεια, καθώς σύμφωνα με ορισμένες έρευνες βοηθά στη μείωση του άγχους και στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού μας συστήματος. Και όχι, ο διαλογισμός δε σημαίνει πως πρέπει οπωσδήποτε να κάτσουμε οκλαδόν και αμίλητοι για ώρες. Αντιθέτως, μπορεί να εξασκηθεί με πολλούς και διαφορετικούς τρόπους, μέχρι να βρούμε αυτόν που λειτουργεί καλύτερα για εμάς.