Όλοι μας προσπαθούμε να μαζέψουμε τις σκέψεις μας και να μπούμε σιγά-σιγά σε ρυθμούς καθημερινότητας. Ως προπονήτρια ενδυνάμωσης ο Σεπτέμβρης είναι και για μένα η κατάλληλη εποχή για αναδιοργάνωση και συντονισμό. 

Για τον λόγο αυτό εφαρμόζω 3 πρακτικές που με βοηθούν να επανασυνδεθώ με τον εαυτό μου και τους στόχους μου κρατώντας τη καλοκαιρινή διάθεση κι όρεξη στη καρδιά μου. 

1.  Προσωπικός χρόνος ανασυγκρότησης 

Αφιερώνω χρόνο σε ησυχία με τον εαυτό μου για ενδοσκόπηση και ξεκαθάρισμα. Προχωράω δηλαδή, στην τακτοποίηση τόσο του εσωτερικού όσο και του εξωτερικού μου περιβάλλοντος. Εσωτερικά εξετάζω ποιους στόχους πέτυχα, ποιες προκλήσεις ξεπέρασα, τι εκκρεμότητες έχω, τι χρειάζεται να βελτιώσω, πως θα προχωρήσω κ.α. Όταν μπαίνει τάξη στον εσωτερικό μας κόσμο έχουμε καλύτερη διαύγεια σκέψης και μια γενικότερη αίσθηση σκοπού και προορισμού. Το ίδιο κάνω και στο εξωτερικό μου περιβάλλον. Ξεκαθαρίζω τους χώρους από τα περιττά, ανανεώνω τη διακόσμηση τους, κάνω όποιες αλλαγές χρειάζεται, ώστε να είναι ένας χώρος φωτεινός κι όμορφος, που θα αποπνέει μια αίσθηση ηρεμίας και φρεσκάδας.  

2. Οργάνωση στόχων

 Το επόμενο βήμα είναι να γράψω στο σημειωματάριο μου όσα θέλω να πετύχω μέχρι το τέλος της χρονιάς. Αφού κάνω μια καταγραφή των στόχων μου έπειτα τους βάζω σε σειρά προτεραιότητας. Η ιεράρχηση αυτή με βοηθά να ξεκαθαρίσει το τοπίο και να οργανωθώ ανάλογα με το ποια είναι πιο σημαντικά να γίνουν μέσα στο επόμενο τρίμηνο και ποια μπορούν να γίνουν αργότερα. Όπως είπαμε και παραπάνω μέσα σε μια χαοτική ατμόσφαιρα είναι ζωτικής σημασίας να διατηρούμε τάξη και ρυθμό μέσα στην δική μας καθημερινότητα.  

3. Αυτοφροντίδα 

Στις βασικές μου προτεραιότητες είναινα διατηρήσω την χαρά και την ανεμελιά του καλοκαιριού μέσα στις μέρες μου . Όσο κι αν τα γεγονότα της επικαιρότητας όσο κι αν οι υποχρεώσεις της δουλειάς προκαλούν άγχος κι ανησυχία, δεσμεύομαι μέσα από συγκεκριμένες συνήθειες να φροντίζω για την συναισθηματική μου ευεξία. Έτσι, όπως προτρέπω τους πελάτες μου να επενδύουν στην προσωπική τους ανάπτυξη κι αυτοφροντίδα, μέσα στο πρόγραμμα μου θα βρεις εξίσου 30’ πρωινό περίπατο, ουρανοθεραπεία ( την αγαπώ αυτή τη συνήθεια κι έχω μιλήσει για τα ευεργετικά της οφέλη), άσκηση ευγνωμοσύνης, προσευχή,  διεγείρω το πνεύμα μου με βιβλία, που είναι άλλοτε για τα προσωπικά μου ενδιαφέροντα, άλλοτε για να ενισχύω και να ανανεώνω την προπονητική μου φιλοσοφία. 

Ωστόσο, ένα πράγμα που αποφεύγω πια να κάνω είναι να έχω παράλογες απαιτήσεις από τον εαυτό μου.  Όλοι μας παρασυρόμαστε από υπερβάλοντα ζήλο για κατακτήσεις κι επιτυχίες κι έχουμε απαιτήσεις από τον εαυτό μας λες και είμαστε υπεράνθρωποι ή σούπερ ήρωες. Υπερεκτιμάμε τις δυνατότητες και τις αντοχές μας κι αυτό οδηγεί γρήγορα στην εξάντληση και το burn out.  Έχω βρεθεί αμέτρητες φορές σε τέτοιες κρίσιμες καταστάσεις. Για να είναι επιτυχημένος κάποιος χρειάζεται εργατικότητα και έξυπνους τρόπους διαχείρισης καταστάσεων κι όχι αυτοθυσία. Στο βωμό της πρωτιάς πολλοί καταλήγουν να διαλύονται. Όμως η ζωή δεν είναι διαγωνισμός. Πως θα χαρείς τους καρπούς της επιτυχίας σου εάν είσαι διαλυμένος νοητικά, συναισθηματικά και σωματικά;  Γι’αυτό πια, επενδύω στο να διατηρώ μια πορεία που θα με αναπτύσσει σταθερά κι ανοδικά χωρίς υπερβολές. Επενδύω στην υγιή επιτυχία, επενδύω σε μια στάση ζωής που εστιάζει στο ουσιαστικό ευ ζην μου κι όχι σε μια επιτηδευμένη πραγματικότητα που δεν με εκφράζει.

Δοκίμασε το κι εσύ!