Οι βιολογικές διαφορές ανάμεσα στους άντρες και στις γυναίκες μπορεί να μην καθορίζουν τα πάντα, αλλά επηρεάζουν σε μεγάλο βαθμό τον τρόπο με τον οποίο αντιδρούν τα δύο φύλα στο καθετί, από το άγχος μέχρι και το σεξ.

Η αλήθεια είναι ότι για χιλιάδες χρόνια άντρες και γυναίκες αντιμετωπίζονταν ως ίσοι από την Ιατρική, εκτός, βέβαια, από τα θέματα αναπαραγωγής, αφού τα περισσότερα πειράματα πραγματοποιούνταν σε άντρες, με το σκεπτικό πως ό,τι ίσχυε για τον άντρα θα ίσχυε και για τη γυναίκα. Παρ’ όλα αυτά, οι επιστήμονες σήμερα έχουν διευρύνει όχι μόνο τον τρόπο σκέψης αλλά και τη μεθοδολογία τους. Όπως αποδεικνύεται, λοιπόν, οι γυναίκες διαφέρουν από τους άντρες, αφού έχουν ξεχωριστή δομή μυαλού, ορμόνες, ακόμη και νευρικές ίνες. 

Σε ποια σημεία, λοιπόν, διαφοροποιούνται οι άντρες από τις γυναίκες και πώς εξηγείται αυτό;

Συμπόνια

Έχει διαπιστωθεί ότι αυτό που για τους άντρες είναι ένα δυσεπίλυτο παζλ, δηλαδή η ερμηνεία των συναισθημάτων των άλλων, για τις γυναίκες είναι «παιχνιδάκι», εκτός από το συναίσθημα του θυμού, το οποίο αναγνωρίζουν οι άντρες εξίσου γρήγορα με τις γυναίκες. Έρευνες, πάντως, που έχουν γίνει στο Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ σχετικά με τη μορφή του εγκεφάλου έδειξαν ότι οι γυναίκες χρησιμοποιούν διαφορετικά νευρικά «μονοπάτια» απ’ ό,τι οι άντρες όταν αναγνωρίζουν τα αισθήματα των άλλων. Οι εγκέφαλοι των γυναικών ενεργοποιούνται περισσότερο σε βαθύτερες εγκεφαλικές δομές που βρίσκονται κάτω από το φλοιό του εγκεφάλου, όπως ο θάλαμος και ο εγκεφαλικός μίσχος (που σχετίζονται με τα αισθήματα), ενώ στους άντρες ενεργοποιούνται περισσότερο περιοχές του μπροστινού και του πίσω μέρους του φλοιού (οι οποίες σχετίζονται με τη λογική).

Η διαφορά αυτή μπορεί να διαλύσει ακόμη και… σπίτια, αφού, όπως λέει και ο Γιάννης Κούρος, ψυχολόγος και πρόεδρος της Ψυχολογικής και Ψυχιατρικής Εταιρείας Ενηλίκων και Παίδων, «η ακραία μορφή αυτού του φαινομένου -η χρήση των αισθημάτων από τη μεριά της γυναίκας και η χρήση του ορθολογισμού από την πλευρά του άντρα- μπορεί να οδηγήσει ακόμη και σε διαζύγιο ένα ζευγάρι, γι’ αυτό πρέπει να ακολουθούν τα δύο φύλα μετριοπαθείς τακτικές, ώστε να υπάρχει επικοινωνία».

Σε μια έρευνα που πραγματοποιήθηκε στο Ιατρικό Κέντρο της Πενσιλβάνια το 2004 το 90% των αντρών και των γυναικών αναγνώρισε σωστά τις εκφράσεις έντονου πόνου σε εικόνες που έδειχναν πρόσωπα γυναικών. Όταν όμως οι ερευνητές έδειξαν σε αυτούς ένα όχι και τόσο εμφανώς θλιμμένο πρόσωπο, η αναγνώριση των αντρών έπεσε στο ποσοστό του 40%, τη στιγμή που των γυναικών έμεινε σταθερά στο 90%. Με άλλα λόγια, οι άντρες φαίνεται ότι καταλαβαίνουν συναισθήματα που είναι πολύ εμφανή, σε αντίθεση με τις γυναίκες, που έχουν μεγαλύτερη ευκολία στην αναγνώριση των συναισθημάτων.

Σεξουαλική δυσλειτουργία

Ένας απότους βασικούς παράγοντες που βοηθούν στην ομαλή σεξουαλική ζωή είναι η καλή επικοινωνία στο ζευγάρι, η οποία είναι απαραίτητη στην περίπτωση που παρουσιαστεί κάποιο πρόβλημα. Μπορεί η στυτική δυσλειτουργία να αποτελεί κυρίως ανδρικό «εφιάλτη», ωστόσο συχνά παρατηρείται μειωμένη διάθεση για σεξ και από την πλευρά της γυναίκας.Αυτό οφείλεται κυρίως στο ότι όταν πλησιάζει ο κύκλος της αυξάνονται οι ορμόνες της και απόρροια αυτού μπορεί να είναι είτε η μείωση της διάθεσης για σεξ είτε η αύξηση.

Πόνος

Οι περισσότεροι πιστεύουν ότι οι γυναίκες είναι πιο ανθεκτικές στον πόνο, αφού είναι σε θέση να γεννούν και να έχουν έμμηνο ρύση. Κι όμως, έρευνα που διεξήχθη από το Πανεπιστήμιο του Μπαθ στη Βρετανία έρχεται να ανατρέψει και αυτό το στερεότυπο: Οι γυναίκες ανέφεραν περισσότερα επίπονα επεισόδια κατά τη διάρκεια της ζωής τους και βίωναν περισσότερο πόνο απ’ ό,τι οι άντρες όταν εκτέθηκαν στα ίδια ερεθίσματα κατά τη διάρκεια εργαστηριακών πειραμάτων. Εδώ ίσως θα έπρεπε μα σημειωθεί επίσης πως το άγχος, στο οποίο είναι κυρίως επιρρεπείς οι γυναίκες, μπορεί να μεγιστοποιεί το αίσθημα του πόνου.

Αλκοόλ

Απορείς συχνά γιατί οι γυναίκες μεθούν με δύο σφηνάκια, ενώ οι άντρες συνεχίζουν να πίνουν όλο το βράδυ, χωρίς το αλκοόλ να τους πτοεί –τουλάχιστον όσο τις γυναίκες. Αρχικά η αντοχή στο αλκοόλ εξαρτάται και από το σωματικό βάρος. Όχι όμως μόνο από αυτό. Το επίπεδο αλκοόλ στο αίμα μιας γυναίκας ανεβαίνει πιο απότομα από αυτό του άντρα. Το χειρότερο, βέβαια, είναι ότι τα όργανα των γυναικών -π.χ., το συκώτι- καταστρέφονται πιο εύκολα ακόμα κι όταν πίνουν μικρότερες ποσότητες από τους άντρες. Οι γυναίκες έχουν πιο χαμηλό ποσοστό νερού στο σώμα τους, κι έτσι μια ποσότητα αλκοόλ είναι πιο συγκεντρωμένη όταν χωνεύεται. Επιπλέον, οι γυναίκες έχουν σε μικρότερο βαθμό το ένζυμο που ονομάζεται αλκοολική διυδρογενάση, η οποία αποσυνθέτει το αλκοόλ στο στομάχι, με αποτέλεσμα να μπαίνει περισσότερο αλκοόλ στο αίμα τους.

Ανταγωνιστικότητα

Η ανταγωνιστικότητα μπορεί να είναι γένους θηλυκού, αλλά είναι προνόμιο των αντρών σύμφωνα με τις έρευνες. Οι άντρες στρέφουν την ανταγωνιστικότητά τους προς πάσα κατεύθυνση για να επιβληθούν και να είναι οι κυρίαρχοι. Κυρίως όμως τη διοχετεύουν στον επαγγελματικό και στον κοινωνικό τομέα, ενώ το γυναικείο φύλο φημίζεται για την ανταγωνιστικότητα που αναπτύσσει σε θέματα ομορφιάς και προβολής, αφού αυτό που επιδιώκει είναι να τραβά τα βλέμματα. Για τους άντρες ο ανταγωνισμός λειτουργεί σαν να «μαθαίνουν υπό πίεση», ενώ στις γυναίκες είναι πιο πιθανό να δημιουργήσει άγχος. Ο ένοχος -τουλάχιστον εν μέρει- όσον αφορά αυτό το θέμα φαίνεται να είναι -ναι, καλά το μαντεύεις, ακόμη μια ορμόνη- η κορτιζόλη, η οποία έχει διαφορετικές επιπτώσεις στον άντρα και στη γυναίκα. Στον άντρα αυξάνει την εγρήγορση και τον ενθουσιασμό, ενώ τη γυναίκα μπορεί να την «κομπλάρει».

Διαταραχές στη διάθεση

Στις γυναίκες η κατάθλιψη είναι δύο φορές συχνότερη απ’ ό,τι στους άντρες. Και πώς να μην είναι, αφού οι άντρες δεν έχουν έμμηνο ρύση, εγκυμοσύνες, αποβολές, την περίοδο μετά τη γέννηση ενός παιδιού, την περίοδο πριν και μετά την εμμηνόπαυση, που λόγω ορμονών αυξάνουν τη συχνότητα της κατάθλιψης στις γυναίκες. Όμως δεν είναι μόνο αυτό. Οι γυναίκες μπορεί να προσβάλλονται συχνότερα από κατάθλιψη και εξαιτίας των πολλαπλών και πολύ δύσκολων ρόλων που καλούνται να αναλάβουν στην εποχή μας. Το επιπρόσθετο στρες που προκαλείται λόγω της επαγγελματικής τους καριέρας και των οικογενειακών τους υποχρεώσεων τις καθιστά περισσότερο ευάλωτες στην κατάθλιψη.

Οι άντρες αντιδρούν διαφορετικά στην κατάθλιψη σε σύγκριση με τις γυναίκες και δεν εκδηλώνουν αισθήματα απελπισίας, αδυναμίας και απόγνωσης. Αντίθετα, είναι ευερέθιστοι, θυμώνουν εύκολα και νιώθουν απογοήτευση. Η κατάθλιψη στους άντρες μπορεί να καλύπτεται πίσω από άλλου τύπου συμπεριφορές, όπως οι πολλές ώρες εργασίας, η κατάχρηση αλκοόλ ή και η χρήση ναρκωτικών.