Αν ανανέωσες το καθημερινό beaute σου με νέα προϊόντα φροντίδας και ξαφνικά βλέπεις την επιδερμίδα σου να μην αντιδρά όπως θα περίμενες, τότε κατά πάσα πιθανότητα ο «ένοχος» βρίσκεται ανάμεσα στις συνθέσεις skincare που ξεκίνησες να χρησιμοποιείς. Όπως εξηγούν οι ειδικοί, από τη στιγμή που θα διαταραχτεί ο επιδερμικός φραγμός και μέχρι να αποκατασταθεί η ισορροπία του, σχεδόν ότι και να βάλουμε πάνω στην επιδερμίδα μας θα τη φέρνει σε μια δυσάρεστη κατάσταση. Ας μάθουμε, λοιπόν, πότε μία κρέμα δεν σου κάνει ή ένα serum ή ένα καθαριστικό;

πότε μία κρέμα δεν σου κάνει

Kelsey Curtis/ Unsplash

Τα πιο συνήθη σημάδια που δείχνουν ότι ένα skincare προϊόν δεν είναι κατάλληλο για την επιδερμίδα σου

Αίσθηση τσιμπήματος με το που το εφαρμόζεις στο πρόσωπό σου: εκτός από την σοβαρή πιθανότητα αυτό να συμβαίνει γιατί έχει ήδη διαταραχτεί ο επιδερμικός φραγμός (πχ από τη χρήση «σκληρών» προϊόντων καθαρισμού), μην ξεχνάς πως με το πέρασμα του χρόνου η επιδερμίδα γίνεται πιο ευαίσθητη – αυτό σημαίνει ότι προϊόντα που χρησιμοποιείς χρόνια ξαφνικά μπορεί να μην τα «ανέχεται» η επιδερμίδα σου ή ότι η σύνθεση του αγαπημένου σου skincare προϊόντος ανανεώθηκε και τα νέα συστατικά δεν… τα βρίσκουν με το δέρμα σου.

Ξηρότητα/ξεφλούδισμα, το οποίο δημιουργείται συνήθως όταν ο προστατευτικός φραγμός του δέρματος έχει χάσει τη συνοχή του από προϊόντα που είναι πολύ «σκληρά» για την επιδερμίδα ή από layering προϊόντων τα συστατικά των οποίων δεν είναι συμβατά μεταξύ τους. Ποιο λατρεμένο συστατικό στο καθημερινό skincare ενδέχεται να προκαλέσει μια τέτοια αντίδραση; Η ρετινόλη, απαντούν οι ειδικοί, η οποία όταν δεν χρησιμοποιείται σωστά μπορεί να προκαλέσει ερεθισμούς και ξεφλούδισμα – για αυτό καλό είναι όταν πρόκειται να βάλεις ένα προϊόν με ρετινόλη στο καθημερινό σου skincare, να συμβουλευτείς πρώτα τον δερματολόγο σου ώστε να απολαύσεις όλα τα σπουδαία αντιγηραντικά οφέλη του συστατικού.

Σπυράκια και υπερβολική έκκριση σμήγματος: και εδώ συναντάμε συνήθως τις σκληρές καλλυντικές συνθέσεις, που «γδύνουν» την επιδερμίδα από τα φυσικά της έλαια. Όταν συμβαίνει αυτό, οι σμηγματογόνοι αδένες μπαίνουν σε κατάσταση συναγερμού, παράγοντας μεγαλύτερη ποσότητα σμήγματος προκειμένου να αντιμετωπίσουν την ξηρότητα- hello λιπαρότητα και σπυράκια!

πότε μία κρέμα δεν σου κάνει

Brittney Weng/ Unsplash

Πώς μπορείς να αντιμετωπίσεις το πρόβλημα

Ωραία, το κατάλαβες το πότε μία κρέμα δεν σου κάνει. Τι κάνεις τώρα; Το πρώτο που πρέπει να κάνεις είναι να απλοποιήσεις άμεσα, όσο περισσότερο γίνεται, το καθημερινό σου skincare. Το πρωί, καθάρισε το πρόσωπό σου με ένα ήπιο, υποαλλεργικό προϊόν, συνέχισε με μια επίσης υποαλλεργική ενυδατική και ένα αντηλιακό με μίνιμαλ σύνθεση ενώ το βράδυ περιορίσου στον καθαρισμό και την ίδια ουδέτερη ενυδατική- και μετά από λίγες μέρες, που η επιδερμίδα θα έχει ηρεμήσει, να ξεκινήσεις να προσθέτεις ένα προς ένα τα προϊόντα που άφησες στην άκρη, με αρκετές μέρες απόσταση μεταξύ τους. Προσοχή: αυτό το διάστημα της έξαρσης, θα πρέπει να αποφύγεις τη χρήση scrub μηχανικών ή χημικών, ή άλλων treatments στο σπίτι.

Άλλος τρόπος να δεις αν κάποιο προϊόν επηρεάζει την ισορροπία της επιδερμίδας σου ή πότε μία κρέμα δεν σου κάνει; Να κάνεις μια δοκιμή στο σπίτι, όπως κάνουμε με τις βαφές: εφάρμοσε μια μικρή ποσότητα προϊόντος στην εσωτερική πλευρά του χεριού σου για 24 ώρες και παρακολούθησε πώς αντιδρά το δέρμα σου. Αν παρατηρήσεις έστω και την παραμικρή υποψία ερυθρότητας, τότε αυτή η σύνθεση δεν έχει θέση στην καθημερινή φροντίδα του προσώπου σου.

Αν το πρόβλημα επιμένει ή επιδεινώνεται, θα πρέπει να συμβουλευτείς τον δερματολόγο σου.

 

Σου άρεσε το θέμα;

Διάβασε επίσης: Προβιοτικά: Όχι μόνο στη διατροφή αλλά και στο skincare!