Κανένας γονιός δεν χρειάζεται να ανησυχεί ή να αναρωτιέται ποιος θα είναι ο σεξουαλικός προσανατολισμός του παιδιού του και η ταυτότητα του φύλου του, καθώς το ίδιο το παιδί θα εκδηλώσει την προδιάθεσή του.

Η Ήρα Σαρακηνού, ψυχολόγος – ψυχοθεραπεύτρια και ομαδική αναλύτρια μάς λέει ότι ο σεξουαλικός προσανατολισμός αφορά στη σταθερή, συνεχή και μακροχρόνια σωματική και συναισθηματική προτίμηση, επιθυμία και έλξη που νιώθει ένα άτομο για άλλα άτομα του αντίθετου φύλου, του ίδιου φύλου και των δύο φύλων ή κανενός.

Με λίγα λόγια αφορά στην επίγνωση που έχει ο καθένας για την σεξουαλική του ταυτότητα δηλαδή για το αν είναι ετεροφυλόφιλος, ομοφυλόφιλος ή αμφισεξουαλικός.

Από πότε ένα παιδί έχει αίσθηση του φύλου του;

Οι άνθρωποι συνήθως γνωρίζουν από τη παιδική τους ηλικία τη σεξουαλική τους ταυτότητα. Απο νήπια ακόμα εξερευνούν και παίζουν με το σώμα τους και στην ηλικία των τριών περίπου ετών φαίνεται να καταλαβαίνουν το φύλο τους.

Παρ’ όλ’ αυτά η αποδοχή της σεξουαλικής ταυτότητας για κάποια άτομα είναι εύκολη αφού γνωρίζουν πολύ καλά και είναι συνειδητοποιημένοι ως προς το τι τους έλκει και για άλλους αποτελεί μια μακροχρόνια περίοδο επίπονου πειραματισμού με άτομα και των δύο φύλων, ώσπου να νιώσουν δυνατοί να αποδεχτούν τον εαυτό τους και να προσεγγίσουν άτομα του ίδιου φύλου.

Σ’ αυτή τη δυσκολία τους συμβάλλει σίγουρα η προσωπικότητα τους, η οικογένεια τους και η επιρροή από τις κοινωνικές συναναστροφές τους.

Οι επιστημονικές έρευνες δεν έχουν καταλήξει ακόμα στο τι καθορίζει και πώς προκύπτει ο σεξουαλικός προσανατολισμός ενός ατόμου. Βέβαιο όμως φαίνεται να είναι πως συμβάλλουν γενετικοί, ορμονικοί και περιβαλλοντικοί παράγοντες.