Μία από τις πιο απλές, αναζωογονητικές απολαύσεις του χειμώνα είναι να μπεις σε ένα ζεστό ντους, στο τέλος μιας δύσκολης και κρύας ημέρας. Κάπου εκεί προκύπτει και το ερώτημα: «πόσο συχνά πρέπει να λούζω τα μαλλιά μου;». Έχοντας αυτό κατά νου, συνέχισε να διαβάζεις για να μάθεις πώς να προσαρμόζεις τη ρουτίνα του ντους σου τους πιο κρύους μήνες του χρόνου, σύμφωνα με τους κομμωτές.

Πόσο συχνά πρέπει να λούζω τα μαλλιά μου; Λούσιμο μαλλιών 1 έως 4 φορές την εβδομάδα, ανάλογα με τον τύπο των μαλλιών

Η Sarah Lund, κορυφαία hairstylist και εκπαιδευτικός για τη γνωστή εταιρεία προϊόντων περιποίησης μαλλιών KEVIN.MURPHY, λέει ότι είναι καλή πρακτική να μειώσεις τον αριθμό των φορών που λούζεις τα μαλλιά σου τον χειμώνα για δύο λόγους:

  1. Τα μαλλιά είναι πιο επιρρεπή στην ξηρότητα το χειμώνα, επομένως θέλεις να αποφύγεις την έκθεσή τους σε άλλες συνθήκες ξηρότητας που μπορείς να ελέγξεις, δηλαδή το ζεστό νερό.
  2. Αν δεν λούζεις τα μαλλιά σου, δεν θα χρειαστεί να τα εκθέσεις σε θερμότητα κατά το στέγνωμα, κάτι που μπορεί να επιδεινώσει ιδιαίτερα την ξηρότητα της τρίχας.

Η Lund δεν πιστεύει ότι υπάρχει ένας μαγικός αριθμός για το πόσο συχνά πρέπει να λούζονται τα μαλλιά τον χειμώνα. «Κάθε τριχωτό κεφαλής είναι διαφορετικό, όπως κάθε άτομο έχει διαφορετικά γούστα», λέει. «Ιδανικά, τα πυκνά, χοντρά ή σγουρά μαλλιά θα πρέπει να λούζονται μία με δύο φορές την εβδομάδα (ίσως και λιγότερο!) και τα λεπτά μαλλιά μπορούν να κυμαίνονται από δύο έως τέσσερις φορές την εβδομάδα».

Η Lund λέει ότι είναι σημαντικό όχι μόνο να μειώνεις τη συχνότητα που λούζεις τα μαλλιά σου, αλλά και να προσαρμόζεις τη διαδικασία στο ντους. «Είναι καλύτερο να αποφεύγεις το πολύ ζεστό νερό», λέει, σημειώνοντας ότι «πρέπει να χρησιμοποιείς χλιαρό νερό όταν ξεπλένεις το σαμπουάν και το conditioner». Επιπλέον, επίλεξε τα κατάλληλα προϊόντα: «Αναζήτησε ενυδάτωση και υγρασία (αυτό μπορεί να διαφέρει από την καλοκαιρινή ρουτίνα περιποίησης μαλλιών σου)», συμβουλεύει. «Να χρησιμοποιείς πάντα σαμπουάν χωρίς θειικά άλατα – τα θειικά μπορεί να είναι πολύ σκληρά για τα μαλλιά, ιδιαίτερα τον χειμώνα».

Χρησιμοποίησε ένα leave-in conditioner μετά από κάθε λούσιμο, κατά τη διάρκεια του χειμώνα

«Κατά τη διάρκεια του χειμώνα, ο κρύος αέρας επηρεάζει το προστατευτικό στρώμα της τρίχας κι έτσι η υγρασία δεν παραμένει κλειδωμένη», εξηγεί ο Chase Kusero, στυλίστας διασημοτήτων και συνιδρυτής της IGK Hair Care. «Ως αποτέλεσμα, τα μαλλιά σου φριζάρουν και γίνονται πιο εύθραυστα, αφού χάνουν την ενυδάτωση. Εξαιτίας αυτού, είναι πολύ σημαντικό να την αναπληρώνεις με μια καλή δόση επιπλέον ενυδάτωσης».

Εάν έχεις λιπαρό τριχωτό της κεφαλής, μην παραλείπεις τo λούσιμο, αλλά χρησιμοποίησε ένα σαμπουάν χωρίς θειικά άλατα

Αν και το λούσιμο των μαλλιών σου λιγότερο συχνά τον χειμώνα είναι η κοινή απάντηση, δεν είναι πάντα εφικτό, παραδέχεται η Iris Rubin, MD, δερματολόγος και ιδρύτρια της SEEN Hair Care. «Θεωρητικά, το να λούζεις τα μαλλιά σου λιγότερο συχνά κατά τη διάρκεια του χειμώνα θα μπορούσε να είναι ευεργετικό, καθώς υπάρχει λιγότερη υγρασία στον αέρα και θέλεις να διατηρήσεις όσο το δυνατόν περισσότερα από τα φυσικά έλαια των μαλλιών και του τριχωτού της κεφαλής σου (και τα ενυδατικά τους οφέλη)», εξηγεί. «Ωστόσο, στην πραγματικότητα, το λιγότερο συχνά λούσιμο δεν είναι πάντα επιλογή, ειδικά για όσους έχουν λιπαρό τριχωτό της κεφαλής».

Σε αυτή την περίπτωση, το κόλπο για τη διατήρηση της υγρασίας, ενώ εξακολουθείς να έχεις λιπαρό τριχωτό κεφαλής, είναι να χρησιμοποιείς πάντα ένα σαμπουάν χωρίς θειικά άλατα, λέει η Δρ Rubin. «Δεν θα αφαιρέσουν από τα μαλλιά την απαραίτητη υγρασία ανεξάρτητα από την εποχή», εξηγεί.

Πόσο συχνά πρέπει να λούζω τα μαλλιά μου; Λούσε τα μαλλιά σου μόνο όταν είναι απολύτως απαραίτητο — ανεξάρτητα από την εποχή

Η Nikki Lee και η Riawna Capri, celebrity hairstylists και συνιδρύτριες της IN COMMON Beauty πιστεύουν ότι πρέπει να λούζεις τα μαλλιά σου λιγότερο όλο το χρόνο—όχι μόνο το χειμώνα. «Το να λούζεις τα μαλλιά σου καθημερινά είναι πολύ σκληρό», προειδοποιεί η Lee. «Το νερό έχει πολλά χημικά που ξηραίνουν τα μαλλιά και το δέρμα σου».

Ως εκ τούτου, τόσο η Lee όσο και η Capri συνιστούν να λούζεις τα μαλλιά σου όσο πιο σπάνια μπορείς. Και, όταν τα λούζεις, αντιμετώπισέ το σαν ιεροτελεστία. «Να έχεις πάντα υπόψη σου ότι η περιποίηση των μαλλιών είναι σαν την περιποίηση του δέρματος, γι’ αυτό επένδυσε σε μερικά εξαιρετικά προϊόντα, να είσαι συνεπής και θα νιώσεις τη διαφορά που κάνουν για τα μαλλιά σου», λέει η Capri.

Μπορεί, επίσης, να σε ενδιαφέρει:

6 τρόποι να αντιμετωπίσεις το σπάσιμο των μαλλιών
Χρειάζεσαι μόλις 5 λεπτά για να έχεις υγιή μαλλιά
Οι πιο αποτελεσματικές σπιτικές μάσκες μαλλιών