Οι μέρες της περιόδου δεν είναι ευχάριστες για καμία γυναίκα. Πόσο μάλλον για όσες υποφέρουν από κράμπες, πόνους ή ημικρανίες, μπορεί οι μέρες αυτές να είναι βασανιστικές. Τόσο πολύ που το μόνο που θέλεις είναι να ξαπλώσεις στο κρεβάτι και να κοιμηθείς όλη μέρα. Δυστυχώς, όμως, για πολλές γυναίκες ο ύπνος τους τις ημέρες περιόδου επηρεάζεται και αυτός, βάζοντας έτσι μια επιπλέον ενόχληση. Η μόνη αιτία που μπορούσα να σκεφτώ πίσω από τον λόγο που οι γυναίκες επηρεαζόμαστε στον ύπνο λόγω της περιόδου, είναι αιώνιος ο φόβος μήπως λερωθούμε. Η συσχέτιση όμως του ύπνου και της περιόδου είναι πιο βαθιά από τη σκέψη μου.

Προεμμηνορροϊκό σύνδρομο

Το προεμμηνορροϊκό σύνδρομο, ή αλλιώς PMS όπως θα έχεις διαβάσει, είναι μια κατάσταση που ορίζεται από εκτεταμένα και ενοχλητικά συμπτώματα που εμφανίζονται τις ημέρες που προηγούνται της περιόδου σου και μπορεί να συνεχιστούν με την έμμηνο ρύση. Η σοβαρότητα του ποικίλλει, ανάλογα με το άτομο. Ορισμένες γυναίκες διαπιστώνουν ότι τα συμπτώματα διαταράσσουν την καθημερινή τους ζωή και τις δραστηριότητές τους. Μάλιστα 7 στις 10 γυναίκες, δηλώνουν ότι το μοτίβο του ύπνου τους αλλάζει 3 με 6 μέρες πριν την περίοδο τους.

Σύμφωνα με μια έρευνα του 2018, οι γυναίκες που υποφέρουν από PMS έχουν χειρότερη ποιότητα ύπνου. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι εκείνη την περίοδο τα επίπεδα προγεστερόνης είναι χαμηλότερα. Η προγεστερόνη είναι η ορμόνη που προετοιμάζει το σώμα για μια εγκυμοσύνη, οπότε τείνει να αυξάνεται μετά την ωορρηξία και να πέφτει πιο κοντά στην περίοδό μας. Ορισμένες γυναίκες βιώνουν μάλιστα τόσο αρνητικά συμπτώματα που οδηγούνται σε αϋπνία.

Κράμπες

Αν και συνήθως οι ορμόνες ευθύνονται για όλο τον κακό ύπνο, μερικές φορές είναι απλά οι κράμπες και τα άλλα συμπτώματα της περιόδου που μας κρατούν ξύπνιες.

Σύμφωνα με το Sleep Foundation, τα προβλήματα της περιόδου, όπως οι κράμπες, το φούσκωμα, οι πονοκέφαλοι, η έντονη αιμορραγία και ο πόνος, μπορεί να συνοδεύονται από προβλήματα ύπνου εξαιτίας αυτών των εξωτερικών ενοχλήσεων. Είναι πολύ λογικό να μην μπορείς να κοιμηθείς καλά όταν έχεις όλα αυτά τα ερεθίσματα.

Δεν κάνεις βαθύ ύπνο

Ο βαθύς ύπνος, ή αλλιώς REM, είναι το στάδιο του ύπνου σου κατά το οποίο χαλαρώνει και ο εγκέφαλος σου και οι μύες σου, προσφέροντας σου ξεκούραση. Πολλές έρευνες έχουν συνδέσει την διακοπή του βαθύ ύπνου με τα συμπτώματα του προεμμηνορροϊκού συνδρόμου. Οπότε δεν είναι τυχαίο που ξυπνάμε κουρασμένες.

Προεμμηνορροϊκή δυσφορική διαταραχή

Η προεμμηνορροϊκή δυσφορική διαταραχή, αποτελεί μια πιο σοβαρή μορφή του προεμμηνορροϊκού συνδρόμου που μπορεί να επιφέρει σοβαρή κατάθλιψη και άγχος. Σε αυτές τις περιπτώσεις, το σώμα μπορεί μερικές φορές να έχει μικρότερη ανταπόκριση στη μελατονίνη του οργανισμού, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε μειωμένη ποιότητα ύπνου. Ο λιγότερος ύπνος μάς φέρνει κακή διάθεση, η κακή διάθεση επηρεάζει τον ύπνο μας και ο κύκλος συνεχίζεται…

Ζέστη

Κατά τη διάρκεια του κύκλου μας η θερμοκρασία μας αλλάζει. Καθώς το σώμα μας προετοιμάζεται να απελευθερώσει ένα ωάριο, κατά την ωορρηξία δηλαδή, η θερμοκρασία του σώματος μειώνεται. Μόλις απελευθερωθεί το ωάριο, τα επίπεδα προγεστερόνης αυξάνονται απότομα, γεγονός που αυξάνει και τη βασική θερμοκρασία του σώματος.

Το Sleep Foundation λέει ότι η βασική μας θερμοκρασία αυξάνεται κατά περίπου μισό βαθμό, κάτι που μπορεί να μη φαίνεται πολύ, αλλά αν έχεις προσπαθήσει ποτέ να κοιμηθείς ένα καυτό βράδυ του καλοκαιριού, αλλά καταλήγεις να ιδρώνεις συνέχεια, θα ξέρεις γιατί αυτό μπορεί να γίνει ενοχλητικό.

Πώς θα βοηθήσεις τον ύπνο σου;

Επειδή καμία γυναίκα δεν θέλει να χάνει τον ύπνο της, πόσο μάλλον για κάτι που αντιμετωπίζουμε κάθε μήνα, είναι σημαντικό να ξέρουμε πώς μπορούμε να αντιμετωπίσουμε πρακτικά τις δυσκολίες.

Πριν την περίοδο σου

Οι ημέρες πριν από την έναρξη της περιόδου μας είναι η πιο συνηθισμένη περίοδος για να εμφανίσουμε προβλήματα ύπνου. Για αυτό και πρέπει να γνωρίζουμε τρόπους με τους οποίους μπορούμε να διαχειριστούμε τα συμπτώματα του προεμμηνορροϊκού συνδρόμου. Η τακτική άσκηση, μια υγιεινή διατροφή, τεχνικές χαλάρωσης και η επαρκής κατανάλωση νερού είναι ικανά να μειώσουν τα συμπτώματα. Μία ακόμη τεχνική που μπορείς να δοκιμάσεις είναι η φωτοθεραπεία, ώστε να ρυθμίσεις τον κιρκάδιο ρυθμό σου. Αν ωστόσο βλέπεις τα συμπτώματα να επιμένουν και να επηρεάζουν σημαντικά τον ύπνο σου, είναι πιο σοφό να απευθυνθείς σε κάποιον ειδικό για να βρείτε άλλες τεχνικές που θα σε βοηθήσουν.

Κατά τη διάρκεια και μετά την περίοδο σου

Οι πρακτικές που θα ακολουθήσεις πριν από την περιόδο σου, μπορούν να σε ακολουθήσουν και κατά τη διάρκεια της, αλλά και μετά, παρ’ όλο που τα περισσότερα συμπτώματα δύο με τρεις μέρες αφού ξεκινήσει η περίοδος σου θα σε εγκαταλείψουν. Αν από την άλλη αυτό που επηρεάζει τον ύπνο σου είναι το άγχος στην πιθανότητα να λερωθείς τότε μπορεί να είναι χρήσιμες οι απορροφητικές σερβιέτες που έχουν σχεδιαστεί για νυχτερινή χρήση. Ένα μαξιλάρι ή προστατευτικό στρώματος μπορεί να προσφέρει, επίσης, ηρεμία τα δύσκολα βράδια.

Μόλις μειωθούν τα συμπτώματα του PMS, μπορείς να επικεντρωθείς σε υγιεινές συνήθειες που μπορούν να συμβάλουν σε έναν αναζωογονητικό ύπνο με στόχο τη μείωση των διαταραχών πριν και κατά τη διάρκεια της περιόδου σου.